Epiphyllum i jego hybrydy cz.1

Zablokowany
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.

Post »

Widoku kwitnącego Epi nie da się opisać, a jeszcze jak roślinka ma kilka lat i kwitnie kilkoma wielkimi kwiatami.
A jak kwitnie kilka Epi o różnych kolorach kwiatów na raz to WIDOK * N I E S A M O W I T Y * C U D O W N Y * P I Ę K N Y ;:83

Zimowałaś swoje Epi chociaż raz ? :?:
BOŻENA
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bo-enka pisze:Widoku kwitnącego Epi nie da się opisać
Eee tam. Mamy w końcu bogaty zasób słów :wink:
Jeśli faktycznie interesuje was temat epifilów to warto nawiązać znajomości z osobami z Polski o podobnych zainteresowaniach. Nie dawno wspominałem u siebie w wątku o jednej miłośniczce tych roślin z braci kaktusowej.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Bo-enka
500p
500p

Post »

Artur89 pisze:
Bo-enka pisze:Widoku kwitnącego Epi nie da się opisać
Eee tam. Mamy w końcu bogaty zasób słów :wink:
Jeśli faktycznie interesuje was temat epifilów to warto nawiązać znajomości z osobami z Polski o podobnych zainteresowaniach. Nie dawno wspominałem u siebie w wątku o jednej miłośniczce tych roślin z braci kaktusowej.
Artur co eee tam?
Uważasz że to takie proste? ;:89

Nie jestem A. Mickiewiczem żeby tak opisywać jak On w "Panu Tadeuszu", ale kiedyś spróbuję :;230
To proszę napisać także o tej " miłośniczce Epi " TUTAJ ;:101

A jak z Twoimi siewkami, no i zamiarem budowy mnożarki?
BOŻENA
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nom myślę, że nie jest to nie wykonalne. Zwrócę uwagę, że chodzi o 'nie da się'. Marginesem mówiąc - na forach budowlanych kwestia dość często poruszana :lol: .
Myślę, że opisanie kwiatu tak 'kwiecistym słownictwem' byłoby mile widziane, hehe.
Chodzi o P. Tatianę Górską-Nowak - osoba o, której wspomniałem u siebie w wątku. Warto zajrzeć by wiedzieć o co chodzi.
I na koniec kwestia mnożarki i siewek. Mają się dobrze - siedzą teraz w osobnym pojemniku z suchym żwirem. Coś na kształt kwarantanny. Elementy potrzebne do konstrukcji mnożarki będe mieć załatwione (starter i oprawa) tylko czekam na informacje :) . W tym miesiącu najpewniej zaprezentuje już jak wygląda cała konstrukcja.

http://www.epiforums.com
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Bo-enka
500p
500p

Post »

O Tyyyyyyy to taki jesteś, no czekaj Ty, zobaczysz jak napiszę wiersz o Epi to zobaczysz :heja
A co tam, spróbuję parę linijek ;:132 ( trudna sprawa ;:174 )

Artur podrzuć link na wątek P. Tatiany.
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tatiana Górska-Nowak którą przywołuje Artur raczej nie ma wątku. :| Tzn. jeszcze nie ma. Proszę ją aktualnie o to aby tutaj chociaż zaglądała ale to osoba BARDZO zapracowana.
Może się uda?
Natomiast pisze w naszym PTMKowskim czasopiśmie Świat Kaktusów o epikaktusach. Doskonale pisze. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze: Natomiast pisze w naszym PTMKowskim czasopiśmie Świat Kaktusów o epikaktusach. Doskonale pisze. :D
Potwierdzam. Ostatni jej artykuł przeczytałem jednym tchem.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Bo-enka
500p
500p

Post »

No to chyba nie przeczytam tego super artykułu.
Nie wydaje pieniędzy na żadne gazety.

Czy może jest opublikowany w internecie? ;:101
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak naprawdę to od Tatiany właśnie "zaraziłem" się epimanią. :wink:
Od Niej mam pierwsze rośliny, teraz zaś troszkę razem staramy się wzbogacać nasze kolekcje. Pierwszy artykuł Jej autorstwa o epikaktusach zamieszczony w śK 2004, Zeszyt 1-2 to według mnie najlepsze co się w kraju o tym rodzaju ukazało. Jest tam esencja wiedzy czyli nazewnictwo, uprawa, choroby i co tam jeszcze. Super :!: :!:
Ja poczytałem, obejrzałem ładne fotki i... zachciało mi się ich kilka uprawiać. Tak to się u mnie zaczęło...
No to chyba nie przeczytam tego super artykułu. Nie wydaje pieniędzy na żadne gazety.
Błąd. Nie tylko podróże kształcą, literatura też. :wink:
Co do tych artykułów to ukazały się w czasopiśmie Polskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów a więc są nieosiągane dla niezarejestrowanych w Towarzystwie. Świat Kaktusów jest tylko dla członków. :D
Bo-enka
500p
500p

Post »

hen_s żaden błąd, każdy ma jakieś priorytety i cele w życiu, a ja postanowiłam nie wydawać pieniędzy na gazety, no w tym jednym przypadku zrobiłabym wyjątek.
Ale wiesz Sam że czasopismo tylko dla zarejestrowanych członków, skoro dla innych nie osiągalne to po co takie zachęty. ;:110
Czy coś da się zrobić aby inni nie zrzeszeni też skorzystali z tych dobrych rad.

Mnie nikt nie zachęcał, nie pokazał roślin, nie pomagał, to kwiaty kwitnącego epiphyllum żółtego mnie pociągnęły za sobą, od tamtej pory toleruję inne roślinki i lubię patrzeć na piękno natury, ale dla mnie istnieje tylko epiphyllum. ;:167 ;:167 ;:167

Nie wiedziałam od czego zacząć, co to za roślina, jak się nazywa, czy są inne kolory, jak się ją uprawia.
Pytań ogrom a odpowiedzi brak. :?: :?:
To internet pomógł mi w ich pielęgnacji, uprawie a potem przez rok metoda prób i błędów.
Teraz po części pomocą jest Forum i super Forumowicze ze swoim wieloletnim doświadczeniem.
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko proszę zwracaj się do mnie Henryk bo tak mam na imię :D nie bardzo wiem jak Ci pomóc... :|
Hm... Może skan tego artykułu zrobić i Tobie wysłać? Naprawdę jest to kopalnia wiedzy na temat tych tak Cię interesujących. Ja po nim autentycznie "zachorowałem". A że doskonale znam autorkę to juz poszło z górki. ;:113
Tutaj co wiem to też Ci pomogę, w miarę moich skromnych sił i wiadomości. Niestety akurat w epies to też PRAWIE nowicjusz jestem... Ale pełen dobrych chęci.
Żółtego epies to mam ślicznego E. Adam. Wiesz bo już się nim chwaliłem bo jest to jeden z nielicznych moich dużych i kwitnących. Naprawdę cudo :arrow: :tan
A epies mnóstwo u mnie sadzonek rośnie. Oby tylko do wiosny przetrwały bo tutaj, na Ścianie Wschodniej mrozy zimą duże.
Bo-enka
500p
500p

Post »

OK. :wit

Henryku i to jest pozytywne myślenie, takie mi się podoba, tzn. to skanowanie artykułu, ale obawiam się że prawa autorskie tego zabraniają.
Jeżeli nie jest objęty prawami autorskimi to oczywiście chętnie i z ciekawością bym przeczytała ;:37

Rozumiem że członkowie mają składki i jakieś członkowskie zajęcia i sprawy, obowiązki to i czasopisma sami finansują sobie.
Ale nie należy robić " chrapki " innym na coś czego nie mogą mieć, lub kupić czy dostać, a wiedzy nigdy za dużo.

Oczywiście skromność to dobra cecha, ale wystarczy prześledzić twoje post by wiedzieć że z Ciebie profesjonalista od roślinek.
Całe Forum korzysta z Twojego doświadczenia i trafnych uwag i porad.
Dobre chęci to połowa roboty jak mówią ;:122

O Twoich sadzonkach też wiem, jak kiedyś zakwitną to zdjęciami zablokujesz Forum takie tłumy tu będą na Twoim wątku. ;:138 ;:138 ;:138
Bardzo sobie cenię chęć pomocy z Twojej strony ;:108
BOŻENA
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26

Post »

[quote="Bo-enka"]O Tyyyyyyy to taki jesteś, no czekaj Ty, zobaczysz jak napiszę wiersz o Epi to zobaczysz :heja
A co tam, spróbuję parę linijek ;:132 ( trudna sprawa ;:174 )

jestem ciekaw tego wiersza,nawet bardzo ;:132
ovca69
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2010, o 16:52

Post »

To mój pierwszy kwitnący kaktus ma ok. 10lat.Słyszałem,że są też w innych kolorach.Do czerwieni biały by mi pasował najlepiej.Może się ktoś podzieli ?

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko - dziękuję za ciepłe słowa. Naprawdę mi miło że na coś się tutaj przydaję.. :oops:
Ale dla tak sympatycznych ludzi to tylko... nieba uchylić? :D

Z tym artykułem coś wymyślimy. Rzeczywiście o prawach autorskich nie pomyślałem...
Ale jak w części przepiszę to już złamania prawa nie będzie na pewno. Więc kiedyś, w wolnej chwili wezmę się i co ważniejsze wynotuję. OK?

A do kwitnięcia sadzonek daleko, oj daleko... Mam nadzieję, że bez większych strat doczekają wiosny, wtedy będę się czuł pewniej. ;:108
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”