Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
piotrkr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2010, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Witam :)

Tez od dluzszego czasu zajmuje sie dokarmianiem zimowym ptakow dziko zyjacych i z ciekawoscia przeczytalem wasze posty .
W tym roku zima jeszcze nie zagoscila wiec ptactwo ma co jesc . Ja zaczynam od poczatku listopada wystawiac pozywienie , do budelki 5 litrowej z otworami sypie slonecznik a do karmnika zwyklego slonecznik i inne ziarno . Na dzien dzisiejszy juz u mnie jest duzy ruch i duzo ptaszkow sie stoluje . Wsrod nich Wroble , mazurki , sikora bogatka , sikora modra , sroka , sierpowka , sojka . Na razie tyle ale jeszcze cieplo , na pewno inne ptaszki tez dolacza jak co roku :wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwek, :P od jutra będę podglądać moje ptaszki i ich buzie. Tzn. będę szukać czarnych plamek na policzkach. Tylko czy je zobaczę? Jak rozpoznam mazurka to dam znać. Trzymaj się :wit

piotrkr :P bardzo dobrze że dokarmiasz ptaki w potrzebie. Teraz nastał taki czas, że nawet w ciepłe pory roku niezbyt mają co zbierać bo pola puste. Masz Wielkie Serducho i tak trzymaj. Pozdrawiam. :wit :wit

Kto jeszcze dokarmia ptaki i zwierzęta zimą???
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

U mnie dziś rano było 7 wróbelków w karmniku :)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidku :wit ;:138 , to bardzo dobrze, jak będzie zimno to i ptaków będzie bardzo dużo. ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46

Post »

Mój karmnik spełnia dwie funkcje ,pierwsza to oczywiście dokarmianie a druga to fotografowanie odwiedzających go gości.Oczywiście taki karmnik wygląda trochę inaczej a mianowicie poniżej posiada półkę np . z omszonym patykiem gdzie co jakiś czas usiądzie ptak i fotka gotowa.
Obrazek
Fotka z dzisiejszego wieczoru.w dalszym tle widać karmnik .Pamiętajmy jednak że jak raz zaczniemy dokarmiać ptaki należy robić to do wiosny .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barakuda :wit - bardzo piękne zdjęcie. ;:167

Święte słowa: dokarmiane ptaki trzeba karmić do wiosny !!!
Adresy do moich wątków
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Przeczytałam w necie :shock: :D
Jeśli wasz karmnik odwiedzą sikora uboga, sosnówka czy kowalik, możecie być pewni, że tworzone przez nie zapasy nasion znajdują się pod korą drzewa, do którego przymocowany jest karmnik. Zwykle trudno jest je znaleźć, ponieważ ptaki maskują kryjówkę mchem lub kawałkami kory.
Badania wykazują, że jedna sikora uboga chomikuje podczas jesieni około 50 000 nasion. Ze zgromadzonych zapasów znika około 5 procent, a więc 2 500. Zjadają je bogatki lub sikory ubogie, żywiące się na cudzy koszt. Między wrześniem a grudniem, gdy jest jasno, sikora uboga ukrywa przeciętnie jedno nasionko co dwie minuty. Ptaki te mają niezwykłą zdolność odnajdywania podczas zimy ukrytych wcześniej spiżarni. Korzystając z zebranych zapasów, zaspokajają swoje potrzeby.
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kto jeszcze dokarmia ptaki i zwierzęta zimą???[/quote]

:) Melduję się i ja. Ptaszki dokarmiam już od końca października. Odwiedzają mnie baardzo licznie wróbelki, mazurki, sikory bogatki, modre i ubogie (naliczyłam dwie parki), dzwońce i sierpówki. Sroka też się zdarza. Słonecznik i pszenica znikają w zastraszającym tempie, a gdzie prawdziwa zima? :wit
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dobrze Kochani. Dokarmiać trza i ..już!!!

A mnie odwiedzają sójki. Trzy sójki przylatują do mnie codziennie. I sroki i sikorki i wróbelki....
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto moje sójki:
Obrazek - piękne, prawda?! ;:138 :heja :wit
Adresy do moich wątków
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Stasiu, piękne, pewnie jakoś nie mogą się zebrać, żeby wybrać się za morze! Bo takie pyszne jedzonko u Stasi!:;230
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kinguś ;:167 , dzięki wielkie. Co rano sójki wypatruję zza szyby kuchennej. Jak przylecą to się nie mogę napatrzeć. Biorą w dziób kawałek chlebka, siadają na gałęzi, przytrzymują noga i skubią. Jak przyleci sroka to dają nogę. Fajnie, prawda? ;:196
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

grazka2211 ;:167 -foliowe worki są bardzo niebezpieczne. Dla wszystkich zwierząt nie tylko ptaków. Mogą się zaplątać i udusić, lub nie wyjść, co na to samo wychodzi. ;:108
Ludzie często wyrzucają suchy chleb w workach foliowych, kładą koło obudowy śmietnika aby ktoś zabrał. To najgorszy sposób pozbywania się pieczywa. Najlepiej położyć w kąciku obudowy. Kto chce to znajdzie a zwierzęta się nie zaplączą. Na prawdę. :uszy
Stasiu mam nadzieje że nie pomyślałaś że ja tak robię.To moje obserwacje.U mnie ptaki dostają chleb w karmniku i co najwyżej niebezpieczeństwo mają ze strony kotów.W ten sposób robią też już znajomi bo wcześniej zamartwiali się że nie mają co zrobić z tzw.resztkami pieczywa.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Ale podobno karmienie chlebem w większych ilościach nie jest zdrowe, ani dla ptaków dzikich, hodowlanych, koni, psów.
Współczesny chleb jest zdrowy czy niezdrowy!?Dla ludzi.
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46

Post »

Co do karmienia chlebem to jestem nastawiony sceptycznie .najlepiej kupić w sklepie zoologicznym karmę dla gołębi ,ta mieszanka zawiera mnóstwo rodzajów ziarna a koszt naprawdę mały .Ja płacę dokładnie 1zł 90 gr. za kilogram.W tej mieszance każdy gość w naszym karmniku znajdzie coś dla siebie.I co najważniejsze nie musimy się martwić czy zaszkodzimy lub nie.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”