Nasiona na taśmie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona na taśmie

Post »

Czy warto mieszać na jednej taśmie nasiona róźnych warzyw ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na przykład jakich?
NOTO
200p
200p

Post »

dorkasz1 pisze:Na przykład jakich?
Nie wiem, jeszcze tak wprawiony nie jestem ... ale gdzieś mi huczy po głowie że warto to robić bo znoszą swoje sąsiedztwo i jedne chronią drugie przed szkodnikami.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Tak, ale nie sieje się je na przemian w jednym rządku, tylko raz rządek np. marchwi, raz cebuli ;:333 . Poszukaj sobie w wątkach, gdzieś tam jest o dobrym sąsiedztwie ;:65
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
NOTO
200p
200p

Post »

Jedna z firm nasiennych proponuje:

"Opakowanie zawiera wystarczającą ilość na grządkę zielonej pietruszki, kopru oraz mieszankę trybuli, bazylii, cząbru, majeranku, szczypiorku i melisy. Biorozkładalna taśma z nasionami gwarantuje odpowiedną rozstawę między roślinami, eliminuje konieczność przerywki. "
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ale czy one są na jednej taśmie, czy też jest to kilka taśm :?: Taki komplet warzyw dla pierwszaka ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
NOTO
200p
200p

Post »

Na opakowaniu jest info że zawiera 5m taśmy .... i można do skrzynek balkonowych.... czyli raczej nieźle wymieszane ...
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Takie jak powyżej nasiona, mogą być wymieszane, bo nie tworzą korzeni spichrzowych ani bulw pod ziemią, a jedynie "zieleninę" na zewnątrz. Dodatkowo wygląda ładniej taka różnorodność szczególnie do skrzynek balkonowych. Natomiast warzywa korzeniowe miałyby gorzej w jednym rządku -po pierwsze dlatego, że każde korzeni się inaczej, po drugie -gorzej ze zbiorem, szczególnie przy większej niż balkonowa ilości. Jesienią trzeba byłoby segregować.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Z jednej strony mieszanka dla początkującego, ale czy początkujący odróżni bazylię od cząbru?
Waleria
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Może to taki początkujący, który stawia już drugi krok? :)
Co do rozpoznania, to pewnie liczą na to, że sobie wygugla albo nawet się nad tym nie zastanawiają.
Ja nie lubię takich mieszanek. Swego czasu zdarzyło mi się kupić mieszankę białych kwiatków, a innym razem żółtych. Tak w jednym jak i w drugim przypadku to był niewypał. Nie pamiętam jak przy białych, co przeważało, ale przy żółtych miałam prawie same nagietki, a i te, nie były jakoś specjalnie wypasione.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ewikk77, przecież sieje się razem marchew i koper, pietruszkę i sałatę. Może rzeczywiście powinniśmy poszperać, by znaleźć podobne zestawienia.

Walerio, nawet jeśli ktoś nie wie jak wygląda bazylia, to podejrzy na ryneczku albo w sklepie. Jedyne ryzyko to takie, że razem z ziołami zostawi i wschodzące chwasty.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja w ubiegłych latach wysiewałam na jednym rządku marchew z cebulą,sadziłam brokuł,kapustę z selerem oraz ziołami.Szkodników w cebuli oraz w marchwi nie miałam.Kapustę swoją mam do tej pory.W tym roku zrobię tak samo.Przy pieleniu jestem w stanie odróżnić co mi wyrosło,ale męża muszę wcześniej pouczyć by mi spustoszenia nie zrobił.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomniało mi się,że dwa lata wstecz,posiałam bazylie w tunelu obok pomidorów i tego doświadczenia nie powtórzę.Bazylia urosła ogromna,zaczęła zagłuszać pomidory.Trochę to trwało zanim z żalem ją usunęłam.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może to nie była bazylia ? :wink: Ciężko jest wyobrazić sobie, jak rośkinka dorastająca do pół metra zagłusza półtorametrowe krzaki :shock:
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pewnością była to bazylia,zapach było czuć już przed tunelem,wysokość miała przeszło metr,rozrastała się strasznie na szerokość.Rozdawałam znajomym gałązki przeszło pół metrowe na pesto.Z tych samych nasion wysianych w gruncie urosły roślinki zupełnie normalnych rozmiarów, do stosunku do roślin z tunelu wręcz nędzne.Nasiona mam jeszcze w domu.W pażdzierniku przekopałam bazylię z grządki do doniczki,stoi w kuchni na południowym oknie.Rośnie średnio intensywnie,lepiej jednak niż w gruncie.Teraz zastanawiam się czy na wiosnę przenieść ją ponownie na grządkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”