Witajcie! Dziękuję za wszystkie miłe słowa
Ten biały złocień jest jednoroczny. Nie znam nazwy odmiany, bo kupiłam ją na targu - zresztą za jedyne 2.5 zł po przecenie.
Obecnie mam 80 odmian róż., zaś krzaczków - 85 (niektóre odmiany się powtarzają).
Teraz przejdę do komentarzy:
zdj.1
przedstawia ogród tego pijaczka, u którego rośnie ta najstarsza róża
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=14
Obserwuję go przez drucianą siatkę. Żeby zrobić to zdjęcie, musiałam wcisnąć obiektyw w jedno z oczek tej drucianej siatki i zrobić zoom. Dzisiaj, gdy przechodziłam obok, zauważyłam, że ta bordowa róża opadła, tak więc miałam szczęście, bo zdjęcie zrobiłam dosłownie w ostatniej chwili.
zdj. 2
pączki Veilchenblau - ma ich mnóstwo w tym roku; na jednym z nich jakiś owad lub pająk złożył jajeczka
zdj. 3
pierwszy pąk Mr-a Lincolna
zdj. 4
Ludmilla - tak długaśnych pąków nie widziałam jeszcze u żadnej róży
zdj. 5
widoki z mojego ogródeczka
zdj. 6
nn historyczna; kwitnie pierwszy raz; sadzonkę dostałam od jednej z działkowiczek; ma ponad 2 m; pachnie intensywnie różami damasceńskimi, kwitnie jeden raz; niska temperatura spowodowałą dosyć mocne ściemnienie koloru, co mi się bardzo spodobało
zdj. 7
Martha - rozsiewa wokół siebie niesamowitą woń starych róż; jest w tej chwili najbardziej pachnącą różą u mnie
zdj. 8
Cottage rose
zdj. 9
jaśminowiec wonny - odmiana pełna
zdj. 10
Blaize Superior o dziwnie wyżółkłych liściach; po przekwitnięciu zamierzam ją mocno podciąć
zdj. 11
złocień letni-odmiana bylinowa
zdj. 12
urocza rutewka olikolistna
zdj. 13
wypasiony pąk Edenki
zdj. 14
mak wschodni o przecudnej barwie
zdj. 15
pączulki Abrahamka - jeszcze nigdy nie były takie tłuściutkie, jak w tym roku
zdj. 16
Clematis Arabella już niebawem przyozdobi Abrahamka
zdj. 17
Maxima
zdj. 18
złocień jednoroczny - nabytek z przeceny na targu; jest niesamowicie subtelny; posadziłam go blisko
Lovely Green
zdj. 19
Geisha tutejsza
zdj. 20
Jowitka, chyba jednak to nie galijka (za wysoka)
zdj. 21
Mme Isaac Pereire
zdj. 22
Felicytka
zdj. 23
petunia lub surfinia z OBI ; cudne połączenie kolorów; wzięłam 3 sztuki, choć były dosyć drogie (8 zł); posadziłam u stópek lilii
zdj. 24
Dr Jamaine
zdj. 25
S. de William Wood; pachnie winem truskawkowym
zdj. 26
lantana, która mocno przyciemniła kolorki z zimna; czeka na pierwsze pomarańczowe i czerwone róże
zdj. 27
November Rain
zdj. 28
nn hist. od Sav`a
zdj. 29
rozwinięte już różyczki wiązówki błotnej
zdj. 30
Ferdinand Pichard - dla mnie wspaniały!
zdj. 31
Salet
zdj. 32
Alexander M. - pachnie rzeczywiście malinami