Mam do Was pytanie szczególnie do osób, które miały do czynienia z dwiema odmianami lilii azjatyckich - najlepiej jednocześnie. Chodzi o odmiany Sorbet i Rosella's Dream. W ubiegłym roku kupiłam obie te odmiany, rosną blisko siebie i właśnie zaczęły kwitnąć. Sorbet pochodzi ze sprawdzonego źródła więc na początku pomyślałam, że w drugim przypadku doszło do pomyłki i mam dwie
lilie tej samej odmiany bo z tego co pamiętałam z opakowania Rosella's Dream miała być różowo-żółta, zaczęłam szukać potwierdzenia w necie ale niestety w googlach ta druga odmiana występuje jedynie na zdjęciach katalogowych, udało mi się znaleźć tylko jedną fotkę, którą ze względu na źródło pochodzenia uznałam za wiarygodną i wynika z niej, że ta odmiana jest niezwykle podobna do Sorbet.
Skąd w ogóle pomysł że jednak opis odmian się zgadza?? Różnią się dosyć znacznie wysokością - ok 20 cm. Rosella's Dream jeśli to rzeczywiście ona miałaby ok 85-90 cm natomiast druga odmiana ponad 1 m. Przyglądam się im uważnie i doszłam do wniosku że w odmianie Sorbet przejście między kolorami jest bardziej subtelne natomiast Rosella's Dream granica jest bardziej wyraźna - dodatkowo w pierwszej środek jest bardziej kremowy a w drugiej wydaje się o ton bielszy. Co o tym sądzicie?? Czy to dwie różne odmiany czy jednak jedna. Dodam jeszcze, że nie chodzi o pojedyncze cebule mam 3 Sorbet i 4 RD i wszystkie mają taką wysokość jak przypisałam do odmian. Wklejam zdjęcia obu odmian, na żywo odcień różu jest bardziej zbliżony choć wydaje mi się że w RD odrobinkę ciemniejszy. I to Sorbet, druga teoretycznie RD

A tak na marginesie macie cudne odmiany, w moim ogródku też
lilie właśnie zaczynają kwitnąć jak szalone.