Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

To fajnie, że jak dali ustąpiły to trawy i inne roślinki przyciągają wzrok.
Ha też kilka nowych traw jeszcze mam do posądzenia.
Marcinki Pink.. bardzo urokliwe, jeszcze takiego koloru nie mam.

Willy Aramis' przepiękna ;:333 :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie, wykopując moją zawrotną liczbę karp daliowych ( tak około 15 :lol: :lol: ) myślałam o Tobie. I zostanę przy mojej liczbie. :D
O tak, zdecydowanie trawy są pięknym elementem dekoracji kwiatowych. Jak dla mnie to wszystkie kwiatostany traw mają swój urok, i często korzystam z nich ozdabiając suchymi bukietami wazony.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Aniu, kocham dalie ale jak je zmrozi nie biadolę i nie mówię "szkoda". W tym roku zmarzły wcześniej niż zwykle więc mogę je wcześniej wykopać, a potem zinwentaryzować i sprzedać. Mniej zmarznę i kolejne etapy pracy przy daliach szybciej zakończę. Same korzyści. No a ogród i bez dalii jest ciekawy. Rycynowce też już zmarzły ale nie zdążyłem ich pokazać. Wróciły do mnie po wielu latach:
Obrazek

Aster 'Boronitz' - mój kultywar
Obrazek

Małgosiu, dziękuję. Dla mnie dalie to pasja ale i praca; stąd uzasadnione duże ilości a co za tym idzie - dużo pracy przy nich.
Uwielbiam trawy - w ogrodzie, we florystyce, w mojej pracy na Farmie. W upalne dni nie muszę się obawiać, że zwiędną lub mogę je sobie wcześniej przygotować. Z ciętymi kwiatami tak się nie da. Są niesamowicie różnorodne. Doceniają to też w mieście, gdzie sadzi się coraz więcej rozplenic, turzyc itd.
Ostnica z czerwca
Obrazek

Zestaw traw z lipca
Obrazek

To też jedna z wcześniejszych traw - drżączka
Obrazek

Wyjątkowy sit
Obrazek

I cudna włośnica
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ostnica i drżączka to też moje ogrodowe klimaty :)
Moja dalia jeszcze nie zakończyła wegetacji.
Myślalam że już po koleusie, ale odżył :) Pobrałam 2 sadzonki, a nóż któraś z nich się ukorzeni.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Olu. Trawy są niezwykłe i przeznaczam na nie coraz więcej miejsca w ogrodzie. Z wiekiem będę miał coraz mniej sił na pracochłonne byliny z daliami na czele. Trawy potrzebują minimalnej pielęgnacji. W tym roku po raz pierwszy zakwitła u mnie trawa pampasowa. Posadziłem 6 kęp w tym roku i cieszę się, że tak szybko zakwitły :tan
Jedna z tegorocznych nowych traw:
panicum virgatum 'Dallas Blues'
Obrazek

Florystycznie ta roślina obecnie ma największe branie:
Obrazek

I czas na chryzantemy:
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Florianie znasz trawę "Łzy Hioba"?Ma takie superowe koraliki popielate jak dojrzeje ,sama trawka może nie ciekawa ale w bukiecie te koraliki były by może mega ciekawe,ja miałam z tych koralików coś robić ale na końcu brakło czasu i weny a teraz muszę do nich wrócić mam więcej czasu jak za czasu gdy pracowałam.Masz racje z daliami,dobry czas już nie za wiele by nakwitły a o wiele lepiej ,spokojniej prace przy nich się ogarnia.Powodzenia. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aster 'Pink Star' i chryzantemy śliczne. ;:oj Trawy kocham, choć ostnicy się pozbywam, bo ilość siewek mnie przerosła. ;:145
Co to za roślina z czarnymi koralikami ? Cudnie błyszczące.
Florianie dobrej pogody na daliowe wykopki. ;:3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, trawy łzy Hioba nie mam choć wiosną zastanawiałem się nad jej kupnem. Nie załapała się do koszyka ale zachęciłaś mnie, by spróbować z nią w przyszłym roku. Trawy jednoroczne na ogół dają samosiew i co roku mam niespodziankę, gdzie najlepiej wykiełkuje drżączka, a gdzie proso. Nasiona włośnicy zebrałem ale posiane w ogóle nie wzeszły natomiast z samosiewu tak. Jest z tym trochę zabawy :lol:
Tak, długie kwitnienie dalii cieszy ale wykopywanie ich potem w chłodne i mokre listopadowe dni nie jest fajne, gdy ma się ich duże ilości. Dziś wykopałem kolejne 105 karp więc wykopki idą sprawnie.
Spektakl daje teraz ten wyjątkowy aster płożący 'Connecticut'"
Obrazek

Chryzantemy tnę na bieżąco ale jeszcze trochę zostało do wazonu na grób:
Obrazek

Soniu dziękuję. Dobra pogoda się przyda, bo wczoraj w deszczu niemal musiałem sadzić konwalie. A dziś karpy dalii też były obklejone ziemią.
Czarne kuleczki to najbardziej znana roślina na żywopłoty - ligustr pospolity. Z uwagi na to, że jest strzyżony tak ładne grona owoców trudno spotkać. A są spektakularne!
Moje ulubione po ligustrze "kulki" to śnieguliczka koralowa:
Obrazek

I oczywiście owoce róży:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”