Rzodkiewka,Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) cz.2
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Robert25 +

- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rzodkiewka,Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) cz.2
Przemeczku siejesz już nową? Bo ja kombinuje na dniach wysiać 
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja posieje w przyszłym tygodniu, jak trochę ochłodzi .
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Co to za lawra żeruje w nasionach rzodkwi czarnej:?:

Pierwszy raz zostawiłem rzodkiew czarną na nasiona.

Pierwszy raz zostawiłem rzodkiew czarną na nasiona.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Ja dziś sieję rzodkiewkę. Od lat sprawdzonym terminem u mnie jest 20 sierpnia. No to mam kilka dni spóźnienia. Odmiana Saxa Polana ze względu na znikomą ilość naci w porównaniu do np. Jutrzenki.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Powoli można zacząć podsumowywać sezon 2025 i wyciągać wnioski na przyszły. Bardzo wczesny wysiew punktowy w tunelu nie wyszedł najlepiej (1 II 2025) bo nasiona kiełkowały ponad miesiąc (5 III 2025) a zbiór był dopiero pod koniec IV. Z rozsady (wysiew 22 II) zbiory rozpoczęły się 4 IV no ale w tym przypadku rozsada zajmuje sporo miejsca więc nie mam jej zbyt dużo. Patrząc na dokonania Jacka prawdopodobnie przyspieszę nieco wysiew na rozsadę. Planuję rozpocząć zabawę w pierwszym tygodniu lutego i co tydzień wysiać po jednej palecie VEFI 160, skiełkowane rośliny do tunelu a pod lampę następna paleta. Bardzo dobrze wypadł natomiast wysiew podkiełkowanych nasion (26 II na wacik a 28 II do gruntu w tunelu). Zbiory rozpoczęły się w tym przypadku 10 IV co daje czas na przygotowanie do sadzenia wczesnych pomidorów. Oczywiście zostawiam swoje ulubione odmiany Rondar F1 i Melito F1 a wysiewać będę pod koniec lutego. W gruncie też zamierzam wysiać skiełkowane nasiona (termin- początek III no i oczywiście okrycie multiclimą). Siana 8 III jako znacznik rzędów w marchwi do zbioru nadawała się pod koniec kwietnia.
Pytanie do Jacka. Jak spisały się odmiany Fortunella F1 i Florella F1 w porównaniu do Rondar F1?
Pytanie do Jacka. Jak spisały się odmiany Fortunella F1 i Florella F1 w porównaniu do Rondar F1?
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Przemku, Fortunella F1 i Florella F1 spisały się dobrze, podobnie zresztą jak Rondar F1.
Wszystkie o podobnym okresie wegetacji, Rondar F1 może minimalnie wcześniejszy w moich warunkach uprawowych.
Florella F1 i Fortunella F1, przetrzymane zbyt długo, mają mniejszą od Rondara skłonność do przerastania, jednak żadna z tych odmian szybko nie parcieje.
Fortunella F1 ma najmniejszą nać, więc można siać nieco gęściej.
Wszystkie o podobnym okresie wegetacji, Rondar F1 może minimalnie wcześniejszy w moich warunkach uprawowych.
Florella F1 i Fortunella F1, przetrzymane zbyt długo, mają mniejszą od Rondara skłonność do przerastania, jednak żadna z tych odmian szybko nie parcieje.
Fortunella F1 ma najmniejszą nać, więc można siać nieco gęściej.
Pozdrawiam, Jacek
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie dobrze sprawdził się wysiew podkiełkowanych nasion i chyba na wczesne zbiory tylko przy tej metodzie
zostanę. Mam za słabe lampy do rozsady. Ewentualnie zrobię jedną paletkę. Jak mnie pamięć nie myli pierwsze zbiory
rzodkiewki miałam pod koniec marca. Florellę też miałam i polecam.Polecam też Celestę. Fortunelli nie znam,gdzie była
kupowana?
zostanę. Mam za słabe lampy do rozsady. Ewentualnie zrobię jedną paletkę. Jak mnie pamięć nie myli pierwsze zbiory
rzodkiewki miałam pod koniec marca. Florellę też miałam i polecam.Polecam też Celestę. Fortunelli nie znam,gdzie była
kupowana?
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Fortunellę miałem z Sonis. Celestę też uprawiałem w tym sezonie, dobra odmiana.
Co do rozsady, to nie wymaga dużo światła, a niższych temperatur.
Pod mocną lampą w temp. pokojowej rzodkiewka u mnie wybiegała. Natomiast w chłodniejszym pomieszczeniu (dzień 16, noc 10) przy słabszej lampie rosła ładna i zwarta.
Co do rozsady, to nie wymaga dużo światła, a niższych temperatur.
Pod mocną lampą w temp. pokojowej rzodkiewka u mnie wybiegała. Natomiast w chłodniejszym pomieszczeniu (dzień 16, noc 10) przy słabszej lampie rosła ładna i zwarta.
Pozdrawiam, Jacek
-
anulab

Dzięki Jacku. Temperatura na pewno była za wysoka. W pralnie jest chłodniej ,tam spróbuję zrobić rozsadę.
Znalazłam Fortunellę na alegro,ktoś sprzedaje z podziału dużych opakowań.
Znalazłam Fortunellę na alegro,ktoś sprzedaje z podziału dużych opakowań.
-
anulab

Przeglądałam odmiany rzodkiewek i trafiłam na Autellę,odmianę do uprawy zimowej. Takiej jeszcze nie miałam,
oprócz czeskiej,nazwy nie pamiętam,która też była przeznaczona do zimowego wysiewu.
oprócz czeskiej,nazwy nie pamiętam,która też była przeznaczona do zimowego wysiewu.