Lilie z nasion .
Re: Nasiona lilii
Z moich 28 siewek wysadzonych w maju do gruntu żyje 21. Strasznie wolno rosną, czy jakoś specjalnie je nawozić?
Pozdrawiam. Jola.
Podlej od czasu do czasu słabym płynnym nawozem.Ale i tak będą rosły powoli,taka ich uroda.
Czyli nie ma co się martwić, zwłaszcza, że te co przeżyły, chociaż są niziutkie, to listki mają grube i lśniące, wyglądają na zdrowe maluchy.mirzan pisze:Podlej od czasu do czasu słabym płynnym nawozem.Ale i tak będą rosły powoli,taka ich uroda.

Pozdrawiam. Jola.
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ciekawy temat, spróbuje w przyszłym roku swoich sił może coś z tego wyjdzie. A dorobek Mirzana imponujący!!
Pozdrawiam Paulina
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wow podziwiam!!! też w tym roku bym miała dużo nasion, ale po przekwitnięciu lilii się zdenerwowałam, bo jak kwitły to ktoś mi ukradł pare lilii i obcięłam ze złości wszystkie i nie zdążyły dojrzeć
ale może w przyszłym roku się uda 

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a ja chciałam sie zapytać. czy nie będzie przeszkadzać że zapakowane są one w foliowe woreczki?? nie zepsują sie?
Joanna
Są dobrze wysuszone,lepiej im w woreczkach niż w papierze.Reszta,co nie bedzie wiosną wykorzystana,zostanie zamrozona w zamrażarce i może tak ze sto lat leżeć.
Zima ciągnie się niemożliwie długo.Aby obudzić się ze snu zimowego,można już siać nasiona lilii.
Można to robić róznymi sposobami. Wysiać do skrzynki balkonowej i przetrzymać w cieple.Jak zaczną kielkować,skrzynkę postawić na parapecie.Przykryć,aby domowe koty nie zrobiły sobie
kibelka.Światła dużo,wilgoci w miarę.
Część nasion można wsypać do woreczka foliowego,wymieszać z odkwaszonym torfem,zamknąć
i obserwować.Torf wilgotny lekko,aby nasiona piły tylko parę wodną z torfu,anie wodę sączącą się.
Nasionka szybko zaczną wschodzić.Kto ma miejsce,może wysiać w doniczkach i na parapet, a komu
miejsca na oknie brak, może schowac pakunek do lodówki,aby wszchody przyhamować.
Jeśli komuś się spieszy,może nasionka namoczyć przez dobe w wodzie.Dobre będą na dnie,plewy
wypłyną.Moczone wzejdą szybciej.
Na warstwę podłoża,ziemi,można nasypać piasku,na piasek nasionka,porozkładane pojedyńczo,
całość przysypać piaskiem.
Niektóre mogą zakwitnąć w przyszłym roku,na ogół za dwa,trzy lata.Pikujemy na grządke po
przymrozkach,można upchać ok.50 siewek na 1m kw. Mogą tak rosnąć aż zakwitną.
Tak wyglądają nasiona lilii.

A tak wyglądają dorosłe kwiaty.

Gdyby był ktoś ciekawy,skąd wziąć nasiona lilii,to proszę zajrzeć do wątku biznesowego.
Można to robić róznymi sposobami. Wysiać do skrzynki balkonowej i przetrzymać w cieple.Jak zaczną kielkować,skrzynkę postawić na parapecie.Przykryć,aby domowe koty nie zrobiły sobie
kibelka.Światła dużo,wilgoci w miarę.
Część nasion można wsypać do woreczka foliowego,wymieszać z odkwaszonym torfem,zamknąć
i obserwować.Torf wilgotny lekko,aby nasiona piły tylko parę wodną z torfu,anie wodę sączącą się.
Nasionka szybko zaczną wschodzić.Kto ma miejsce,może wysiać w doniczkach i na parapet, a komu
miejsca na oknie brak, może schowac pakunek do lodówki,aby wszchody przyhamować.
Jeśli komuś się spieszy,może nasionka namoczyć przez dobe w wodzie.Dobre będą na dnie,plewy
wypłyną.Moczone wzejdą szybciej.
Na warstwę podłoża,ziemi,można nasypać piasku,na piasek nasionka,porozkładane pojedyńczo,
całość przysypać piaskiem.
Niektóre mogą zakwitnąć w przyszłym roku,na ogół za dwa,trzy lata.Pikujemy na grządke po
przymrozkach,można upchać ok.50 siewek na 1m kw. Mogą tak rosnąć aż zakwitną.
Tak wyglądają nasiona lilii.

A tak wyglądają dorosłe kwiaty.

Gdyby był ktoś ciekawy,skąd wziąć nasiona lilii,to proszę zajrzeć do wątku biznesowego.
Panie Mirku ,pisze pan"Nasionka szybko zaczną wschodzić." tzn jak szybko tydzień ,dwa czy dłużej
Ja posiałam w wielodoniczkach i przykryłam szybą gdzieś 28 grudnia a wcześniej trzymałam w woreczkach strunowych w piasku .One tam pod tą szybą mają ciepło i wilgotno bo woda się na niej skrapla .Pozdrawiam

kwiaty łagodzą obyczaje
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Panie Mirku a jak postąpić z nasionami mrtagonów mam ich bardzo dużo i nie chcę ich stratyfikować w lodówce do wykiełkowania, czy mogę przemrozić nasiona w zamrażalce bez ziemi ?
Nasiona martagonów powinny najpierw puścić małe cebulki w cieple,później muszą być przechłodzone.W przyrodzie wychodzi chyba odwrotnie.W zamrażarce bez ziemi trzymam wszystkie niewykorzystane w tym sezonie nasiona.Mogą w takim stanie leżeć latami,ale czy to zastapi stratyfikację? W stanie zamrożenia nasiona śpią,a w stratyfikacji,coś sie dzieje,czyli zanikają
substancje hamujące kiełkowanie.
substancje hamujące kiełkowanie.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
No to teraz mam dylemat czy stratyfikować czy zasiać , a potem się martwić jak je przechłodzić.
A Pan co by zrobił ?
A Pan co by zrobił ?