Epiphyllum i jego hybrydy cz.1
Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.
Bo-enko jaka to odmiana , pączuś piękny , jeszcze chwilę a ...... czekaj z aparatem 

Pozdrawiam serdecznie Bożena
Czekamy na kwiaty w pełnym rozkwicie, chyba nie zapomnisz wstawić?
Najprzyjemniejsza chwila przed TOBĄ !!
Pączki rosną i są coraz bardziej intrygujące, zmienia się jego kolor, kształt przechodzi poszczególne fazy pąka.
Niesamowity widok.

Zdjęcie zrobione tego lata u znajomej a jej roślinka ma 43 lata, ja czekam na swoje w przyszłym roku. Wtedy moja roślina będzie miała około dwa i pół roku ( może zakwitnie moja własna )
Najprzyjemniejsza chwila przed TOBĄ !!
Pączki rosną i są coraz bardziej intrygujące, zmienia się jego kolor, kształt przechodzi poszczególne fazy pąka.
Niesamowity widok.
No właśnie nie znam nazwy, ale popatrz.bena pisze:Bo-enko jaka to odmiana , pączuś piękny , jeszcze chwilę a ...... czekaj z aparatem

Zdjęcie zrobione tego lata u znajomej a jej roślinka ma 43 lata, ja czekam na swoje w przyszłym roku. Wtedy moja roślina będzie miała około dwa i pół roku ( może zakwitnie moja własna )
BOŻENA
No powiedz dlaczego teraz go pokazujesz ?
Takie piękności ukrywałaś tylko dla swoich oczu, a co teraz na to inni ?
Nich ktoś powie że to tylko kwiatek !!!
Napisz, proszę, jaką średnicę ma to C U D O, coś o uprawie, bo efekt wspaniały.
Jak masz inne okazy to czekamy.
Takie piękności ukrywałaś tylko dla swoich oczu, a co teraz na to inni ?
Nich ktoś powie że to tylko kwiatek !!!
Napisz, proszę, jaką średnicę ma to C U D O, coś o uprawie, bo efekt wspaniały.
Jak masz inne okazy to czekamy.
BOŻENA
Dopiero dzisiaj natrafiłam na ten wątek
Srednicy nie mierzyłam bo już przekwitł ale powiem Wam,ze kwiaty miał duże,dla mnie cudowne
i na kilku łodygach,bo to duży egzemplarz.Mam jeszcze różowe ale dobiero to szczepki i 2 nie wiadadomo co.Chętnie wymieniłabym się na inne odmiany.

Masz super myśl z tą wymianą. Jeden kolorek znamy, zaczekamy na dwa i na pewno znajdą się chętni.
Ja też mam różowe, pełne.

Przyłączam się do fajnej propozycji jaką poddałaś.
Ja też mam różowe, pełne.

Przyłączam się do fajnej propozycji jaką poddałaś.
BOŻENA
Bożenko piękne to epihyllum,polska nazwa epikaktus 

- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To najpewniej Epiphyllum ackermanii. Najpopularniejszy z epifilów w naszych domach. Ja również takowego posiadam. Kwiat ma całkiem interesujący, mam nadzieje, ze i mój na wiosnę zakwitnie równie pięknie. Obecnie duże zainteresowanie skierowane jest na hybrydy Epi o całej palecie barw choć roslinki nie należą do najtańszych. Czasami jednak można zdobyć prawdziwy rarytas jeśli ma się szczęście do aukcji - w sensie, że brak licytantów 

Artur, ty jako ekspert od kaktusów ale i epiphyllum także, poleć jakiś fajne hybrydy warte aby je mieć ( zdobyć ).Artur89 pisze:To najpewniej Epiphyllum ackermanii. Najpopularniejszy z epifilów w naszych domach. Ja również takowego posiadam. Kwiat ma całkiem interesujący, mam nadzieje, ze i mój na wiosnę zakwitnie równie pięknie. Obecnie duże zainteresowanie skierowane jest na hybrydy Epi o całej palecie barw choć roslinki nie należą do najtańszych. Czasami jednak można zdobyć prawdziwy rarytas jeśli ma się szczęście do aukcji - w sensie, że brak licytantów

BOŻENA
- Artur89
Polecić? To jaką roślinę wybrać zależy tylko i wyłącznie od upodobań danej osoby oraz trudności jakie mogą wynikać z jej hodowli. Nie można zapomnieć o zasobności portfela oraz możliwości zdobycia takiej a nie innej rośliny - polecam eBay. Macie lekturę na wieczór, może coś wam się rzuci w oczy:
http://www.karinsepihobby.sobie/bildgaller ... um/slides/
........ może coś wam się rzuci w oczy.Artur89 pisze:Polecić? To jaką roślinę wybrać zależy tylko i wyłącznie od upodobań danej osoby oraz trudności jakie mogą wynikać z jej hodowli. Nie można zapomnieć o zasobności portfela oraz możliwości zdobycia takiej a nie innej rośliny - polecam eBay. Macie lekturę na wieczór, może coś wam się rzuci w oczy:
Co za skromność " może " !!
Na ebay są super oferty ale z przesyłką i opłatami za przelew się nie opłaca.
Chyba że w kilka osób wspólne zakupy, wtedy wszelkie koszty przesyłki do podziału.

Wiem że "Wy kaktusiarze " ( przepraszam za wyrażenie ) tak robią.
Okazy na ebay są interesujące i można czasem kupić SUPER roślinki.
BOŻENA
- Artur89
Kiedyś rzuciłem taki pomysł a'propos hybryd Echinopsis, ale za mało był chętnych by było sens robić zbiorcze zamówienie. Trzeba poszukać takiego sprzedawcę, który będzie oferował dużo roślin, żeby było w czym wybierać (Epi/Echino). Jednak trzeba to załatwić albo do końca października, albo dopiero na wiosnę.Bo-enka pisze: Na ebay są super oferty ale z przesyłką i opłatami za przelew się nie opłaca.
Chyba że w kilka osób wspólne zakupy, wtedy wszelkie koszty przesyłki do podziału.![]()
Gdyby było parę osób chętnych to ja się dopisuję, najlepiej już teraz( przed przymrozkami ) na jakieś zakupy na ebay.Artur89 pisze:Kiedyś rzuciłem taki pomysł a'propos hybryd Echinopsis, ale za mało był chętnych by było sens robić zbiorcze zamówienie. Trzeba poszukać takiego sprzedawcę, który będzie oferował dużo roślin, żeby było w czym wybierać (Epi/Echino). Jednak trzeba to załatwić albo do końca października, albo dopiero na wiosnę.Bo-enka pisze: Na ebay są super oferty ale z przesyłką i opłatami za przelew się nie opłaca.
Chyba że w kilka osób wspólne zakupy, wtedy wszelkie koszty przesyłki do podziału.![]()
Jest parę okazów na ebay które chcę mieć, no ale koszty bankowe i przesyłki są W I E L K I E

BOŻENA