Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1222
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Ado, czy możesz napisać ile minut gotowałaś taką porcję mięsa. Bardzo chciałabym zrobic schab w ten sposób, bo mi zawsze wychodzi za suchy. Czy rzeczywiście dwa razy po pięc minut czy dłużej?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5075
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

Bogusiu. Gotowałam pierwszy raz 5 minut, a następnego dnia 10. Bałam się że karkówka nie będzie do końca dogotowana. W przypadku schabu jest to czas wystarczający. natomiast karkówkę, trzeba jeszcze dłużej pogotować. Dziś jak kilka plastrów ukroiłam to okazało się, że w środku jest jednak krwiste mięso. Przed chwilą właśnie zgasiłam, gdyż jeszcze musiałam kilkanaście minut pogotować. Karkówkę włożyłam do siatki takiej jak do szynki i może z tego tytułu do środka nie przeszła właściwie temperatura. Natomiast smakowo jest to bardzo dobre, pachnące, a szczególnie schab jest bielutki, wilgotny. Już nigdy nie będę schabu piekła tylko będę tą metodą robiła. Polecam.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

cieszę się że przepis się przyda :P
Też wolę takie mięska niż te co sie teraz kupuje w sklepach :roll:
Moje linki
KATARZYNA
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

właśnie gotuje mi się filet wielgaśny z indyka....cały czas się zastanawiam jaki to będzie miało smak? pachnie super...

bo mi się pomyślało,że normalnie ugotowane białe mięso będzie...hmmm jutro zobaczę :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Beato-dzięki za świetny przepis na sos chrzanowy.
dora74w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 2 lut 2009, o 18:53
Lokalizacja: mazury

Post »

Witajcie dziewczyny!Znalazłam ten przepis jest super!Jutro zrobię i mam pytanie czy można tak zrobić również z wołowiną?
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Wołowiny tak jeszcze nie robiłam :arrow: jak zrobisz to daj znać jak wyszło :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Dorko !

... amoże dziewczyny i chłopaki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
dora74w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 2 lut 2009, o 18:53
Lokalizacja: mazury

Post »

Wołowinka wyszła dobra,troszkę za mało posoliłam.Super przepis!
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

To bardzo się cieszę Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2938
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witam Katarzyno
Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc jak wypróbuję ten przepis z mięsem - dam znać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Naprawde świetny przepis !!! ;:138
Właśnie szukałam coś mięsnego zdrowego i bez konserwantów,
a do tego może być na kanapke jak i na obiad :heja

W najbliższym tygodniu na pewno zrobie ;:137 :tan


Może macie zdjęcia jak to wygląda ???

Ahaaa myślałam też nad tą drugą wersją - gotowanie w folii, ale mam obawe skąd ją wziąść. :roll:


Pozdrawiam i myśle, że zdam jeszcze relacje z moich gotowań, choć wszystkie opinie są ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Od dawna robię... jest pyszne!!!!!

polecam!!!!!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Zrobiłam kilogramową karkówkę wg przepisu założycielki tego tematu, ;:180

:uszy Pycha ;:138

;:137 Ja dodatkowo dodałam 3 suszone papryczki peperoni, które przywiozłam we wrześniu z Krety ;:3

Z części wywaru dziś zrobiłam zupe fasolową,
a z reszty zrobie sos do mięska na obiadek.

Szybkie proste smaczne i zdrowe ;:33

POLECAM :tan
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Dla lubiących eksperymentować znalazłam taki przepis:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”