witam serdecznie

.
jestem nowa osobą na forum. mam problem w swoim ogrodzie z pędrakami. Ów problem pojawił się z większym nasileniem w zeszłym roku we wrześniu kiedy zauważyłem że mój trawnik żółknie i mogę pewne połacie trawy podnieść swobodnie do góry. początkowo sądziłem że spaliłem trawę nawozem jednak po wycięciu uszkodzeń znalazłem owe
pędraki. Ponadto jesienią przesadzałem 8 letnie tuje i w korzeniach również znalazłem owe paskudztwo. Przeczytałem na temat o pędrakach jednak mam kilka pytań.
1. czy zastosowanie tzw. ciężkiej chemii - w tym wypadku - DURSBAN-U 480 ec może wywołać jakieś "uboczne" skutki na moim trawniku i ogrodzie. Osoba sprzedająca środki ochrony roślin u mnie w mieście odradzała mi stosowania owej chemii ponieważ twierdziła że zniszczę całą florę bakteryjną w ogrodzie. co Wy na to.
2. kiedy jest najlepszy okres (pora roku) na zastosowanie powyższego preparatu i jak stosować (zauważyłem że jedni opryskują inni "leją" konewką - jak najlepiej i w jakich proporcjach).
3. jaki środek polecacie na zwalczanie chrabąszcza majowego - i co powinienem opryskać (trawę, drzewa czy cały ogród)
pozdrawiam