Mięsko bez pieczenia
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mięso wg. przepisu FIGI rewelacyjny . Tak jak pisałam , wczoraj wieczorem pierwsze gotowanie , dzisiaj rano drugie , a teraz mogłam spróbować . Karkóweczka bardzo smaczna i soczysta . Na zbliżające się święta na pewno też zrobię , bo przepis się bardzo dobrze się sprawdził . Kasiu ,a może masz jeszcze jakieś przepisy na takie smakołyki .

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś zapisałam sobie,a teraz zrobiłam schab w mleku.Wyszedł bardzo delikatny i smaczny.
Naciera się kawałek schabu solą i przyprawami.U mnie były to: majeranek,pieprz i czosnek.
Zostawić w lodówce na ok.2 dni.Nastepnie obsmażyć i zalać mlekiem (w przepisie tłustym).Gotować na wolnym ogniu aż będzie miękki.
Robiłam dwukrotnie.Pierwszy raz gotowałam aż 3 godziny,bo tak było w przepisie,ale były problemy z krojeniem,ponieważ był bardzo miękki. Wg przepisu z mleka powinien się zrobić gęsty sos,ale mnie taki nie wyszedł .Może jakby był gotowany w piekarniku to sos by zgęstniał?
Teraz gotowałam ok 40 minut.Sprawdzałam szpikulcem,czy jest miękki.
Do mleka wrzuciłam jeszcze dodatkowe ząbki czosnku,a następnym razem dodam jeszcze jakieś przyprawy.
Co prawda mąż twierdzi,że wygląda nieapetycznie,bo jest biały na wierzchu,ale ja wolę taki niż apetycznie wyglądajacy kupiony.
Tak sobie myślę,czy nie spróbować ugotować schabu w mleku wg przepisu Figi tzn.2x po 5 minut.
Naciera się kawałek schabu solą i przyprawami.U mnie były to: majeranek,pieprz i czosnek.
Zostawić w lodówce na ok.2 dni.Nastepnie obsmażyć i zalać mlekiem (w przepisie tłustym).Gotować na wolnym ogniu aż będzie miękki.
Robiłam dwukrotnie.Pierwszy raz gotowałam aż 3 godziny,bo tak było w przepisie,ale były problemy z krojeniem,ponieważ był bardzo miękki. Wg przepisu z mleka powinien się zrobić gęsty sos,ale mnie taki nie wyszedł .Może jakby był gotowany w piekarniku to sos by zgęstniał?
Teraz gotowałam ok 40 minut.Sprawdzałam szpikulcem,czy jest miękki.
Do mleka wrzuciłam jeszcze dodatkowe ząbki czosnku,a następnym razem dodam jeszcze jakieś przyprawy.
Co prawda mąż twierdzi,że wygląda nieapetycznie,bo jest biały na wierzchu,ale ja wolę taki niż apetycznie wyglądajacy kupiony.
Tak sobie myślę,czy nie spróbować ugotować schabu w mleku wg przepisu Figi tzn.2x po 5 minut.
Figa chciałbym Ci podziękować za przepis na szyneczkę i na tort mięsny!
Oba przepisy wypróbowałam. Mąż zachwycony tortem a szynkę dopiero dziś pokroiłam.... zobaczymy co powiedzą.
Przepis na szyneczkę już w pracy sprzedałam (tzn. pokazałam To forum)
A teraz wielka prośba ...poproszę o więcej TAKICH przepisów!!!!!!!!.
Nie leń się, tylko wklejaj co masz
Oba przepisy wypróbowałam. Mąż zachwycony tortem a szynkę dopiero dziś pokroiłam.... zobaczymy co powiedzą.
Przepis na szyneczkę już w pracy sprzedałam (tzn. pokazałam To forum)
A teraz wielka prośba ...poproszę o więcej TAKICH przepisów!!!!!!!!.
Nie leń się, tylko wklejaj co masz

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Onak
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Kontakt:
Figo - nie mogę wytrzymać, że nie mam tyle mięska w domu - ale we wtorek lecę do mojego ulubionego sklepu mięsnego - i będę gotować w/g twego przepisu - uwielbiam (razem z M.) takie naturalne przepisy i smakołyki! 

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

- Onak
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Kontakt:
Dam, damFIGA pisze:Koniecznie daj znać jak Wam smakowało (...)[/img]

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Obiecałam i cały czas pamiętam
tylko najpierw był wyjazd nad morze > trochę pracy i znowu wyjazd w góry > a później Emil do wojska i dopiero teraz będę miała więcej luzu i to na 100%muszę coś dobrego wyszukać i sprawdzić jeszcze przed przysięgą > bo jak pojedziemy do niego to mam mieć przepustkę i przyjedzie z nami na 2 dni to muszę coś przyszykować dla synusia :P