Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sasanka- Pulsatilla

Post »

Sasanki wysiewa się zaraz po zbiorze. Jeśli mamy odpowiednie warunki do przechowywania nasion to możemy je wysiewać na wiosnę. Te wysiane przez ciebie 5 tygodni temu nadaja się do wyrzucenia. Sasanka po skiełkowaniu może nie rosnąc z różnych przyczyn ale na pewno do 5 tygodni powinna skiełkować. Mam nadzieje że piszesz o sasankach ogrodowych bo są rożne inne odmiany których wschody są różne.
Bardzo często wysiewam sasanki sprowadzając nasiona z profesjonalnych firm np. Jelitto przedstawicielstwo - Niemcy. Wschody to 90 %. Przygotowuję właśnie tam zamówienie.

jarek
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasiona sasanki kupiłam we wrześniu i część posiałam do ziemi, bezpośrednio. Nie zauważyłam jesienią żadnych wschodów. Pozostałe posiałam 15 grudnia na parapecie okiennym i minęły 2 miesiące i nic. Nasiona kupiłam w sklepie firmowym polan. Czy te posiane jesienią do gruntu mają szansę na wiosnę się pojawić ? Bo na te "domowe" to nie liczę.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Iwonko,jak już wcześniej pisano,nasiona sasanki najlepiej wschodzą zaraz po zbiorze.Ja kilka razy skusiłam się na nasiona w sklepie na wiosnę i niestety marne efekty.Teraz wiosną będą sasanki w sprzedaży już jako bylinki,więc możesz zakupić i w tym roku jak zakwitną, będziesz miała swoje nasiona,które posiane dadzą Ci pewne roślinki.Widzę,że jesteś Z Krakowa,więc podpowiem Ci,że na ulicy Balickiej,gdzie jest olbrzymi kompleks ogrodniczy,kupisz kwiaty -dużo i taniej.Tam sprzedają hurtownicy,również dla detalistów-warunek nr1-trzeba wcześnie tam pojechać,być ok.6-7mej rano.
Halina
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Dziękuje Halinko. Zapewne kupię wiosną sasanki bo nie doczekam się pewnie tych z nasion. To miejsce na Balickiej to giełda kwiatowa, znana mi już.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę Ci,że możesz udać się na tą Balicka kiedy chcesz,bo ja tylko jak jestem w Krakowie.
Halina
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

u mnie siewki pokazują się od wiosny do lata - wygląda na to że potrzebują stratyfikacji . W zeszłym roku wysiałam zóltą i do jesieni żadnej siewki nie widziałam - mam nadzieję że wiosną zobaczę
Pozdrawiam. Ewa
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Sasanki wschodzą rewelacyjnie i bardzo prosto pod warunkiem zdrowych i dobrze zachowanych nasion. Jeśli chodzi o nasiona sasanki dostępne w sklepach to nie znam ich jakości bo nie kupowałem ale jakość nasion rozpoznajemy między innymi po ich opakowaniu i czasem lepiej nie łakomić się na niskie ceny. Na giełdzie znajdziesz podstawowe odmiany. Aby posiadać efektowną kolekcję należny kupić paletkę wielokomórkową cena ok. 1 zł nasypać do niej torf z piaskiem zdobyć nasiona i pojedynczo umieścić je w korkach. Systematycznie podlewać a po 2-ch miesiącach przesadzić na miejsce stałe i czekać rok na kwitnienie i podziwiać.

jarek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

mewa pisze:u mnie siewki pokazują się od wiosny do lata - wygląda na to że potrzebują stratyfikacji . W zeszłym roku wysiałam zóltą i do jesieni żadnej siewki nie widziałam - mam nadzieję że wiosną zobaczę

Witam!

Ja posiałam ze swojego matecznika zaraz po zbiorze nasion, wzeszły od razu i mam na oko około 300szt, zobaczymy jakie zakwitną? Wiosną sasanki są najpiękniejsze i bardzo je lubię. Ja jestem bardzo pazerna, jak zakwitają to wszystkie chciałabym sobie posadzić a to się nie da.Chętnie zamienię się na inne rośliny jak będą kwitły moje sasanki. Fotosik coś mi dzisiaj nie działa, może innym razem pokażę zdjęcia.
Pozdrawiam
Ismena
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co zrobiłaś z tymi,które pokazywałaś wcześniej-miałaś cudne Papageno.
Halina
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja straciłam wszystkie nasionka z zeszłego roku, ale jednak postanowiłam wysiać takie kupne - a ,,nóż widelec" się uda? ;:224
Dwa zł nie majątek, a sianie mnie uspokaja i nastawia optymistycznie do świata - tak iskierka nadziei... ;:3
Mam nadzieję, że coś wyjdzie, bo mam zobowiązanie i chciałabym wysłać małe roślinki (skoro nasion się nie udało) :oops:
Bardzo mnie martwi, że straciłam mój najpiękniejszy kolorek - rożową ;:145 - "kreciun" ją wykopał i już nic z niej nie będzie (choć wetknęłam w ziemię).
A że żółtej nadal nie zdobyłam, to mam na liście conajmniej dwie pozycje.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Ja nasiona łapię w firankę, zakładam na każda kępkę firankę i wiążę sznurkiem, jak dojrzeją ścinam w słoneczny dzień i jak najszybciej sieję.
Pozdrawiam
Ismena
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Budzą się do życia...
Obrazek
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Zniechęcona wysiewem chciałam już odpuścić, gdy ktoś na forum radził by nasiona umieścić w foliowej torebce w wilgotnej ziemi w ciepłym miejscu. Tak zrobiłam i dziś odkryłam że 2 nasiona ruszyły!!!! Posadziłam do ziemi maluszki, może jeszcze kolejne pójdą w ich ślady.
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Post »

Ja swoje też wysiewam zaraz po zbiorze i wysiewam przy roślinie matecznej. Wschodzą ładnie i gęsto. We wrześniu przesadzam już na miejsce stałe. W następnym roku już niektóre zakwitają, ale jesienią.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

:lol:Wysiane 22 lutego opakowanko kupnych nie było złe, bo.wczoraj odkryłam kilka siewek. Mam dużo szczęścia, bo 26 wylądowałam w szpitalu i moimi wysiewami zaopiekowały się koleżanki z pracy .
Grażynko i Dorotko dzięki!
;:168
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”