Miłko, komisję możesz załatwić - byle nie puchary! Mam już nadmiar tych łapaczy kurzu
Białe dalie są numerem jeden we florystyce. Zajęło mi kilka lat, żeby to pojąć i białe dalie traktować priorytetowo. W mojej małej szklarence rosną tylko białe dalie. Dzięki temu mogę je mieć cięte nawet gdy pada. Poza tym można je farbować, co zacząłem robić:
Białe z lekkim różem też są rozchwytywane. Odmiana 'High Flyer' jest doskonała!
Agnieszko, dziękuję. U nas dalie kwitną znakomicie od dwóch miesięcy. W tym roku warunki niemal idealne - deszcze i upały na przemian. Tylko raz podlewaliśmy w Dolinie Syrynki, sadzonki pod domem podlewane były częściej ze względu na czerwcowe upały.
Co do traw - cieszą się dużym wzięciem przez florystów, a i dla mnie jest to duże ułatwienie w pracy. Dużo łatwiej je transportować (nawet na sucho) i dłużej przechowywać. Właśnie rozpoczął się sezon na proso rózgowate
Na zdjęciu poniżej można odszukać 4 gatunki traw. Ale mnie pochłaniają (i to dosłownie

) dalie:
Przydatność ostnicy we florystyce odkryłem w tym roku. Floryści są nią oczarowani zarówno w formie zielonej jak i suchej:
Lojka, bardzo dziękuję. Przez 30 lat pasjonowałem się ogrodnictwem, nie przypuszczając, że na starość stanie się to moim chlebem jako praktyk (własna firma) i teoretyk (nauczanie). Czuję radość, satysfakcję i spełnienie
Tegoroczne nowości daliowe.
'AC Big Mary' (dopiero dziś doczytałem, że to nowinka światowa, bo z 2017 roku!)
Jeszcze jedna dalia z serii Alloway o pięknym kształcie, lekko zaróżowiona:
'Alloway Candy'
Dzięki
Jadziu. Po latach wróciłem do kolekcjonowania traw; nawet jeśli motywacje są inne, to nie zmienia to faktu, że się nimi zachwycam! A dalie wiadomo - kwintesencja lata!
Nowości ciąg dalszy. Znana stara odmiana ale u mnie po raz pierwszy
'Arabian Night'
Tę odmianę miałem kiedyś bardzo krótko. W tym roku trafiła do mnie jako pomyłka. Główny jej atut - proste, długie łodygi. Każdy, kto uprawia dalie na kwiat cięty wie, o czym mówię
'Berger's Record'