Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Posty: 491
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ja zawsze gotuję pod przykryciem i po wyłączeniu kuchni zostawiam na goracej płycie.
rezygn0101
---
Posty: 448
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

@.monka pisze:żeby nie był za słony :?
ja gotowałam 3x z wędzonymi śliwkami, świetny wyszedł

Już kiedyś pisałem, że do przyprawienia kilograma mięsa daje się 18 gram soli (płaska łyżeczka). Do gotowania - na litr wody też wystarcza łyżeczka soli i jak mniej przypraw i innych dodatków to mięso zachowuje swój smak.
Kiedyś, przed stanem wojennym byłem w RFN i tam w sklepach było około 150 rodzjów wędlin, ale (o zgrozo) wszystkie wędliny miały ten sam smak.
Do nas to przyszło 20 lat później, ale wygląda podobnie.
Jeśli robimy coś na własny użytek, dbajmy o to, to było zdrowe i aby smak mięsa miał smak mięsa, smak ryby miał smak ryby itp. :D
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Każdy ma swoje smaki i upodobania :P
Jeśli mam swoje przyzwyczajenia i coś mi nie pasuje to zrobię raz ( żeby wypróbować ) i jak mi nie pasuje nie robię więcej :P
Nie ważne co komu smakuje > ważne żeby nam smakowało :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ja dziś po raz "n" robie to pyszne mięsko
tym razem z szynki :heja

Co do przepisu to już wsypuje co się da i co mi smakuje,
więc za każdym razem mam małą niespodziankę ;:137

Naprawdę polecam, tak prostego przepisu nie łatwo znaleść,
no i oszczędza się prąd w piekarniku, a gazu wystarczy minimum :heja

Na niedzielę :
Z części mięska robie porcje obiadową w sosie + kasza gryczana ;:152
i surówka własnego wymysłu - tarte jabłko + cebula + czerwona kapusta ze słoika (Biedronka)


;:106
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Bardzo się cieszę ;:138 ;:138 ;:138
Życzę kolejnych znakomitych dań z dodatkiem mięska ;:137
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5310
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Dzisiaj dopiero trafiłam na ten wątek .Też często piękę mięso w rękawie i jemy zamiast wędliny, której staram się nie kupować . Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję i już czuję że będzie to nasz ulubiony . Latem na działce w beczce wędzimy mięso a także rybki i kurczaki .Przez zimę możemy spróbować gotowane ;:108 Drzewka masz podlane .
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Pięknie dziękuję za podlanie :P
Koniecznie napisz jak Wam smakowało :P
Moje linki
KATARZYNA
[Katarzyna]
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 2 mar 2010, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witam!

Trafiłam na forum poszukując przepisu na wędlinki z szynkowara i wpadł mi w oko przepis Figi ;:108 Świetny przepis! Dziś kupiłam schabik i będę próbować. Mam tylko do Ciebie Figa jedno pytanie, jaką rolę odgrywa majonez. Być może głupawe pytanie :wink: , ale u mnie w domu nie używa się majonezu i jeśli już go kupię (bo potrzebuję łyżki czy dwóch) to połowę zawsze wyrzucam (przeterminuje się). Stąd tez moje kolejne pytanie: czy można użyć np. oleju? czy też można zastąpić majonez czymś innym. Jeśli majonez odgrywa tu rolę wyłącznie "smakową" to "jestem w domu" :wink:, ale jeśli jego dodatek ma związek z skutecznością marynowania to juz inna sprawa... Tak więc prosiłabym o odpowiedź. Dziękuje z góry, pozdrawiam wszystkie forumowiczki/ forumowiczów i mam nadzieję, że będę mogła do Was czasem zajrzeć ;:65
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Kasiu co do majonezu to sama się zastanawiałam > olej to może żeby nie było suche, a żółtko może dlatego żeby sok z mięsa nie uciekał :?:
Dostałam taki przepis , a że wyszło dobre to dodaję dlatego nic nie zmieniam :P
Może jak nie stosujesz majonezu na co dzień to roztrzepane żółtko z olejem i odrobinką musztardy wystarczy :?:
Resztę składników to już dobierzesz do smaku :P

Zapraszam ponownie >> oczywiście czekam na opinię :P
Moje linki
KATARZYNA
[Katarzyna]
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 2 mar 2010, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Figa dziękuję za odpowiedź. Hmmm... tak sobie pomyślałam, że tym razem zrobię z majonezem a następnym razem z olejem i zobaczę czy jest różnica. Myślałam też o occie, bo chyba też jest składnikiem majonezu. Jeśli dając do pączków, nie nasiąkają one tłuszczem, to może tutaj jest tak, że dzięki niemu tłuszcz z mięska nie wycieka?? Takie moje ble ble... :wink: W każdym razie bedę kombinować, nie omieszkam się podzielić spostrzeżeniami ;:4
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

;:7 Hmmmm też się kiedyś zastanawiałam o co chodzi z tym majonezem, ale dodałam.

Następne razy robiłam za każdym razem inaczej i czasem bez majonezu.

Zapewniam po raz kolejny, że smaczne ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5310
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Kasiu zrobiłam mięsko wdg. Twojego przepisu :lol: Wszystkim bardzo smakowało ;:138 Już teraz zawsze takie będziemy jeść ;:63 Nic nie ulepszałam ..no może więcej papryki dla kolorku ,pycha :heja
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Romko cieszę się że smakowało ;:138
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Posty: 678
Od: 27 paź 2009, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ja też od kilku dni chodziłam obok tego przepisu i wczoraj się skusiłam :)
Zrobiłam ze schabu - pyyyyyyyyyyyycha :)
Figo, bardzo dziękuję za ciekawy przepis ;:196
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1277
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

przepis ten chodzi mi po głowie od dawna.....
zrobię na jutro :)

PS co do majonezu to obstawiałabym, że chodzi o obecność octu...


PS 2
zrobione, zjedzone, PYCHOTA!!!
Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”