Jak uruchomić sprzedaż roślin ogrodowych?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Re: Jak uruchomić sprzedaż roślin ogrodowych?

Post »

Łukasz a ta ziemia to jest na ciebie czy na mamę?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To chyba nie ma znaczenia Agnieszko. Domownik rolnika jest rolnikiem i podlega ubezpieczeniu w KRUS jeśli nie jest ubezpieczony w ZUS.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MarciataM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2010, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko żeby dostać ten numer producenta trzeba być zarejestrowanym w KRUSIE, czy moze tak jak ja chcę prowadzic punkt sprzedazy roslin przy zwyklej dzialalnosci gospodarczej i produkowac i sprzedawac swoje rosliny?
MarciataM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2010, o 23:22

Post »

aniawoj pisze:Witaj na forum! :D Chętnie posłuchamy jak dałaś sobie radę z założeniem działalności ogrodniczej.

Własne wyprodukowane rośliny możesz sprzedawać dowolnie. Warto jednak być rolnikiem ( lub wystarczy płatnikiem podatku rolnego), bo inaczej nie ma sposobu udowodnienia, że produkt jest Twój.
aniawoj wlasnie piszesz tu ze wystarczy byc platnikiem podatku rolnego, powiedz czy mozna placic podatek VAT i dodatkowo podatek rolny bez rejestracji w KRUS-ie?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Uważam,że takie pytania dotyczące przepisów i podatków,należy zadać na piśmie,
w Urzędzie Skarbowym.Płaci sięchyba piątkę za złożenie podania.Odpowiedź będzie
również na pismie,a to może się przydać, w razie niejasności,albo jak ktoś będzie
próbował ,,się przytego,,z czym też się trzeba liczyć.Potwierdzenie opłacenia podatku,
zawsze w kieszeni,kiedy idzie się z towarem gdziekolwiek handlować.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Mirzan ma całkowitą rację - najlepiej mieć na piśmie odpowiednie zaświadczenie z urzędu! Wówczas nikt się nie przyczepi do Twojej działalności.

Spróbuję jednak odpowiedzieć Ci według swojej wiedzy.
1. Płacisz podatek rolny - masz zatem grunt rolny, na którym możesz uprawiać rośliny. Rośliny z tego gruntu możesz sprzedawać.
2. Jesteś zarejestrowana w KRUS. Występujesz o nr producenta rolnego do ARIMR. Jesteś w pełni rolnikiem i przysługują Ci wszystkie przywileje rolnika ( w pkt 1. nie wszystkie!)
3. Jesteś dłużej niż 3 lata w KRUS i możesz prowadzić działalność gospodarczą na ubezpieczeniu w KRUS. Możesz wówczas zostać płatnikiem vat. Rejestrujesz zatem działalność gospodarczą i zgłaszasz się do vat.
4. Jeśli jesteś na ubezpieczeniu w ZUS, a masz grunt rolny i płacisz podatek rolny ,możesz sprzedawać płody z tego pola nie będąc ubezpieczonym w KRUS.
Ubezpieczenie w ZUS ma zawsze pierwszeństwo przed KRUS tzn. jeśli gdzieś pracujesz lub prowadzisz działalność gospodarczą nie możesz przejść z ubezpieczenia ZUS do KRUS.

Nie traktuj jednak proszę moich informacji jak wyrocznię, ale potwierdź to w odpowiednich urzędach! :wink:
Awatar użytkownika
danka1971d
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 gru 2009, o 22:21

Post »

A jeżeli dokupujesz towar z innych szkółek,to niestety,ale musisz płacić ZUS.Choć wiem,że co niektórzy to omijają,bo kto Ci udowodni,że to nie Twój towar? :uszy
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie jest tak do końca. Możesz kupić towar z innej szkółki, ale nie wolno Ci go wystawić bezpośrednio do sprzedaży.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Dokładnie
Przecież wszyscy szkółkarze kupują materiał w innych szkółkach. Nikt nie jest samowystarczalny,a w większości szkółek są punkty sprzedaży. No na pewno nie jest to powód do placenia ZUS. Działalność gospodarcza jest konieczna wtedy, gdy handluje się nawozami, podłożami itp

Tomek
aniawoj pisze:To chyba nie ma znaczenia Agnieszko. Domownik rolnika jest rolnikiem i podlega ubezpieczeniu w KRUS jeśli nie jest ubezpieczony w ZUS.
Domownik nie jest rolnikiem, tylko może byc objęty KRUSem. Rolnik jest waścicielem gospodarstwa, o określonej powierzchni i płaci podatek rolny. Domownik podatku nie płaci, więc rolnikiem nie jest.
Tomek
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

Tomek
aniawoj pisze:To chyba nie ma znaczenia Agnieszko. Domownik rolnika jest rolnikiem i podlega ubezpieczeniu w KRUS jeśli nie jest ubezpieczony w ZUS.
Domownik nie jest rolnikiem, tylko może być objęty KRUSem. Rolnik jest waścicielem gospodarstwa, o określonej powierzchni i płaci podatek rolny. Domownik podatku nie płaci, więc rolnikiem nie jest.
Tomek
No właśnie zadałam to kluczowe dla mnie pytanie, gdyz dla mnie ma to podstawowe znaczenie. Rodzi to podstawowe pytania, na które Łukasz powinien znaleźć odpowiedź w odpowiednich instytucjach.

Czy będąc tylko domownikiem (ziemia na rodziców) można sobie wyrobić numer identyfikacyjny producenta, nie jestem pewna, ale dla mnie nie. (zadzwonić do ARiMR)

Co z fakturami VatRR? Bo dla mnie muszą być wypisywane na właściciela ziemi.
Co z wypisywaniem rachunków? - jak wyzej
Oczywiscie domownik moze jak najbardziej sprzedawać rosliny, ale czy chcąc do końca byc zgodnym z prawem, nie powinien umieszczac na tablicy informujacej imion właściciela gruntu i może swoje przy okazji.

Odnośnie kupowania towarów z innych szkółek do szkółek działających jako "rolnik ryczałtowy". Jest podany termin dwóch miesięcy, w którym towar zakupiony od innych nie moze być odsprzedany, jako własny.
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

mirzan pisze:Uważam,że takie pytania dotyczące przepisów i podatków,należy zadać na piśmie,
w Urzędzie Skarbowym.Płaci sięchyba piątkę za złożenie podania.Odpowiedź będzie
również na pismie,a to może się przydać, w razie niejasności,albo jak ktoś będzie
próbował ,,się przytego,,z czym też się trzeba liczyć.Potwierdzenie opłacenia podatku,
zawsze w kieszeni,kiedy idzie się z towarem gdziekolwiek handlować.
Jak najbardziej polecam, zwrócę jednak uwagę, że chyba od 2007 interpretacja przepisów podatkowych na piśmie zajmuje sie Minister Finansów. Kiedys płaciło sie za wniosek 5zł i 0,5zł za każdy załącznik, teraz niestety duuużo więcej. Do wydawania indywidualnych interpretacji Minister Finansów upoważnił Izby Skarbowe w Bydgoszczy, Katowicach, Warszawie i Poznaniu. Trzeba sobie zobaczyć, gdzie nasza miejscowosć jest przypisana i tam składać na piśmie pytanie. Chyba że sie cos zmieniło w sprawie to prosze o korektę. Oczywiscie warto najpierw isc do swojego urzedu skarbowego i tam zapytać o nurtujacy nas problem, bo często nie jest to sprawa wymagająca wyjaśnienia na pismie, może byc jasna i klarowna. W urzedzie poinformuja tez gdzie składać pytania na piśmie, bo moze cos zmienili.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

AgnieszkaG. pisze:Tomek
Domownik nie jest rolnikiem, tylko może być objęty KRUSem. Rolnik jest waścicielem gospodarstwa, o określonej powierzchni i płaci podatek rolny. Domownik podatku nie płaci, więc rolnikiem nie jest.
Tomek
Dlatego napisałam "chyba" - nie byłam do końca pewna
AgnieszkaG. pisze:Czy będąc tylko domownikiem (ziemia na rodziców) można sobie wyrobić numer identyfikacyjny producenta, nie jestem pewna, ale dla mnie nie. (zadzwonić do ARiMR)Co z fakturami VatRR? Bo dla mnie muszą być wypisywane na właściciela ziemi.
Co z wypisywaniem rachunków? - jak wyzej
Po krótkim namyśle... jednak nie. Macie rację. Właściciel jest rolnikiem - on tylko może mieć numer. Ale jest też taka rzecz o którą pytałam. Jestem właścicielem ziemi mam nr producenta, a mój mąż może się posługiwać moim numerem - drugiego numeru dla małżeństwa nie nadają
AgnieszkaG. pisze:Oczywiscie domownik moze jak najbardziej sprzedawać rosliny, ale czy chcąc do końca być zgodnym z prawem, nie powinien umieszczać na tablicy informującej imion właściciela gruntu i może swoje przy okazji.
Zgadzam się - domownik może dowolnie pomagać w gospodarstwie, produkować, sprzedawać, ale jednak nie jest włąscicielem
AgnieszkaG. pisze:Odnośnie kupowania towarów z innych szkółek do szkółek działających jako "rolnik ryczałtowy". Jest podany termin dwóch miesięcy, w którym towar zakupiony od innych nie moze być odsprzedany, jako własny.
Według mnie termin 1 miesiąc :D
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Ano miesiąc :)

A tu można sobie poczytać, jak ktoś chce, oczywiście :wink:

http://www.pit.pl/print/miejski_ogrodni ... e_7489.php
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

O dzięki za oświecenie z tym 1 miesiącem. Nie wiem czemu, ale zawsze mi sie wydawało że to dwa miesiące.
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

MirekL pisze:Ano miesiąc :)

A tu można sobie poczytać, jak ktoś chce, oczywiście :wink:

http://www.pit.pl/print/miejski_ogrodni ... e_7489.php
Czyli wynika z tego że nie muszę niczego rejestrować nawet w krusie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”