Rdest sachaliński ( Polygonum sachalinensis )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wypuszcza młode pędy metr od rośliny matecznej.
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Deszczowa piosenko,
Jeżeli rośnie "to" w Twoim ogrodzie - usuń. Rdest potrafi paskudnie się rozrastać bo jest szalenie zaborczy.
I przez to jest bardzo ale to bardzo kłopotliwy.

Ja usunęłam - bo lubię "kontrolowany chaos" :wink: i nie lubię przegrywać z roślinami a tutaj byłabym zdana na porażkę (nic nie daje sadzenie go w różnych pojemnikach).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Rdestowiec ostrokonczysty( Reynoutria japonica)

Post »

Obrazek

Obrazek

To prawda ,a ja swój rdestowiec ostrokończysty uprawiam w aluminiowej bali ,(staroć z minionego wieku używana do prania bielizny) z której wyciągnęłam korek -więc jest możliwość odpływu wody .Balia nie jest wkopana w ziemię z konieczności zdobi mój ogród stojąc na wybetonowanym miejscu gdzie znajduje/znajdowała się studnia głębinowa.
Zlikwidować tego nie mogę b o dostęp do własnej wody mo,że okazać się bardzo przydatny jeszcze...więc ubieram to miejsce w różne "stroje" stąd ta balia.
Pokażę jak wszystko rozrośnie się i powstanie już dekoracyjna wersja tego miejsca.
Druga sadzonkę mam w plastikowej donicy ,również nie wkopana w ziemię więc mam możliwość kontrolowania jej pędów gdyby chciały wyleźć i zadomowić się w moim ogrodzie...
\Nie doświadczyłam ekspansji tej rosliny ale ...posłuchałam rad koleżeństwa na forum by nie mieć ewentualnie kłopotów z tym chwastem, ale ponieważ jest piękny
,od momentu wyjścia z ziemi - nie mogę go wyrugować zupełnie z ogrodu,nie umiem się go pozbyć,nie chcę też :)
Deszczowa -p.- może znajdziesz sposób na kontrolę Twojego???

Tomku przedstawiony przez Ciebie r.pstrolistny jest jeszcze bardziej pożądany dla maniaka ogrodowego.
Za nic nie wyrzuciłabym go .
Masz go może?To skorzystaj z moich sugestii ,podglądaj go ,ucinaj pędy i korzenie ale nie wyrzucaj .
Coś Ty ,to bardzo ładna roslina a jak zakwitnie to
prosimy o zdjęcia. :)
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Chyba żartujecie - nie ma takiej rośliny, której konsekwentnym działaniem nie można zmusić do dyscypliny. Każda roślina ma swój urok - typowy przykład to bluszczyk kurdybanek lub podagrycznik przecież to doskonałe rośliny okrywowe na trudne stanowiska. Ponadto dodają ogrodowi nastroju dzikości i tajemnicy. Należy tylko porzucić geometryczny styl myślenia. Dla przykładu jedno zdjęcie z mojego ogrodu dla leniwych:
Obrazek
pozdrawiam
tomek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Obrazek Obrazek
Rdest sachaliński jest również rpśliną zielarską o ciekawych właściwościach.
deszczowa-piosenka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2008, o 06:58

Post »

niestety opanował już dużą przestrzeń.jedyną jego zaletą jest to,że ususzone,,bambusy,,wykorzystuję do różnych ozdób.usuwam go,ale ciągle pojawiają się nowe roślinki w różnych miejscach.znalazłam informację ,że jest stosowany i ponoc skuteczny w leczeniu nowotworów.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam.

Co to za roślina?

Obrazek

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
dorka556
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2008, o 08:43

Rdest sachaliński

Post »

Czy zna ktoś nazwę tej rośliny i podpowie jak można się jej pozbyć. Wyrasta do 3-4m. Pod koniec lata kwitnie ładnie na biało. Jest bardzo ekspansywna dzięki kłączom, które rozrastają się na wiele metrów wkoło. Mam problem z jej usunięciem.
http://picasaweb.google.pl/czajki6/Bamb ... 0Dbo0AVLG4
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Myślę,że to chwaścisko o którym juz rozprawiamy na forum -rdest sachaliński albo inne rdeścisko.wpisz w wyszukiwarke i poczytaj ale jedno jest pewne nie popuść jej - WALCZ!!! :D
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Post »

Witam. Kiedyś oglądałam program o tej roślinie zainteresował mnie bo mam ją na działce .W jakimś kraju azjatyckim tak opanowała miejscowość że wyłaziła wszędzie przez płytki chodnikowe a nawet przez asfalt normalnie wyrastała na szosie nie działa na nią żaden oprysk bynajmniej w Azji .Ja swoją cały czas wycinam i leję randap a ona odbija taka zieloniutka i zdrowa jak bym jej dała dawkę nawozu
Pozdrawiam Jola
dorka556
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2008, o 08:43

Post »

KaRo pisze:Myślę,że to chwaścisko o którym już rozprawiamy na forum -rdest sachaliński albo inne rdeścisko.wpisz w wyszukiwarke i poczytaj ale jedno jest pewne nie popuść jej - WALCZ!!! :D
Poczytałam. Dziękuję za szybką odpowiedź, chociaż nie pocieszyliście mnie. Znajoma opowiadała, że jej to wyrosło w kuchni.
Będę systematycznie wycinała, może pomoże, w ten sposób pozbyłam sie już barszczu Sosnowskiego, który tu na Podhalu stale się wysiewa .
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Jak to się pojawi to koniec też widziałem podobny program to rośnie jak oszalałe podobno trzeba to próbować wykopać choć może to się okazać bardzo trudne bo odrasta nawet z pozostawionych kawałeczków i rośnie jak gdyby nigdy nic się nie działo!!! Życzę powodzenia w walce z tym chwastem mam nadzieję że ci się uda. Pozdrawiam

Na całe nieszczęście osiedle tysiąclecia w Katowicach też ma w pewnym miejscu to coś. Po każdym skoszeniu wyrasta jeszcze większe a na domiar złego się rozrasta jak oszalałe. Całe szczęście że rośnie to w miejscu mało efektownym i może w końcu tam coś zrobią i przy okazji pozbędą się tego chwasta.

Walcz!!!!!!!! :wink:
Awatar użytkownika
kazukow
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sty 2008, o 23:28

Co to za dziwny krzew/drzewko? rdest sachaliński

Post »

Mój znajomy posiada dość dziwną roślinę, którą kilka lat temu sprowadził z Austrii. Jej specyfika polega na tym, że roślina bardzo silnie się rozrasta przez system korzeniowy, tworząc ledwo wystające z ziemi bulwy o czerwonawym zabarwieniu, na zimę wszystko co zostaje nad ziemią obumiera tj. charakterystyczne rurkowate łodygi, a na wiosnę w ciągu jednego miesiąca (maj) ma przyrost ok. 2m. To co widać na zdjęciach jeszcze miesiąc temu ledwie wystawało z ziemi! Proszę o pomoc w identyfikacji tego dziwnego krzewu/drzewka.
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

A ja myślę,że niedawno tutaj o tym chwaścisku rozmawialiśmy Rdest sachaliński
Awatar użytkownika
kazukow
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sty 2008, o 23:28

Post »

Dzięki KaRo za szybką odpowiedź. Tak, wygląda na to że jest to rdest sachaliński lub inny rodz. rdestu. Ale, że jest to uważane za chwast to do głowy mi nie przyszło :? pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”