Mi Scatalone 2 na dwóch pierwszych gronach zawiazl tylko jeden owoc ten agent tak ma czy jest jakiś problem? Inne odmiany od pierwszego grona zawiązują co rosną obok.
Witajcie. Red Pear uprawiam od lat - to jeden z moich naj pomidorów. Ale w tym roku będzie więcej "Włochów":
Or Pera D'Arbuzzo
Cuore di Bue Albenga
Pantano
Red Pear sel. Franchi
San Marzano sel. "Redorta" F1
(to z tych co wiem, że są z Włoch). Nasiona z Franchi - jak się sprawdzą to w przyszłym roku kupię inne. No i dla porównania rośnie też mój Red Pear.
Mam w tym roku 4 krzaki Rosamundy F2, 2 są bardzo podobne do F1, 1 bardzo słabo wiąże a jeden ma fioletowe przebarwienia koło szypułki. Dołączam foto tego ostatniego
To cecha któregoś z przodków czy jakieś niedobory?
Aneto te dwie sprawy które wymieniłaś to bardzo ważna rzecz a poza tym na jesieni kurzeniec,bardzo wczesną wiosną kreda a w sezonie Kristalony i Calcinit. Dorota Rosamunda idealnie w F2 powtarza oryginał.U mnie zawsze wiąże owoce na bardzo wysokim poziomie,najwyraźniej nie pomagasz w zapylaniu. Na zdjęciu z całą pewnością nie jest to Rosamunda. Alyaa jeśli chcesz mieć smaczne i plenne odmiany to musisz zabrać się za poszukiwania.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Scatalone 2 mam pierwszy raz dwa grona przestrzelił dwa kolejne mają po dwa owoce i kolejne 3 kwitną, uprawa w tunelu i żadna inna odmiana takiego problemu nie miała z wiązaniem jak on.
Faworyt - ma sporo fajnych odmian, akurat włoskie testuję w większości. Nie mogę przesadzić, bo w tym roku ok 50-60 odmian rośnie i ciężko było się ograniczyć ;d Tu gdzie mieszkam, muszę pomidory w gruncie później sadzić, więc i zbiory późniejsze
Jak jesień będzie sprzyjająca to i dobre plony zbierzesz. 50-60 odmian powiadasz-sporo. To co ja mam powiedzieć i jak menu wybrać przy ponad 150 w dwóch tunelach i w większości nowości po 2 rośliny z odmiany.
Bardzo jestem zadowolony z pokroju roślin i głównie plenności tej odmiany,pozostał jeszcze smak i będzie pewniak na kolejny sezon.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
U mnie tylko donice i grunt, bo w zeszłym miałam bpl w foliaku ;/ Koło foliaka na tzw. "patelni" rosną te z Włoch. San Marzano s. Redorta kochają to meijsce, zobaczymy jak będzie z plonem. Nie mogę się już doczekać. W zeszłym roku mi sporo pożarły pomidorów sarny, ale w tym roku już będzie ok.
PS. Muszę poszukać, gdzie te Twoje odmiany kupić nasionka. I tak mam w koszyku pomidorów z Franchi za 80zł hahaha i nie wiem które będę chcieć ;(