Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wanda w podłożu i nie tylko

Post »

Alusia61 pisze:Halo bardzo dziekuje wszystkim za tyle milych slow. Tylko dlatego odwarzylam sie tu zameldowac bo wszyscy uczestnicy tego forum sa bardzo mili i sluza chetnie pomoca przy jakichkolwiek problemach.
Mi sprawia bardzo duzo przyjemnosci ogladanie waszych pociech, w jaki sposob inni urzytkownicy ciesza sie razem, jak podtrzymuja sie nawzajem na duchu jezeli cos nie wychodzi.
Co do mojej vandy to ona rosnie tak już 16 lat. Jej pierwszy kwiatek sprawil mi ogromna satysfakcje.
Sam fakt ze to twoja zasluga zadowala cie zupelnie. Te roslinki w butelce sa już co najmniej rok do poltora. wiadomo ze na efekty trzeba czekac.ale wtedy jest to dla ciebie cos szczegolnego co nigdzie i za żadne pieniadze nie kupisz.
Ta butelke kupilam na Ebay. Ten sprzedawca nazywa sie Thailandshome. Wysyla rownierz do polski.
Tu na Forum wyczytalam ze ktos napisal "Fajnie by bylo jakby byla krzyzowka Vandy z Fakiem"
Ja mam krzyzowke Ascocentrum z Falkiem= Asconopsis Irene Dopkin. Ma duzo nizbyt wielkich pomaranczowych kwiatuszkow. Co do uprawy moich vandowatych, to trzymam je na najjasniejszym miejscu i podlewam tak jak inne. Teraz jak robi sie zimno i dni sa krotsze to podlewam mniej.

Obrazek
Ale ten Asconopsis jest cudny!!! Skąd można wziąść takie coś? A ile lat zbierasz storczyki? Piszesz, że Vandę masz 16 lat. To strasznie długo. I nie zgniła ci po tylu latach w podłożu? Ja moją najstarszą mam dopiero 3,5 roku.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ped po kwitnieniu sie nie przedluza ale z kazdego oczka prawie sie rozgalezia.

Grazynko kolor faktycznie taki brzoskwiniowy, mam wrazenie, czym wiecej swiatla tym piekniej sie wybarwia.

Danusiu parapet do uprawy wystarczy w zupelnosci. U mnie stoi w kuchni, ma bardzo duzo swiatla. Kupilam w zeszlym roku juz przekwitnieta. ped kwiatowy nie byl zalkiem obciety,tak ze z jednego oczka wypuscila nowy ped. W tym roku kwitla ponownie okolo 3 miesiace. Jak czesto moze kwitnac nie umiem jesze powiedzie. Kazda roslina musi sie najpierw do nowych warunkow przyzwyczaic czasem trwa to i pare lat.

Storczykowa storczyki zbieram juz faktycznie bardzo dlugo. Uwazam ze wszystkie sa piekne. W ciagu tych lat gust sie tez zmienia. Co kupilas przed 5 latami moze dzisiaj wcale bys nie kupila. Ale takie doswiadczenia mysle ze robi każdy z nas.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Asiula jestem oczarowana ;:183 ;:183 ;:183 ;:183 ;:183
Załóż koniecznie swój watek i pokaz nam swoje piękności ;:1 ;:1 ;:1
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Alusia, piękności pokazujesz, a kolorek bajka, vandy rewelka, widać,ze dobra opiekunka z Ciebie.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa storczyki zbieram już faktycznie bardzo dlugo. Uwazam ze wszystkie sa piekne. W ciagu tych lat gust sie tez zmienia. Co kupilas przed 5 latami moze dzisiaj wcale bys nie kupila. Ale takie doswiadczenia mysle ze robi każdy z nas.
Ale ile konkretnie? 20? 30? Jestem bardzo ciekawa. A mi też się gust zmienił, bo 5 lat temu podobały mi się Paphiopedila, a teraz mi się ani trochę nie podobają (no, chyba że conco-bellatulum). Obecnie zbieram same Vandowate i Phalaenopsis, ale nie mam ich dużo. Ty po tylu latach zbierania masz pewnie dużo więcej. Zwłaszcza, że Vandę masz 16 lat, a ja tyle lat mam teraz. Ale storczyki są bardzo piękne i chciałabym kiedyś mieć tak ogromną kolekcję jak niektórzy.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Danusiu, Twój wątek to prawdziwa kopalnia wiedzy ;:70
Dziękuję za cenne informacje :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Alusia61 - fantastyczne rośliny pokazałaś. Ja z Vandami dopiero zaczynam i drżę nad nimi od wiosny, pierwsza zima przede mną. To budujące, ze można uprawiac też w ziemi.
Maja duza Vanda, kupiona wiosna z kwiatem juz dwa razy chciała wypuszczać pęd kwiatowy, ale zaraz na starcie zasychał. Jaka moze być przyczyna tego zjawiska?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gdzie ona stoi? Bo musi mieć widno i ciepło. Ja mam taki problem tylko z żółtą, ale ona to w ogóle dziwna jest. Inne kwitną bez problemu, jedna nawet teraz ma pęd i mam nadzieję, że zakwitnie.
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

gogi moga byc rozne przyczyny ze Vanda zrzucila pedy.
1. bylo za malo swiatla, za zímno
2.byla za sucha albo za mokra
3. potrzebuje okres aklimatyzacji
U hodowcy ma calkie inne warunki. Takich optymalnych warunkow hodowli nie umiemy w domu zapewnic. Napisz prosze jak ja hodujesz i jak czesto podlewasz. Moze wspolnie cos wymyslimy. ;:4 Tu na Forum jest duzo ludzi co maja wspaniale wyniki w hodowli Vandy.
Jedno czego bym ci na pewno nie radzila, to wkladac ja teraz do podloza. Juz by sie nie przyzwyczaila. Najlepiej zaczac od mlodej roslinki.
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Dzięki dziewczymy.
Vanda wisi na zachodnim oknie, do tej pory od wiosny bardzo jasnym po południu. W pokoju jest w miarę ciepło. W okreśie od wiosny do niedawna ok 23 st., teraz w granicach 20 st. Rozważam przeniesienie jej na zimę na okno południowe. Moczę ją dwa ray w tygodniu po 4 do 8 godzin, raz na jakiś czas nawóz 1/2 dawki zalecanej dla storczyków. Ponieważ Vanda wisi na haku na okres moczenia jest zdejmowana, czasem z nią latam do łazienki żeby nie zalać parapetu. Jak tylko zauważymam pączek, który mógł być zawiązkiem pędu była moczona wyłącznie na tym oknie, żadnych spacerów. Mimo tych zbiegów pączki zasychają. Mam ją od początku kwietnia, więc chyba się zaaklimatyzowała. Po zakupie obciełam wszystkie matrwe korzenie, za miesiąc zaczeły wyrastać grubaśne, nowe i rosną sobie dziarsko. Pojawiło się też już kilka (może nawet ok 10 sz.) nowych liści, więc chyba nie jest jej u mnie najgorzej.

Tak to wygląda:

Obrazek

Co Wy na to?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Nalezy powiedziec : PIEKNIE i gratulowac ;:7
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

W tym oknie powinna się dobrze czuć.Moje stoją przy południowych drzwiach balkonowych otwieranych w ciągu dnia. Obrazek Obydwie rosną w korzonki.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Gogi, super Vanda. Na pewno takie warunki jej odpowiadają. Trzymam kciuki za kwitnienie ;:7
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoja Vanda jest piękna. Może trafiła ci się taka kapryśna jak ta moja żółta. Chyba nie jest jej tam źle, więc nie wiem, czemu zrzuca pędy. Upraiwam trochę podobnie, z tą różnicą, że moje stoją w wazonach. Kąpię je wtedy, gdy mam możliwość zrobić to rano, nigdy nie kąpię później niż o 14, ponieważ jakby nie wyschły na noc mogłyby gnić (a niebieska ze względu na korzenie wewnątrz wazonu przesycha strasznie powoli).
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Dzięki za podpowiedzi.

Grażynko bardzo dorodna ta Twoja podopieczna.

Zdecydowalam dziś przenieść moja Vandę na południowe okno i na czas zimy została wsadzona do wazonu i niech sie stara mi za to odwdzięczyć :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”