Dalie kołnierzykowe posiane w marcu rozsadziłam już do pojemników, w których będą rosły na stałe. Zastanawiam się, czy nie uszczknąć im wierzchołków, aby bardziej rozgałęziły się. Na razie mają pojedyńcze 10 - 15 cm pędy. Proszę poradzić mi - szczypać czy cierpliwie czekać?
Dlaczego nikt mi nie odpowiada??? Spróbuję poeksperymentować: mam 3 pojemniki z sadzonkami, więc w jednym uszczknę czubki. Jeśli zaszkodzę im - trudno, będzie jednak wiadomo na przyszłość jak postępować.
Aisyrk z moich eksperymentów nie widać jakieś znaczącej różnicy, mam Dalie "Mignon", ale sadze ze to nie ma różnicy co do odmiany.
oto zdjęcie bez uszczypywania :
a oto z uszczypywaniem :
Moje jakoś nie rozkrzewiają się u dołu. Skoro twierdzisz, że uszczykiwanie nie ma znaczenia, to nie będę - zawsze tego typu operacje przeprowadzam z krwawiącym sercem. Mimo wcześniejszych obietnic jeszcze swoich sadzonek nie szczypałam.
Wyczytałam, że tylko dalie karłowe można rozmnażać znasion, a ostatnio kupiłam taką kwitnącą karłową i pani mi wmawiała że tej znasion nie rozmnoże bo ona była z bulwy rozmnażana i że te znasion to znasion rozmnoże a tej to już nie...
Jak to jest w końcu bo ja nigdy znasion nie siałam i miałam tylko te wysokie, a w tym roku kupiłam karłowe i mam nadziej na rozmnożek
Kamkak, a dlaczego nie możesz przechować przez zimę bulw i na wiosnę podzielić? Jeśli Twoja dalia zawiąże nasiona to możesz wysiać, ale może wyrosnąć zupełnie inny okaz. Tak zdarza się przy rozmnażaniu znasion. Ja mam dalie malutkie, które wyhodowałam znasion kupionych w sklepie. Są bardzo ładne i spróbuję przechować bulwki.
bulwy oczywiście przechowam, ale chciałam wiedzieć jak to jest z tym sianiem, najwyżej spróbuje i się sama przekonam, poza tym niektórzy nie mają miejsca na przechowywanie bulw w dużej ilości i zostaje im tylko sianie, ja na szczęście mam miejsce.
Są odmiany karłowe rozmnażane znasion, mają kwiaty pojedyńcze lub półpełne. Są też odmiany, takie co ładniejsze, które rozmnaża się wegetatywnie. Mogą one nawet nie wytwarzać nasion, a na pewno nie powtarzają cech.
Podobnie jest z pelargoniami - te najładniejsze są mnożone przez sadzonki, a obok nich istnieją pelargonie znasion.