Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
iwoboj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2008, o 01:59

Post »

Jestem początkującą ogrodniczką , mam działkę od miesiąca, w ogródku mam kompostownik i nie wiem czy zbierać odpady zimą.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zbierać, też się rozkładają ale wolniej.
I zimą warto przykryć kompost, by zatrzymać ciepło rozkładu .:-)
Awatar użytkownika
jarjar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2008, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedawno zrobiłem sobie kompostownik i mam pytanie, a właściwie dwa
1.czym przykryć na zimę (folią czy raczej czymś przepuszczalnym)?
2.czy na zimę dodawać jakichś preparatów do kompostu?
pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tylko nie folią! Może być agrowłóknina, słoma, liscie. Kompost potrzebuje powietrza :D
zdzislaw
50p
50p
Od: 8 kwie 2007, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Do kompostownika wrzucam wszystkie zielone odpadki, również chwasty bez nasion, jak również wszystkie liście z drzew łącznie z liśćmi z orzecha włoskiego, nic nie spalam, wydaje mi się, że kompost mam dobry, bo cały czas go stosuję.
Pozdrawiam Zdzisław
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Mam pytanie. Co zrobić z kompostem, do którego wrzucałam niefachowo przyznaję :oops: kłacza perzu, powoju z wijącym się korzeniem /tego cholerstwa mam pełno na działce i nie wiem jak go zwalczyć/, chwasty z nasionami, zeschłe kwiaty i tp. Teraz jesienią przerzuciłam pryzmę, przesypałam warstwy ekokompostem, ale nie wiem czy będzie się kiedy nadawał do użytku. Pryzma jest duża około 1,5 m. Co z tym ewentualnie zrobić. ;:96
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
zdzislaw
50p
50p

Kompost cz-2

Post »

Witam. Moja propozycja, to aktywatory kompostu, które należy przesypywać warstwami, na kłącza korzeni perzu i powoju. Korzenie te powinny zamierać, gorzej jest z nasionami chwastu i innych roślin, chociaż też po dłuższym okresie kompostowania nie powinny wschodzić.
Można też zastosować, "Roundap" 360SL lub 450 SL, do walki z chwastami, opryskując pryzmę na wiosnę po wzejściu chwastów. "ROUNDAP" działa dogłębnie również na korzenie, zabieg opryskiwania powtórzyć. Na jesieni kompost będzie czysty do zastosowania.
Być może ktoś inny na tym forum ma inne doświadczenia i propozycje?
Pozdrawiam Zdzisław
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Zdzisławie, a co zrobić z kompostem po "roundoupowaniu"?
Wyrzucić ?
Bo chyba nie dawać go z resztami glifosatowymi, pod warzywka dla niemowląt :shock:

Roundup nie taki bezpieczny - szczególnie dla kobiet
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Zdzisławie. Już tak zrobiłam, tj. przesypałam aktywatorem kompostu warstwami, jeżeli pogoda dopiszę planuję to zrobić jeszcze raz, a jak nie to wiosną. Natomiast pomysł z raundapem kupuję i zastosuję wiosną. Jeszcze raz serdeczne dzięki :lol:
zdzislaw
50p
50p

Kompost cz-2

Post »

hanka55 pisze:Zdzisławie, a co zrobić z kompostem po "roundoupowaniu"?
Wyrzucić ?
Bo chyba nie dawać go z resztami glifosatowymi, pod warzywka dla niemowląt :shock:

Roundup nie taki bezpieczny - szczególnie dla kobiet
Witam! Nic nie jest wieczne, również glifosat, który z czasem się rozkłada do nieszkodliwej formy. Nikt Pani też nie każe używać kompostu po roundoupowaniu pod warzywka dla niemowląt.
Pozdrawiam Zdzisław
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pragnę uspokoić Hanię. Warzywek niemowlętom nie będę podawać, gdyż ich nie sadzę, albo w bardzo małej ilości, a niemowląt jeszcze w domu nie ma - syn jak dotąd nie ożenił się. Sadzę tylko pomidory, pod które zawsze daję krowiak, ogórki idą na grządkę po pomidorach w następnym roku, poza tym sadzę fasolkę szparagową, bób, odrobinę buraków, czosnku i kopru aby mieć do ogórków. Resztę działki zajmują trawa, trochę młodych drzewek owocowych, trochę krzewów owocowych, i po pierwsze kwiaty. Kompost planuję w następnym roku dawać jesienią tylko na grzędy kwiatowe. Działkę mam daleko od domu /12 km/, więc na codzienny użytek warzywa kupuję. Zostałam sama z synem po śmierci męża, syn ma taką pracę, że często go nie ma, w związku z tym potrzeby w zakresie warzyw są ograniczone. :lol:
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Witajcie.
Czy próbowaliście zrobić kompostownik z drobnej siatki ocynkowanej powlekanej PCV?
Czy w tym wypadku należy oprócz dna z luźno ułożonych cegieł (które, jak zauważyłem, polecacie) dać jakąś folię czy coś żeby zwiększyć wilgotność?
Kompostownik będzie w zacienionym miejscu.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Nie próbowałam, bo wydaje mi się, że siatka nie wytrzyma naporu zawartości kompostownika. Toż to nie tylko trawa i drobne listeczki, ale też całe taczki ziemi do przesypywania :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
wojtek_1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2009, o 11:25

Sposób na smród

Post »

Witam
Widzę że wiele osób ma problem z brzydkim zapachem wydobywającym się z kompostu. Jak już wcześniej zostało napisane może to być spowodowane zbyt duża wilgocią i niekontrolowanie stosu. Jeżeli zapach byłby nadal bardzo uciążliwy dla nas lub dla sąsiadów polecam środek odorshield firmy ecodor. Sam wypróbowałem i działa bez zarzutu dodtatkowo jest to naturalny środek stworzony z roślin więc jest całkowicie nieszkodliwy:)
Polecam wiecej na www.ecodor.pl
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

Czy o tej porze roku mogę wrzucać chwasty do kompostownika?? Nie mają jeszcze nasion.
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”