Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

bzado pisze:
anulab pisze:faszeruję serkiem śmietankowym delikat z Biedronki[/quote

A nie kwaśnieje Ci serek jak dłużej przechowujesz (dłużej tzn. przynajmniej pół roku) ???
Papryczki sfermentują jeśli tylko zalejesz gorącym olejem, jeśli zapasteryzujesz nie. Ja jeśli robię na szybkie zużycie to obgotowuję delikatnie papryczki, napełniam serkiem, układam w słoiku przetykając dowolnymi ziołami i zalewam gorącym olejem. Jeśli ma to postać dłużej to papryczki tylko wkładam na moment do wrzątku, napełniam serkiem itd jak wyżej i zalewam zimnym olejem. Słoki pasteryzuję 10 minut od zawrzenia.
W tym roku jako farsz używam tylko i wyłącznie fetę (i nie żadne podróby), bardzo dobra jest feta konecka na wagę. Oczywiście doprawiam ją do smaku.
A papryczki zamykam kawałkiem innej papryki, może być nawet słodka, chodzi o to aby farsz nie wypływał.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Feta to twarda jest . łatwo tym nadziewać papryczki ?. Almette jest miękki i po pasteryzacji nie zmienia konsystencji i nie wypływa,chyba że za mocno dociskam przy układaniu . Poszukam tej fety koneckiej .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli do nadziewania użyjecie serków wysokotemperaturowych,takich jak ricotta czy mascarpone ,to nie będzie nic wyciekało i konsystencja się nie zmieni podczas pasteryzacji.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Z tego wynika, że almette i delikat są wysokotemperaturowe , bo one też nie wyciekają . :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

emalia122 pisze
Beata ja ze skorpionów i potów robię salsę, z dodatkiem żelfiksu, ale w czasie gotowania atmosfera w domu przypomina tą z przed lat po meczu Cracovia- Wisła. Wszyscy chodzimy zakatarzeni i zapłakani.

Możesz na szybciutko podać przepis?Mam całą górę zielonych ostrych papryk i nie bardzo wiem co z nimi zrobić a wyrzucić żal :(
Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Mam dziś co przerobienia nie mniejszy stos. Nie podam Ci dokładnego przepisu , ale ogólne zasady. Tyle samo jabłek, cebuli i pomidorów, a papryki ile każe Ci zdrowy rozsądek. To wszystko rozgotować. Najostrzejsze papryki odłożyć, a resztę przetrzeć przez nylonowe sito. Dodać po dwie łyżki cukru na litr przecieru i parząc sobie gębę dodawać przetarte siekiery, aż breja nabierze mocy. Dodaje na litr przecieru jeden żelfiks jeszcze chwile odparowuje wodę i do słoików. Ja dodałam śliwki w occie w/g Twojego przepisu i ziele kłosowca robiony podobnie jak śliwki. Ale to już indywidualne wariacje na temat.

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Januszku, toż ja przerabiam swoje sterty Twoim sposobem na koncentrat pomidorowy. Podduszam z tym co się nawinie, ostatnio były to resztki całkiem dorodnych śliwek zebranych spod drzewa, i tym co mam w lodówce, osączam na sicie, pulpę blenduję i przecieram, sos na patelni odparowuję z resztkami z przecierania. Wychodzi gęsty, fajny sos o NIEPOWTARZALNYM smaku, bo jak powtórzyć coś robionego na winie ;:306
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dostałem dzisiaj od znajomego, oryginalny sos Habanero El Diablito, przywieziony z Meksyku. Zaskoczył mnie skład: zagęszczacze, guma, benzoesan sodu, tartrazyna itd. itd. To w temacie przetwarzania i przechowywania ostrych papryk :D

Obrazek
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Były w składzie papryczki,czy zapomniałeś podać? :lol:
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja robię paprykę ostrą plus słodką z bakłażanami i pomidorami. Proporcje różne. Kroję, smażę w woku, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą. Blenduje, przekładam do słoików i pasteryzuję w piekarniku.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50

Post »

A ja zakiszam, ale razem z pomidorami.
Po pewnym czasie (2-3mies) otwieram, przecieram przez sito razem z zalewą.
Dodaję cukru i przelewam do słoiczków. Pasteryzuję i mam sos słodko/kwaśno/pikantny.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

O super pomysł :) Też w tym roku ukiszę.
Kasia
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Nigdy nie odważyłam się zapytać w temacie paprykowym, żeby nie zabrzmiało zbyt obcesowo, ale zawsze się zastanawiałam, czy uprawa ostrych papryk to bardziej kolekcjonowanie ciekawych odmian, cieszenie się ich widokiem, jak przy roślinach ozdobnych, czy wy je zjadacie? Jeśli tak, to jak? Jakieś przetwory? Niektóre są niezwykle ostre, z tego co wiem.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Sybil, no co ty ;:oj Papryczka chili = endorfiny szczęścia i dlatego ja zajadam ją we wszelkiej formie.Chili u mnie ląduje na kanapkach, pizzy, w sałatkach, zupach, w zwykłych domowych sosach jako dodatek. Robię też sosy typowe, gdzie składnikiem jest chili, np. na bazie papryki i pomidorów i do tego chili, albo sos z samego chili i odrobiny papryki słodkiej, sos z lemon dropów i ananasa na słodko, idealny do pizzy hawajskiej, chili dodaję również do oliwy i taką używam. Z chili robię susz i marynaty, przy czym nie każda papryka pasuje np. do suszenia.
W tym roku muszę spróbować z kiszonymi sosami chili, bo się naczytałem :lol:
Oczywiście papryczki cieszą też oczy, każdy krzaczek przyjmuje odmienną formę, nawet w obrębie tej samej odmiany. Odmian jest tak wiele, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Nawet jak owoce się zmarnują, bo nie przejem to wolę siać papryczki niż kwiaty.
W tym roku urzekła mnie aribibi gussano, załapałem się na nią na AWN i już nie mogę się doczekać tych robaków na krzaku, bo tak wyglądają owoce tej odmiany.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Docentandrzej a mógł byś podać linka o tych kiszonych paprykach? Albo jakiś przepis? Szukałam w necie i jakieś głupoty mi wskakiwały....znajdowalam tylko o konsewowanych paprykach. Oglądałam kiedys film kulinarny i tam było sporo o kiszonych ostrych paprykach, dodawanych praktycznie do wszystkiego...napaliłam się na to kiszenie ....
Morango papryki piękne ,ciszę się ,że i ja będę takowe uprawiać ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”