Mięsko bez pieczenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1222
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Ado, czy możesz napisać ile minut gotowałaś taką porcję mięsa. Bardzo chciałabym zrobic schab w ten sposób, bo mi zawsze wychodzi za suchy. Czy rzeczywiście dwa razy po pięc minut czy dłużej?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Bogusiu. Gotowałam pierwszy raz 5 minut, a następnego dnia 10. Bałam się że karkówka nie będzie do końca dogotowana. W przypadku schabu jest to czas wystarczający. natomiast karkówkę, trzeba jeszcze dłużej pogotować. Dziś jak kilka plastrów ukroiłam to okazało się, że w środku jest jednak krwiste mięso. Przed chwilą właśnie zgasiłam, gdyż jeszcze musiałam kilkanaście minut pogotować. Karkówkę włożyłam do siatki takiej jak do szynki i może z tego tytułu do środka nie przeszła właściwie temperatura. Natomiast smakowo jest to bardzo dobre, pachnące, a szczególnie schab jest bielutki, wilgotny. Już nigdy nie będę schabu piekła tylko będę tą metodą robiła. Polecam.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2938
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam Katarzyno
Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc jak wypróbuję ten przepis z mięsem - dam znać.
Pozdrawiam
Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc jak wypróbuję ten przepis z mięsem - dam znać.
Pozdrawiam
Re: Mięsko bez pieczenia
Naprawde świetny przepis !!!
Właśnie szukałam coś mięsnego zdrowego i bez konserwantów,
a do tego może być na kanapke jak i na obiad
W najbliższym tygodniu na pewno zrobie
Może macie zdjęcia jak to wygląda ???
Ahaaa myślałam też nad tą drugą wersją - gotowanie w folii, ale mam obawe skąd ją wziąść.
Pozdrawiam i myśle, że zdam jeszcze relacje z moich gotowań, choć wszystkie opinie są

Właśnie szukałam coś mięsnego zdrowego i bez konserwantów,
a do tego może być na kanapke jak i na obiad

W najbliższym tygodniu na pewno zrobie


Może macie zdjęcia jak to wygląda ???
Ahaaa myślałam też nad tą drugą wersją - gotowanie w folii, ale mam obawe skąd ją wziąść.

Pozdrawiam i myśle, że zdam jeszcze relacje z moich gotowań, choć wszystkie opinie są

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Mięsko bez pieczenia
Zrobiłam kilogramową karkówkę wg przepisu założycielki tego tematu,
Pycha
Ja dodatkowo dodałam 3 suszone papryczki peperoni, które przywiozłam we wrześniu z Krety
Z części wywaru dziś zrobiłam zupe fasolową,
a z reszty zrobie sos do mięska na obiadek.
Szybkie proste smaczne i zdrowe
POLECAM





Z części wywaru dziś zrobiłam zupe fasolową,
a z reszty zrobie sos do mięska na obiadek.
Szybkie proste smaczne i zdrowe

POLECAM

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Mięsko bez pieczenia
Dla lubiących eksperymentować znalazłam taki przepis:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.