Pomidory w donicach cz.4
- himalaya
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2011, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.4
W tym roku pierwszy raz wzięliśmy się za pomidory w donicach i skrzynkach na tarasie. Wystawa południowa, bardzo słoneczny, teraz bezpośredniego słońca na roślinach jest co najmniej 6 godzin, latem będzie więcej.
Odmiana to maskotka.
Jest sens powierzchnię ziemi posypywać korą dla lepszego utrzymania wilgoci?
Odmiana to maskotka.
Jest sens powierzchnię ziemi posypywać korą dla lepszego utrzymania wilgoci?
Spread your wings and fly away
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze to jakąś wilgoć zatrzyma na dłużej jakby były bez. Najważniejsza jest wielkość pojemnika, w który sadzi się pomidory. Wiem co mówię.Rosną większe i zdrowsze. Przerobiłem temat w zeszłym roku. Sadziłem ostatnie lata pomidory w donicach po tujach około 5 litrowych.Pomidory przewracały się, nie można za bardzo było ich palikować, bo za płytko a ziemia szybko przesychała. W tym roku będę miał pomidory w 20 litrowych wiadrach, więc wszystko będzie stabilniejsze i pomidory będą miały więcej pokarmu. Twoja maskotka może rosnąć w mniejszym pojemniku bo to chyba pomidor karłowy. Ja zawsze ściółkowałem słomą, bo mam jej pod dostatkiem, ale często wysiewał mi się owies, żyto albo chwasty. w tym roku może dam wypalone krążki z agrotkaniny.
-
- 200p
- Od: 22 lip 2018, o 08:12
Ja sypię warstewkę żwirku na wierzch doniczki - zauważalnie wolniej wysycha.
R.S.
R.S.
- western_salsify
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2019, o 16:06
Witam wszystkich,
Jestem tu nowy , jak zresztą widać
Mam kilka pytań do bardziej wtajemniczonych ode mnie.Będę uprawiał po raz pierwszy w donicach pomidory.Wiadra mam białe 20 litrowe i kilka donic 13 litrowych.Odmianę którą wybrałem jest Dwarf wild Fred - karłowa , sztywnołodygowa , samokończąca - tyle o niej lub raczej o nim wiem
Kołem ratunkowym dla Freda jest karłowy Marmande z Vilmorin , ponieważ Fred trochę chorował , bo przegrzał się na słońcu i myślałem że wyciągnie nogi.... więc wysiałem owego Marmande.Z Fredem jest już lepiej , odżył
A oto kilka pytań laika ( proszę czytających o wyrozumiałość):
Fred
1.Do jakiej wysokości dorasta i czy wiadro 20 litrowe nie będzie dla niego za duże?
2.Jak należy go prowadzić,czy wyłamywać wilki , czy puścić samopas?
3.Jeden metrowy kijek wystarczy na tego łobuza , czy może poradzi sobie bez?
Marmande
1.Do jakiej wysokości dorasta i jak długo może plonować?
2.Jak prowadzić?
3.Ponieważ mam dużo małych roślinek i chciałbym podarować jednej osobie , ale ma ona tylko ok 6 h słońca dziennie - wystawa wschodnia , to czy ten pomidor ma jakiekolwiek szanse aby w takich warunkach dojrzeć?
Jestem tu nowy , jak zresztą widać

Kołem ratunkowym dla Freda jest karłowy Marmande z Vilmorin , ponieważ Fred trochę chorował , bo przegrzał się na słońcu i myślałem że wyciągnie nogi.... więc wysiałem owego Marmande.Z Fredem jest już lepiej , odżył

Fred
1.Do jakiej wysokości dorasta i czy wiadro 20 litrowe nie będzie dla niego za duże?
2.Jak należy go prowadzić,czy wyłamywać wilki , czy puścić samopas?
3.Jeden metrowy kijek wystarczy na tego łobuza , czy może poradzi sobie bez?
Marmande
1.Do jakiej wysokości dorasta i jak długo może plonować?
2.Jak prowadzić?
3.Ponieważ mam dużo małych roślinek i chciałbym podarować jednej osobie , ale ma ona tylko ok 6 h słońca dziennie - wystawa wschodnia , to czy ten pomidor ma jakiekolwiek szanse aby w takich warunkach dojrzeć?
-
- 200p
Marmande miałem w zeszłym roku w 20l wiadrach - miały bo ja wiem, ze 150cm wysokości 
No może 130 ;) Tak, że za bardzo karłowate nie były
R.S.

No może 130 ;) Tak, że za bardzo karłowate nie były

R.S.
-
- 200p
Wtrące się w wasze dyskusje. Czy macie porównanie pomiędzy pomidorami sadzonymi w mniejszych i większych donicach/pojemnikach? Chcę sadzić w tym roku w wiadra właśnie 20-25 litrowe, których jeszcze nie mam. Posiadam tylko 15 litrowe. Czy będzie różnica wg. was w plonowaniu??
-
- 200p
Mam niby wiadra 20l, ale ziemi w nich było może z 15l. Tak, że nie napinałbym się na więcej ziemi.reglas23 pisze:Wtrące się w wasze dyskusje. Czy macie porównanie pomiędzy pomidorami sadzonymi w mniejszych i większych donicach/pojemnikach? Chcę sadzić w tym roku w wiadra właśnie 20-25 litrowe, których jeszcze nie mam. Posiadam tylko 15 litrowe. Czy będzie różnica wg. was w plonowaniu??
Głównym problemem u mnie jest zaraza - po poprzednich doświadczeniach będę prowadził krzewy
prześwietlone, w formie przewiewnej, usuwając nadmiar pędów, nie będę się nastawiał na duży zbiór
z jednego krzewu, a na brak zarazy i smaczne owoce...
Tak czy owak w wiadrach "20l" miałem po 2-3 krzewy. Owocowały aż przeszła zaraza i wszystko szlak trafił

R.S.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja tylko mogę napisać, że mam porównanie między tymi samymi odmianami w donicach a w gruncie.
I serio jest mocno zaskakujące.
Te same odmiany (średnie, np Dzieckij czy Cherry) w pojemnikach rosły tak sobie (u mnie to była 30 litrowa skrzynka) za to w gruncie zrobiły się ogromne i bardzo obficie owocowały. Także z pewnością różnica jakaś jest, ale to chyba zależy od odmiany też, bo niektóre dostosowują się perfekcyjnie do pojemnika.
I serio jest mocno zaskakujące.
Te same odmiany (średnie, np Dzieckij czy Cherry) w pojemnikach rosły tak sobie (u mnie to była 30 litrowa skrzynka) za to w gruncie zrobiły się ogromne i bardzo obficie owocowały. Także z pewnością różnica jakaś jest, ale to chyba zależy od odmiany też, bo niektóre dostosowują się perfekcyjnie do pojemnika.
-
- 200p
Ja chcę sadzić po jednym pomidorze w jednym 15 litrowym pojemniku.
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
W tamtym roku miałam część pomidorów również w donicach 15 l. Wyrosły mniejsze, niż te, które posadziłam w dużych skrzyniach (90cmx90x50, po 4 sztuki w jednej), ale rosły bez problemów, kwitły i owocowały. Można sadzić, jeśli brakuje miejsca albo większych pojemników. Najwyżej plon będzie mniejszy
W tym roku do donic 15 l zamierzam posadzić dwarfy.

- western_salsify
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2019, o 16:06
reglas23 pisze:Wtrące się w wasze dyskusje. Czy macie porównanie pomiędzy pomidorami sadzonymi w mniejszych i większych donicach/pojemnikach? Chcę sadzić w tym roku w wiadra właśnie 20-25 litrowe, których jeszcze nie mam. Posiadam tylko 15 litrowe. Czy będzie różnica wg. was w plonowaniu??
Na to pytanie kolego odpowiem Ci dopiero po sezonie

Możecie powiedzieć ile godzin macie pełnego słońca na pomidorkach w czerwcu/ lipcu?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
Faajne
Moje w tej chwili intensywnie kwitną - liczę na pierwsze kulki po Wielkanocy 
Twoje to czerwona czy żółte? Ja mam jeden krzaczek taki drugi taki, ale nie
wiem który jest który
:) Co ciekawe jeden jest 2x większy od drugiego...
R.S.

Twoje to czerwona czy żółte? Ja mam jeden krzaczek taki drugi taki, ale nie
wiem który jest który

R.S.
-
- 200p
Puk, puk. Jak tam Twoje pomidory? To były żółte?
R.S.
R.S.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka