Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
itajustyna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2012, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ficus elastica - liście składają się na pół...

Post »

Ziemia faktycznie jest dość twarda i wygląda na "starą"...
Będziemy przesadzać!
Dziękuję bardzo, dam znać za kilka dni jaki efekt.

Justyna
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus sprężysty - choroby i szkodniki

Post »

Witajcie,
Ostatnio coś zjada mojego ficusa i nie do końca pewna jestem co..starych liści nie rusza, tylko te dopiero co rozwinięte :( Czy to też przędziorek, bo szczerze mówiąc stawiałam na niego, ale teraz nie jestem pewna?
Obrazek Obrazek
itajustyna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2012, o 19:06

Re: Ficus elastica - liście składają się na pół...

Post »

Witam,

Zgodnie z obietnicą, aktualny raport :)
Fikus ocalony! Straciliśmy 4 liście (zżółkły i spadły), ale pozostałe już się ładnie wyprostowały.

Pomogło przesadzenie, oraz racjonalne podlewanie - kiedy było chłodniej raz w tygodniu, przy ostatnich upałach 2 razy, zawsze małą ilością wody.

Dziękuję bardzo :)
rmonika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2013, o 12:38

Figowiec sprężysty, Fikus- co to za choroba?

Post »

Witam,
mój fikus od pewnego czasu choruje- na brzegach liści (w pierwszej kolejności chorują te najstarsze) zaczynają się robić brązowe plamy, potem w tym miejscu liść wysycha, a na końcu liść odpada. W ten sposób stracił już bardzo wiele liści i z okazałej rośliny stał się "drapakiem". Fikus stoi w tym samym miejscu od 3 lat, miejsce jest jasne, nie ma przeciągów, podlewam go raz na tydzień odstała wodą. Jak mu pomóc? Proszę o pomoc

Pozdrawiam serdecznie- Monika
Awatar użytkownika
Martyna15
100p
100p
Od: 20 paź 2012, o 21:21

Re: Figowiec sprężysty, Fikus- co to za choroba?

Post »

Wydaje mi się że za dużo jest podlewany ... Możesz dodać zdjęcie całego kwiatka? :)
Pozdrawiam Martyna !
Roślinki Martynki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=61407" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam !
rmonika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2013, o 12:38

Post »

Witajcie,

bardzo dziękuję za rady- uważnie przeczytałam podane przez Ratownika1 w linku wątki i sadzę, że faktycznie Martyna15 ma rację- fikus ma za dużo wody (szkodników na pewno nie ma bo już wcześniej bardzo uważnie obejrzałam liście i łodygę i żadnych oznak nie znalazłam). No więc mój plan to: odmłodzę fikusa, po ukorzenieniu posadzę w odpowiednia mieszankę ziemi no i ostrożnie z podlewaniem.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam ciepło- Monika
Awatar użytkownika
Martyna15
100p
100p
Od: 20 paź 2012, o 21:21

Post »

Ja jak zalałam roślinkę to wyciągnęłam ją z doniczki i owinęłam ręcznikami papierowymi :) pomogło :D
Pozdrawiam Martyna !
Roślinki Martynki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=61407" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam !
kasia24
100p
100p
Od: 23 lis 2012, o 11:19

Re: Fikus sprężysty - choroby i szkodniki

Post »

Witam! Jestem początkową wielbicielką kwiatów. Wczoraj w OBI skusiłam sie na fikusa elastica jak na zdjęciu, jednak przenosząc go z samochodu do domu, zapomniałam czymś owinąć (trwało to dosłownie z minutę) ale myślę że zmarzły mi dwa największe liście. Jak uratować kwiatka i nakłonić do rośnięcia? Proszę o pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Gabarysia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2013, o 09:54

Re: Fikus - choroby

Post »

Witam mam problem z moim fikusem, jest u mnie drugi tydzień, kupiłam go od kogoś. Na dużych liściach ma suche plamy, a na nowych widać cieniutkie wzorki. Załączam zdjęcia. Co to może być? Stoi niedaleko okna, jeszcze nie dawałam żadnych nawozów, ani nie spryskiwałam- daje mu jeszcze czas na aklimatyzację. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Gabrysia:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Beata1789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2013, o 17:02

Pomoc w sprawie fikusa-brązowe plamy

Post »

Witam,
Bardzo proszę o diagnozę i pomoc. Na brzegach liści zaczęły się pojawiać brązowo żółte plamy. na razie są niewielkie. Próbowałam szukać odpowiedzi w internecie ale są niejednoznaczne- od atakującyhch grzybów, po niską temperaturę. Z góry dziękuję Obrazek Obrazek
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Re: Pomoc w sprawie fikusa-brązowe plamy

Post »

A w jakiej temp. stoi? Grzyby mogą właśnie atakować w zbyt niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności :)
Beata1789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Myślę że temperatura jest ok 20 stopni, a jeśli chodzi o wilgotność to czasami suszę pranie w pokoju więc wtedy jest bardzo wilgotno:) a po za tym to raczej w normie.
Dzięki za szybką odpowiedź!:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Temperatura jest normalna, a suszenie prania to też chyba nie powinna być tragedia jakaś... Jeśli faktycznie jest to grzyb, to trzeba by opryskać fikusa jakimś fungicydem, a te chore liście ja bym oberwała i wywaliła. Podłoże też warto wymienić i dać inną, wyczyszczoną doniczkę. Pozdrawiam!

Aha, może spróbuj bardziej wietrzyć pomieszczenie, bo może masz słabą wentylację. Mi się po zimie zrobił grzyb na ścianie, masakra normalnie, że o pleśni na powierzchni podłoża wilgociolubnych roślin nie wspomnę :shock:

Może też być przemarznięcie, hmm. Ale na wszelki wypadek ja bym opryskała tym grzybobójczym środkiem, a te liście koniecznie oberwij i wyrzuć. Pozdrawiam!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie widzę całej rośliny ale na 90% jest fikus zalany, w dolnej partii bryły korzeniowej zrobiły się zastoiny wody i stąd zmiany na liściach. Liści nie usuwaj na razie, pokaż cała roślinę włącznie z doniczką. :wink:
Beata1789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kurcze, właśnie wyjechałam dzisiaj do domu na święta i mogę pokazać tylko takie zdjęcie. Dzięki! Dobrze by było jakbym nie musiała usuwać, bo w sumie na połowie liści są małe lub większe plamy. Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”