Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to moje
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p
Od: 31 lip 2007, o 00:32

Post »

U mnie w tym tygodniu zakwitła taka oto sasanka.Inne dopiero wychodzą.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
steresa
atchame
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:38

Post »

To i ja podrzucę swoje....mam 5 sadzoneczek ...tej wiosny zakwitły trzy. Jednej nie zdołałam uchwycić bo miała jeden kwiat i już okwitł. Złapałam dwie sasanki. Jak na pierwsze kwitnienie to chyba nieźle :wink:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Pozdrawiam
Kasia S
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Re: Sasanka (Pulsatilla) - BAZA

Post »

A mi się zdarzało parę razu przesadzać sasanki z dobrym skutkiem. Jedna wielka zasłaniała mi kawał skalniaka emigrowała jesienią - ta troszkę ucierpiała ale po tej zimie trudno się dziwić.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sasanki

Post »

W tamtym roku wysiewałam sasanki (mix kolorów). W tym momencie wyglądają podobnie.
Chciałabym, żeby w najbliższą wiosnę pokazały choć po jednym kwiatku.I tu zaczyna się problem.Jedna rośnie w półcieniu, pozostałe w czymś pomiędzy cienień a półcieniem (słońce do 10 jak na teraz). Wiem, że wolą one słoneczniejsze miejsca.Czy mogę je przesadzić teraz, na jesień?Czy muszę z tym czekać do wiosny?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Nie mam dużej wiedzy odnośnie sasanek ale podobno nie lubią przesadzania :roll: .
Też mam w półcieniu i im to kompletnie nie przeszkadza :roll: .
Nawet dłużej kwitną.
Awatar użytkownika
donata72
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2010, o 07:49

Post »

Ja swoje sasanki też wysiewałam , teraz maja około 3 lat i są już pięknymi ''krzaczkami '' nawet teraz jeden kwitnie ma 2 kwiatki chyba mu się coś pomyliło .
Co do przesadzania sądzę że możesz spokojnie jeszcze to zrobić , ukorzeni się na pewno przed zimą. :tan :tan
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit Moje sasanki rosną w rzędzie, jedna koło drugiej, nie tylko jednego koloru , ale posadzonych jest kilka :lol: Są posadzone przy ścieżce i bardzo ładnie wyglądają :P a w szczególności gdy kwitną. :) Ładnie też wyglądają gdy rosną razem z pierwiosnkami. ;:108 U mnie na działce sasanki rosną w jednym rzędzie z pierwiosnkami.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Dostałam dzisiaj nasionka sasanek strzępiastych mix kolorów.Bardzo bym chciała żeby wszystkie wzeszły.Podpowiedzcie kiedy siać,czy stratyfikować?
Halina
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Z tego co wiem to sasanki najlepiej siać zaraz po dojrzeniu nasion bo szybko tracą siłę kiełkowania. U mnie sieją się nawet same. Ja bym je normalnie posiała nawet w kwietniu do gruntu :wit
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale w sprzedaży są cały rok i nawet mają długie terminy ważności.Ja swoje wysiewam po przekwitnięciu,lecz w sytuacji zakupu trzeba próbować inaczej.
Halina
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Post »

Ja mam małą sasankę fioletową i kwitła mi przez cały rok po jednym dwóch kwiatkach, a na jesień dostałem kilka siewek białej i wsadziłem do ziemi w ogrodzie ...ciekawe jak sie ma i czy wypuści bo mam gliniastą glebę .....fioletowa rośnie bardzo ładnie więc chyba żyje jeszcze i biała
Pozdrawiam Filip
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit Mam posadzone sasanki w rzędzie który oddziela ścieżkę :lol: :lol: i zawsze staram się zebrać swoje nasiona i wysiewać je zaraz po zbiorze :lol: :lol: Nie czekając następnego roku.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

halina522 pisze:Dostałam dzisiaj nasionka sasanek strzępiastych mix kolorów.Bardzo bym chciała żeby wszystkie wzeszły.Podpowiedzcie kiedy siać,czy stratyfikować?
Tak jak dziewczyny napisały, nasiona zbierane w ogrodzie mają największą siłę kiełkowania tuż po zbiorze. Ale nie przejmuj się tym się teraz. W zeszłym roku zapomniałam że dostałam torbę nasion i wysiewałam dopiero w luty, bardzo dużo wyszło. Szybko kiełkują. Nic nie musisz szczególnego z nimi robić, wysiewanie sasanki jest tak samo łatwe jak aksamitki:) Siej teraz a wiosną dasz je do gruntu.
Pozdrawiam, Marta
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję,tak zrobię.Kupiłam u Pani,która oprócz zamówionej sasanki Papageno przysłała mi vulgaris, a także 10 innych torebeczek nasion; 2 kolory dyptamu,szałwię,pełnik chiński,tarczownicę,cytryniec z tybetu,funkię,kroksomię.
Nie wiem co z tego wyjdzie,ale liczy się dobre serce,jak zresztą było w liście napisane-od serca,dla serca.
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”