Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
W tym roku do wszystkich zdechlaków zastosuję Twój patent na Megagrona. Nie będę odwilczał całkowicie tylko uszczykiwał za 2-3 liściem. Przybędzie trochę masy zielonej co powinno poprawić owocowanie.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Noka!
Tutaj jest mój K/68 z tamtego roku:
viewtopic.php?p=5922484#p5922484
i ten sam owoc od szypułki:
viewtopic.php?p=5997574#p5997574
To jest krzyżówka wysoka.Wygląda na to,że i czerwone,i żółte są wysokie.
Ale też żółte mogą być samokończące.
Zobaczymy jak to wyjdzie "w przysłowiowym praniu"
A post wyżej Malinówka Staropolska od Noki,która to też została wysiana w tym roku.
Bardzo smaczne duże owoce.
viewtopic.php?p=5997564#p5997564
Tutaj jest mój K/68 z tamtego roku:
viewtopic.php?p=5922484#p5922484
i ten sam owoc od szypułki:
viewtopic.php?p=5997574#p5997574
To jest krzyżówka wysoka.Wygląda na to,że i czerwone,i żółte są wysokie.
Ale też żółte mogą być samokończące.
Zobaczymy jak to wyjdzie "w przysłowiowym praniu"

A post wyżej Malinówka Staropolska od Noki,która to też została wysiana w tym roku.
Bardzo smaczne duże owoce.
viewtopic.php?p=5997564#p5997564
Maraga dziękuję z wyjaśnienia a co będzie zobaczymy latem.
Zdjęcie Malinówki St. wówczas widziałem ale byłem przekonany,że jest to Malinówka od Stasia.
U mnie oczywiście w tym roku też będzie.
Zdjęcie Malinówki St. wówczas widziałem ale byłem przekonany,że jest to Malinówka od Stasia.
U mnie oczywiście w tym roku też będzie.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
W większości odmian generatywnych jakie uprawiałem sposób na rozbudowanie krzaka z dawał egzamin.
Podobnie jest z K68. Odkąd prowadzę go na dwa pędy rośliny są mocniejsze.Inną sprawą jest system korzeniowy o który pyta Kazik (noka) Ja od wysiewu nasion poprzez okres po pikowaniu i w trakcie uprawy stosuję Bio Algeen.I odkąd to czynię mając porównanie z okresem kiedy go nie stosowałem,wynik jest zdecydowanie na korzyść roślin traktowanych Bio Algeenem.System korzeniowy jest mocniejszy a co za tym idzie i rośliny są solidniejsze.Prowadzone na dwa pędy,na głównym wiążą cztery grona a na dodatkowym dwa.Zapewne zawiązałyby więcej,ale gdy rośliny są już dosyć solidnie obwieszone owocami słabną naturalnie stożki wzrostu.Gdybym je w tym okresie jeszcze podkarmił zapewne plon byłby wyższy,ale ta ilość zawiązanych owoców w zupełności mnie satysfakcjonuje.
Rośliny od stadium siewek jak wspomniałem we wcześniejszym poście prezentują się marnie,liście chude,zwisające w stronę łodygi,czyli ogólnie obraz nędzy i rozpaczy.Wcale nie lepiej wyglądają od pikowania do wysadzenia do gruntu tunelu.Poprawa następuje jak zaczynają się rozrastać korzenie a od wiązania pierwszego grona dostają kopa,łodygi robią się grubsze,liście solidniejsze i proces ten trwa w trakcie dalszego wzrostu.Hamulcem spowalniającym rośliny na początku i przesuwającym w czasie dojrzewanie owoców jest pęd dodatkowy,ale mnie to nie przeszkadza.
K68 2015 rok.

K68 2016 rok.

K68 2017 rok.

Owoce o masie od 150 do nawet 350 gram,mięsiste,praktycznie z minimalną ilością galaretki.Nasion niewiele,albo wcale.
Podobnie jest z K68. Odkąd prowadzę go na dwa pędy rośliny są mocniejsze.Inną sprawą jest system korzeniowy o który pyta Kazik (noka) Ja od wysiewu nasion poprzez okres po pikowaniu i w trakcie uprawy stosuję Bio Algeen.I odkąd to czynię mając porównanie z okresem kiedy go nie stosowałem,wynik jest zdecydowanie na korzyść roślin traktowanych Bio Algeenem.System korzeniowy jest mocniejszy a co za tym idzie i rośliny są solidniejsze.Prowadzone na dwa pędy,na głównym wiążą cztery grona a na dodatkowym dwa.Zapewne zawiązałyby więcej,ale gdy rośliny są już dosyć solidnie obwieszone owocami słabną naturalnie stożki wzrostu.Gdybym je w tym okresie jeszcze podkarmił zapewne plon byłby wyższy,ale ta ilość zawiązanych owoców w zupełności mnie satysfakcjonuje.
Rośliny od stadium siewek jak wspomniałem we wcześniejszym poście prezentują się marnie,liście chude,zwisające w stronę łodygi,czyli ogólnie obraz nędzy i rozpaczy.Wcale nie lepiej wyglądają od pikowania do wysadzenia do gruntu tunelu.Poprawa następuje jak zaczynają się rozrastać korzenie a od wiązania pierwszego grona dostają kopa,łodygi robią się grubsze,liście solidniejsze i proces ten trwa w trakcie dalszego wzrostu.Hamulcem spowalniającym rośliny na początku i przesuwającym w czasie dojrzewanie owoców jest pęd dodatkowy,ale mnie to nie przeszkadza.
K68 2015 rok.

K68 2016 rok.

K68 2017 rok.

Owoce o masie od 150 do nawet 350 gram,mięsiste,praktycznie z minimalną ilością galaretki.Nasion niewiele,albo wcale.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Maraga
Witku
Prawdziwy z Ciebie król,nie tylko malinowy!
Pomidorki przecudne i na wygląd widać,że pachnące i smaczne.
Te koloru czerwonego pewnie też byłyby takie.
Kazik!
Nie znam żadnego Stasia,który uprawia tak pyszną malinówkę.

Prawdziwy z Ciebie król,nie tylko malinowy!
Pomidorki przecudne i na wygląd widać,że pachnące i smaczne.
Te koloru czerwonego pewnie też byłyby takie.
Kazik!
Nie znam żadnego Stasia,który uprawia tak pyszną malinówkę.

- Faworyt
Marysiu nie przesadzaj,aż taki fachowiec od kozulek to nie jestem.Mam ich co roku zaledwie kilka.W tym zaszalałem bo będzie więcej,tyle że jak się za coś zabieram to już dokładnie.Mam w swojej okolicy forumowiczkę która ma kozulki i ich uprawę w jednym palcu.
Wracając jeszcze do K68 to każdy uprawia i nawozi inaczej,różne są też gleby,więc i smaki są różne.Ja ze swoich jestem zadowolony a nawożenie opieram na Kristalonach plus wapń i magnez.Nie wstawiłem pokolenia K68 gdyż nie chcę pomylić o jedno,ale owoce w kształcie są na tyle stabilne że sądzę że jest bliska praktycznie ustalenia.
Przez dwa lata ostatnie sadziłem rozszczepienie K100 w wersji żółtego serca.W tym brakło miejsca,ale do niej powrócę na przyszły bo to warta uwagi krzyżówka.Prowadziłem ją na jeden pęd i pewnie to był błąd że nie przetestowałem jej na dwa bo w owocowaniu jak wszystkie sercowate jest oszczędna,chociaż owoce miała słusznych rozmiarów.

Wracając jeszcze do K68 to każdy uprawia i nawozi inaczej,różne są też gleby,więc i smaki są różne.Ja ze swoich jestem zadowolony a nawożenie opieram na Kristalonach plus wapń i magnez.Nie wstawiłem pokolenia K68 gdyż nie chcę pomylić o jedno,ale owoce w kształcie są na tyle stabilne że sądzę że jest bliska praktycznie ustalenia.
Przez dwa lata ostatnie sadziłem rozszczepienie K100 w wersji żółtego serca.W tym brakło miejsca,ale do niej powrócę na przyszły bo to warta uwagi krzyżówka.Prowadziłem ją na jeden pęd i pewnie to był błąd że nie przetestowałem jej na dwa bo w owocowaniu jak wszystkie sercowate jest oszczędna,chociaż owoce miała słusznych rozmiarów.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Malinowy, nie mogę się napatrzeć na Twoje kozulęta! Fantastycznie dają po oczach! Zwłaszcza te krzaczki obwieszone z góry na dół pięknymi żółtymi pisankami 

- Faworyt
Magda dla mnie K68 to bardzo wdzięczna odmiana i na pewno nigdy z niej nie zrezygnuję.W tym roku testuję sporo nowych kozulek i mam nadzieję wyłowić kolejne perełki.
W sezonie postaram się w miarę na bieżąco o nich pisać i pokazywać zdjęcia.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Witku,
Dziękuję Ci pięknie za obszerną relację
cudnie u Ciebie te pomidorki się sprawują
Na razie cierpliwie czekam na wschody a w wolnych chwilach po raz kolejny przeglądam wątki Kozuli i tak doszłam, że K/88 może być żółtą sakiewką , ma ktoś takową ? udało się wyprowadzić ?
K/42 jako sakiewka ? dostałam niedawno 2 nasionka , zastanawiam się nad wysianiem ale najpierw muszę skrobnąć pw z zapytaniem , jakiego pomidorka dochowała się osoba której nik jest na torebce .
Aktualnie przeglądam wątki pod kątem wszelkich zeberek , sporo tego jest i jakie urocze
Dziękuję Ci pięknie za obszerną relację

Na razie cierpliwie czekam na wschody a w wolnych chwilach po raz kolejny przeglądam wątki Kozuli i tak doszłam, że K/88 może być żółtą sakiewką , ma ktoś takową ? udało się wyprowadzić ?
K/42 jako sakiewka ? dostałam niedawno 2 nasionka , zastanawiam się nad wysianiem ale najpierw muszę skrobnąć pw z zapytaniem , jakiego pomidorka dochowała się osoba której nik jest na torebce .
Aktualnie przeglądam wątki pod kątem wszelkich zeberek , sporo tego jest i jakie urocze

Myśle, że tak zadbana uprawa Faworyta to efekt tego co Witek napisał:
,,każdy uprawia i nawozi inaczej, różne są też gleby, więc i smaki są różne''
I nie trzyma tych tajników uprawy tylko dla siebie ale się dzieli z nami.
Maraga
Ciszę się , że chociaż jedna osoba jest zadowolona z mojej Malinówki.
W ubiegłym roku nie wysłałem nasion na AWN gdyż sądziłem, że ci co
otrzymali nasiona z AWN-2016 nie są zadowoleni z tej odmiany.
Natomiast ,,od Stasia'' skojarzyłem z Fredkiem Kiepskim i jego ulubionym sklepie.
,,każdy uprawia i nawozi inaczej, różne są też gleby, więc i smaki są różne''
I nie trzyma tych tajników uprawy tylko dla siebie ale się dzieli z nami.
Maraga
Ciszę się , że chociaż jedna osoba jest zadowolona z mojej Malinówki.
W ubiegłym roku nie wysłałem nasion na AWN gdyż sądziłem, że ci co
otrzymali nasiona z AWN-2016 nie są zadowoleni z tej odmiany.
Natomiast ,,od Stasia'' skojarzyłem z Fredkiem Kiepskim i jego ulubionym sklepie.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- Faworyt
tija
Ela K88 - żółta sakiewka?Jeśli by tak było to
A K42 wysiej koniecznie.
Wątki przeglądaj,Ty zawsze coś ciekawego wykopiesz na powierzchnię.
malwina p Gdybyś zapytała wcześniej to miałem go,ale dużo nasion w tym roku powysyłałem osobom z forum,także nie poratuję.Na jesieni zapasy dopiero uzupełnię. Myślę że ktoś z forumków się do Ciebie odezwie.Dobrych dusz tu nie brakuje.
noka Kazik zawsze taki byłem i pozostanę.Motto w stopce w końcu do czegoś mnie zobowiązuje.
Jako pierwsza z kozulek - przepikowana w sobotę rośnie K142 F6. Rośnie to mało powiedziane,zaledwie po kilku dniach od pikowania korzonki przerastać zaczynają spody doniczek.Bardzo szybko w tym roku.

Ela K88 - żółta sakiewka?Jeśli by tak było to

malwina p Gdybyś zapytała wcześniej to miałem go,ale dużo nasion w tym roku powysyłałem osobom z forum,także nie poratuję.Na jesieni zapasy dopiero uzupełnię. Myślę że ktoś z forumków się do Ciebie odezwie.Dobrych dusz tu nie brakuje.
noka Kazik zawsze taki byłem i pozostanę.Motto w stopce w końcu do czegoś mnie zobowiązuje.

Jako pierwsza z kozulek - przepikowana w sobotę rośnie K142 F6. Rośnie to mało powiedziane,zaledwie po kilku dniach od pikowania korzonki przerastać zaczynają spody doniczek.Bardzo szybko w tym roku.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
K/42 u mnie w pokoleniu F3 to były befsztyki a na 1 z krzaczków befsztyki i sakiewki.
Z tych sakiewek wyselekcjonowałam F4:

W pokoleniu F5 znów pojawiły się sakiewki i befsztyki ale sakiewki osiągnęły ładniejsze kształty:

Z tych sakiewek wyselekcjonowałam F4:

W pokoleniu F5 znów pojawiły się sakiewki i befsztyki ale sakiewki osiągnęły ładniejsze kształty:

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Witku, ładna rozsada
mojej niestety ale doskwiera brak słoneczka chodź i tak narzekać nie mogę bo roślinki starają się jak mogą
K/42 wysiane , rośnie
a o K/88 staram się jak mogę
Whitedame- Beatko dziękuję Ci pięknie za zdjęcia i opis , wszelkie info na wagę złota
a nasionka bezcenne 

K/42 wysiane , rośnie

Whitedame- Beatko dziękuję Ci pięknie za zdjęcia i opis , wszelkie info na wagę złota

- Faworyt
whitedame
Beatko ślinka leci na widok K42.
Wczoraj pikowana ta odmiana u mnie,sadzonki bardzo ładne.
Większość kozulek (i cała reszta testówk co widać po masztach)przepikowana,pozostał tylko K68 który wcześniej ociągał się ze wschodami.

tija
Elu K88
staraj się bo jak nie to ja to ja mam upatrzoną osobę w którą harpun...
A przynajmniej się postaram.
Myślę że ze
u Ciebie już zdecydowanie lepiej. 
Beatko ślinka leci na widok K42.

Większość kozulek (i cała reszta testówk co widać po masztach)przepikowana,pozostał tylko K68 który wcześniej ociągał się ze wschodami.

tija
Elu K88

A przynajmniej się postaram.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Maraga
Aż poszłam sprawdzić swoje K/68.
I też kłopot z czerwonymi 1 szt całkiem spora,2 wyłazi,pozostałych 2 nie widać.
Za to K/68 żółte z 2014 r wysiane są już na wierzchu.
To w porównaniu do innych krzyżówek najpóźniej,ale są.
Najwcześniej pokazały się K/37/5 i K/37/4
Wszystkie siane 27 marca.
I też kłopot z czerwonymi 1 szt całkiem spora,2 wyłazi,pozostałych 2 nie widać.
Za to K/68 żółte z 2014 r wysiane są już na wierzchu.
To w porównaniu do innych krzyżówek najpóźniej,ale są.
Najwcześniej pokazały się K/37/5 i K/37/4
Wszystkie siane 27 marca.