Mięsko bez pieczenia
Re: Mięsko bez pieczenia
Ja zawsze gotuję pod przykryciem i po wyłączeniu kuchni zostawiam na goracej płycie.
-
- ---
- Posty: 448
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
@.monka pisze:żeby nie był za słony![]()
ja gotowałam 3x z wędzonymi śliwkami, świetny wyszedł
Już kiedyś pisałem, że do przyprawienia kilograma mięsa daje się 18 gram soli (płaska łyżeczka). Do gotowania - na litr wody też wystarcza łyżeczka soli i jak mniej przypraw i innych dodatków to mięso zachowuje swój smak.
Kiedyś, przed stanem wojennym byłem w RFN i tam w sklepach było około 150 rodzjów wędlin, ale (o zgrozo) wszystkie wędliny miały ten sam smak.
Do nas to przyszło 20 lat później, ale wygląda podobnie.
Jeśli robimy coś na własny użytek, dbajmy o to, to było zdrowe i aby smak mięsa miał smak mięsa, smak ryby miał smak ryby itp.

- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Każdy ma swoje smaki i upodobania :P
Jeśli mam swoje przyzwyczajenia i coś mi nie pasuje to zrobię raz ( żeby wypróbować ) i jak mi nie pasuje nie robię więcej :P
Nie ważne co komu smakuje > ważne żeby nam smakowało :P
Jeśli mam swoje przyzwyczajenia i coś mi nie pasuje to zrobię raz ( żeby wypróbować ) i jak mi nie pasuje nie robię więcej :P
Nie ważne co komu smakuje > ważne żeby nam smakowało :P
Re: Mięsko bez pieczenia
Ja dziś po raz "n" robie to pyszne mięsko
tym razem z szynki
Co do przepisu to już wsypuje co się da i co mi smakuje,
więc za każdym razem mam małą niespodziankę
Naprawdę polecam, tak prostego przepisu nie łatwo znaleść,
no i oszczędza się prąd w piekarniku, a gazu wystarczy minimum
Na niedzielę :
Z części mięska robie porcje obiadową w sosie + kasza gryczana
i surówka własnego wymysłu - tarte jabłko + cebula + czerwona kapusta ze słoika (Biedronka)
;:106
tym razem z szynki

Co do przepisu to już wsypuje co się da i co mi smakuje,
więc za każdym razem mam małą niespodziankę

Naprawdę polecam, tak prostego przepisu nie łatwo znaleść,
no i oszczędza się prąd w piekarniku, a gazu wystarczy minimum

Na niedzielę :
Z części mięska robie porcje obiadową w sosie + kasza gryczana

i surówka własnego wymysłu - tarte jabłko + cebula + czerwona kapusta ze słoika (Biedronka)
;:106
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Bardzo się cieszę
Życzę kolejnych znakomitych dań z dodatkiem mięska



Życzę kolejnych znakomitych dań z dodatkiem mięska

- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Dzisiaj dopiero trafiłam na ten wątek .Też często piękę mięso w rękawie i jemy zamiast wędliny, której staram się nie kupować . Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję i już czuję że będzie to nasz ulubiony . Latem na działce w beczce wędzimy mięso a także rybki i kurczaki .Przez zimę możemy spróbować gotowane
Drzewka masz podlane .

- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Pięknie dziękuję za podlanie :P
Koniecznie napisz jak Wam smakowało :P
Koniecznie napisz jak Wam smakowało :P
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 2 mar 2010, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam!
Trafiłam na forum poszukując przepisu na wędlinki z szynkowara i wpadł mi w oko przepis Figi
Świetny przepis! Dziś kupiłam schabik i będę próbować. Mam tylko do Ciebie Figa jedno pytanie, jaką rolę odgrywa majonez. Być może głupawe pytanie
, ale u mnie w domu nie używa się majonezu i jeśli już go kupię (bo potrzebuję łyżki czy dwóch) to połowę zawsze wyrzucam (przeterminuje się). Stąd tez moje kolejne pytanie: czy można użyć np. oleju? czy też można zastąpić majonez czymś innym. Jeśli majonez odgrywa tu rolę wyłącznie "smakową" to "jestem w domu"
, ale jeśli jego dodatek ma związek z skutecznością marynowania to juz inna sprawa... Tak więc prosiłabym o odpowiedź. Dziękuje z góry, pozdrawiam wszystkie forumowiczki/ forumowiczów i mam nadzieję, że będę mogła do Was czasem zajrzeć 
Trafiłam na forum poszukując przepisu na wędlinki z szynkowara i wpadł mi w oko przepis Figi




- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Kasiu co do majonezu to sama się zastanawiałam > olej to może żeby nie było suche, a żółtko może dlatego żeby sok z mięsa nie uciekał
Dostałam taki przepis , a że wyszło dobre to dodaję dlatego nic nie zmieniam :P
Może jak nie stosujesz majonezu na co dzień to roztrzepane żółtko z olejem i odrobinką musztardy wystarczy
Resztę składników to już dobierzesz do smaku :P
Zapraszam ponownie >> oczywiście czekam na opinię :P

Dostałam taki przepis , a że wyszło dobre to dodaję dlatego nic nie zmieniam :P
Może jak nie stosujesz majonezu na co dzień to roztrzepane żółtko z olejem i odrobinką musztardy wystarczy

Resztę składników to już dobierzesz do smaku :P
Zapraszam ponownie >> oczywiście czekam na opinię :P
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 2 mar 2010, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
Figa dziękuję za odpowiedź. Hmmm... tak sobie pomyślałam, że tym razem zrobię z majonezem a następnym razem z olejem i zobaczę czy jest różnica. Myślałam też o occie, bo chyba też jest składnikiem majonezu. Jeśli dając do pączków, nie nasiąkają one tłuszczem, to może tutaj jest tak, że dzięki niemu tłuszcz z mięska nie wycieka?? Takie moje ble ble...
W każdym razie bedę kombinować, nie omieszkam się podzielić spostrzeżeniami 


Re: Mięsko bez pieczenia

Następne razy robiłam za każdym razem inaczej i czasem bez majonezu.
Zapewniam po raz kolejny, że smaczne

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Kasiu zrobiłam mięsko wdg. Twojego przepisu
Wszystkim bardzo smakowało
Już teraz zawsze takie będziemy jeść
Nic nie ulepszałam ..no może więcej papryki dla kolorku ,pycha 




Re: Mięsko bez pieczenia
Ja też od kilku dni chodziłam obok tego przepisu i wczoraj się skusiłam 
Zrobiłam ze schabu - pyyyyyyyyyyyycha
Figo, bardzo dziękuję za ciekawy przepis

Zrobiłam ze schabu - pyyyyyyyyyyyycha

Figo, bardzo dziękuję za ciekawy przepis

- aconitum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1277
- Od: 30 lip 2008, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Mięsko bez pieczenia
przepis ten chodzi mi po głowie od dawna.....
zrobię na jutro
PS co do majonezu to obstawiałabym, że chodzi o obecność octu...
PS 2
zrobione, zjedzone, PYCHOTA!!!
zrobię na jutro

PS co do majonezu to obstawiałabym, że chodzi o obecność octu...
PS 2
zrobione, zjedzone, PYCHOTA!!!
Anka