Jak uruchomić sprzedaż roślin ogrodowych?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak uruchomić sprzedaż roślin ogrodowych?

Post »

Reklamę mam już zaprojektowaną:) Na lokalnych klientów też trochę liczę. Cala gmina to w 95% budownictwo jedno mieszkaniowe wiec każdy ma przydomowy ogródek który jako tako zagospodarowuje. Bardzo dobry pomysł z tymi ulotkami :) Najbliższe większe miasto to Radom.

Mam jeszcze pytanie odnośnie formy opodatkowania takiej działalności? Nie wiem jaką wybrać. W ogóle nie wiem czy mam jakiś wybór. Myślałam o zasadach ogólnych bo można odpisywać koszty ale ryczałt też wygląda zachęcająco ze względu na prosta księgowość, tylko nie wiem czy mogę być ryczałtowcem :roll: Oczywiście wybieram się w tej sprawie o poradę do specjalisty ale chcę się przygotować wcześniej :)
MarciataM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2010, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Wszystkich. Jestem tu nowa. Tak sobie czytam Wasze wpisy i dużo mądrych rzeczy wyczytałam. Sama jestem na pierwszym etapie otwarcia takiej właśnie działalności. Staram się teraz z Urzędu Pracy o dotację na taki punkt sprzedaży. Jak mi pójdzie opiszę następnym razem. Mam natomiast pytanie. Czy na sprzedaż nawozów ogrodowych potrzebne jest jakieś zezwolenie? Jeśli tak to kto je wydaje i ile to kosztuje? I drugie pytanko. Czy jeśli sama wyhoduję roślinki to normalnie mogę je sprzedawać bez żadnych fachowych rejestracji, etykiet. Pomóżcie bo nie jest to łatwy temat. :)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj na forum! :D Chętnie posłuchamy jak dałaś sobie radę z założeniem działalności ogrodniczej.

Na nawozy nie potrzebujesz zezwolenia. Na środki ochrony roślin jest potrzebne ( licencja).
Własne wyprodukowane rośliny możesz sprzedawać dowolnie. Warto jednak być rolnikiem ( lub wystarczy płatnikiem podatku rolnego), bo inaczej nie ma sposobu udowodnienia, że produkt jest Twój.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Odnośnie etykiet, to każdy sprzedawany produkt powinien byc podpisany. W sumie to mało punktów sprzedaży roslin to przestrzega, bo chyba jakos tego nikt nie kontroluje, ale jakieś tam ustawy wymagają, aby produkty były podpisane. Nie chodzi tu o dokładne nazwy, mogą być ogólne - typu rozchodnik w odmianach, pierwiosnek w odmianach, co sie często spotyka w supermarketach.
MarciataM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2010, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za tak szybkie odpowiedzi :) A właśnie powiedzcie jak to wygląda dokładnie z tym zusem. Teraz musze być na ZUS-ie z uwagi na tą dotację taki jest wymóg, a czy jeśli bym chciała zostać przy ZUS-ie to mogę produkować własny materiał do sprzedaży czy może powinnam przejść na Krus? Czy jest jakaś inna forma?

A zapomniałam. Jak jest z tym Krusem, czy muszę mieć jakiś wymagany rozmiar minimalny ziemi pod uprawę przy takiej działalności. Mam ziemie 30 arów czy to wystarczy? Czy płacąc skladki do ZUS-u moge dodatkowo opłacać jakieś składki w Krusie, żeby właśnie sprzedawać własne rośliny? Pomóżcie !
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Witaj, na dole po prawej pod swoim postem masz przycisk "edytuj", służy do tego, by nie pisać swoich postów jeden pod drugim :wink:

Wracając do pytania, ja również mam tylko 30 arów i niestety mimo ukończonej "rolniczej" na wydziale byłym rolniczym, rolnikiem nie jestem :? . Do tego bym musiał mieć hektar i to zagospodarowany (obsadzony). Nie wiem, czy to też nie zależy od średniej wojewódzkiej?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

Aby się zarejestrowac w Krusie trzeba mieć co najmniej hektar ziemi i zdaje mi się, że ma to być hektar przeliczeniowy, nie fizyczny, ale tego pewna nie jestem. Nie jest to zalezne od terenu w kraju - dotyczny całej Polski.
Co do zagospodarowanego hektara i obsadzonego to bym polemizowała - pole w skrócie można tylko posiadać.
Jak jest z produkcja rolną na skrawkach mniejszych od hektara szczerze nie wiem. Żeby być producentem rolnym trzeba sobie wyrobić w ARiMR numer producenta. Może tam zadzwoń i zapytaj, czy ci taki numer wyrobią jeśli masz 30arów ziemi rolnej.
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Tak, masz rację, hektar musi być przeliczeniowy.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Hektar ma być przeliczeniowy ,a zagospodarowany nie musi być - tu masz Jakubie złe info :wink:

Polecam
http://www.pl.marolex.pl/produkt/kompre ... -7912.html
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Mogło mi się coś z jakąś dotacją pomylić... gdzieś to chyba przy tym było ;:173
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A było - przy płatnościach obszarowych... :lol:
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich
Mam pytanie jeśli już takie było to sory
Jestem z moją matulą zarejestrowany w Krusie
I nie wiem czy Towar przeze mnie wyprodukowany mogę bez problemu sprzedawać?
Jeśli nie to co jest do tego potrzebne?Czy mam zgłosić w krusie działalność gospodarczą?
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

Jeśli macie przyznany dla gospodarstwa numer identyfikacyjny producenta rolnego to możesz sprzedawać. W zasadzie to jest taki wymóg, aby Kupujący mógł przeczytać, skąd pochodzi towar. Czyli jeśli handlujesz na targach powinieneś mieć jakąś plansze, napis, czy cos, że nazywasz sie tak i tak i adres i numer producenta. Nigdy sie jednak nie spotkałam, aby to ktokolwiek sprawdzał i mało widze stoisk na targach z nazwiskami właścicieli.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jesteś zarejestrowany w KRUS to jesteś rolnikiem i spokojnie sprzedawaj to co wyprodukujesz. O numerze producenta Agnieszka już pisała - wyrób sobie, to nieskomplikowana sprawa.
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedz pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”