Pomidory w donicach cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

Moje pomidorki wysokie - wczoraj 3 poszły do większego pojemnika, reszta czeka w kolejce na większe doniczki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Te malutkie pomidorki na ostatnim zdjęciu to koktailowe typu cherry
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie pojawił się już pierwszy zawiązany pomidorek na Koralach Morango ;:215. Wysiany 6 lutego. Na dzień dzisiejszy ma już trzy grona kwiatowe
Obrazek

Koralik Malinowy tez już kwitnie i pojawia się coraz więcej gron kwiatowych
Obrazek
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Kasia, a gdzie one stoją w ciągu dnia i nocy ? :) Ja latam z moją rozsada z balkonu do domu na noc i już trochę nie wyrabiam :). Mam 2 palety plus 2 donice z wiszącymi - może dużo nie jest ale jednak trochę u...
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamila, ja mam donicowych tyle ile widać na zdjęciu poniżej, ale jeszcze nie wszystkie zdążyłam posadzić do docelowych donic i są na razie w dwulitrowych doniczkach po różach (fajnie się sprawdzają te doniczki, bo są wysokie, więc odpowiednie dla palowego systemu korzeniowego pomidora).
Jeśli tylko temperatura na to pozwala, to wynoszę na zewnątrz. Na noc na razie wracają do domu, bo jest jeszcze za chłodno, by zostawały. Niby graniczna temperatura, to 12*C, poniżej której zostaje zahamowany wzrost, ale ja pilnuję, by nie były poniżej 14*C, bo nie chcę ryzykować. W ciągu dnia, jak jest zbyt chłodno na eksmitowanie ich na zewnątrz stoją przy południowych oknach.
Trochę roboty z tym jest, ale liczę, że odwdzięczą się wczesnym plonem. ;:173
W sumie najbardziej to czekam na wielkoowocowe. Pokazały się już kwiatki na Starej Babcinej Malinówce od Morango ;:215, ciekawe kiedy skosztuję pierwszy owoc z niej? Mam zamiar w miarę wcześnie ogłowić ten krzak, by przyspieszyć dojrzewanie.

Obrazek
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kasia, widze że wykorzystujesz kosze z IKEA. Też w tym roku takie zastosowałam do Tumbling Tom i mam zamiar kilka innych odmian do nich posadzić. Jesteś zadowolona z nich, bo po raz pierwszy mam takie ?
A te beżowe ile mają litrów ? Wyglądają na ok 20 :)
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam jak w zeszłym roku wrzuciłam na FO ten pomysł z koszami na śmieci, to potem były wymiecione ze sklepu. :;230
Jestem z nich zadowolona, ale szczerze mówiąc mogłyby być trochę większe. Szkoda, że Ik.a wprowadziła zmianę i nie produkują już 14 litrowych, tylko te 10 litrowe. :?
W tym roku będą w nich koktajlówki i papryki. Większe krzaki pomidorów dam do większych donic.
Ta większa na zdjęciu to 20 litrowa, te mniejsze (brązowa i beżowa) mają tylko 9 litrów, ale jest w nich na spodzie separator, więc będą miały tam mały zapas wody. Zobaczę jak się to będzie przekładało na częstotliwość podlewania.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Racja, donice szkółkarskie tańsze .... ale brzydsze :wink: . U mnie te "kosze" stoją na tarasie i przy wejściu i osobiście wole trochę dołożyć i mieć ładniejsze. No i są białe, więc już nie trzeba kombinować z owijaniem. Ale oczywiście zależy jakie kto ma preferencje. :wit

25 litowe to ja mam całkiem za darmo, bo wykorzystuję wiadra po tynkach. Dla poprawienia estetyki wsadzam w worki jutowe, które za grosze kiedyś kupiłam na all..

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mymysteryy takie worki mam też przygotowane na moje wiadra z centrum budowlanego, muszą jakoś wyglądać bo staną na tarasie a na część nie mam skrzyń :wink: U Ciebie fajnie to wygląda ;:108
Behaviour szukałam na portalach aukcyjnych takich dużych zwykłych donic produkcyjnych, o jakich piszesz, ale znalazłam jedną ofertę na 50 dużych donic :roll: Jeśli tam gdzie kupujesz jest też sprzedaż wysyłkowa i detaliczna, to będę wdzięczna za kontakt na pw (50 donic to nie potrzebuję), moje rozwiązanie tegoroczne jest sporo droższe, a podobny po jednym sezonie na dworze i tak te wiadra są do wymiany.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja tez bym poprosila o namiary na te doniczki szkółkarskie.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, każdy ma tam jakieś swoje wymagania :wink: , dlatego też napisałam, że u mnie te donicowe mają też trochę charakter dekoracyjny. :lol:
A pomysł na donice szkółkarskie pewnie nie jednej osobie się przyda. ;:333
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za linka. Też mam wymagania co do donic ale nawet takie plastikowe można udekorować. Ja robię dequpage na nich mogę mieć dowolne wzory. A dziś podczas rowerowej przejażdżki znalazłam porzucone wiadro takie budowlane - 20 litrów :). Mi na pewno się przyda ;:138 Zerwałam jeszcze pokrzywę i już się moczy :tan
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

A jaką konkretnie dajecie ziemię do donic, będę kilka takich miała a kompletnie nie wiem w co je posadzić.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja daję ziemię do pomidorów i warzyw Krajewskich ale muszę ją wymieszać z piaskiem albo perlitem bo na razie się za bardzo zbryla. Posadziłam szpinak jako przedplon i widzę jak się zachowuje więc przed wsadzeniem pomidorów dodam coś dla rozluźnienia.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Również od kilku tygodni trzymam swoje pomidorki w doniczce ale od kilku dni dziwnie się zachowują i zaczyna je skręcać. Przejrzałem prawie wszystkie choroby i już nie mam pojęcia co im jest. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

http://imgur.com/szuBeEa
http://imgur.com/hgMoAGS
http://imgur.com/ewx7Kmd
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

To może nie choroba tylko za mocno je nawozisz? zasilane były czymś ?liście jak się tak do dołu podwijają to są przenawożone za bardzo- wiem z doświadczenia :D
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”