Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Post »

Jest grupa dalii grzybieniastych (seerosen, waterlilly). Z kolei o "kameliowych" słyszę Stanisławie od Ciebie po raz pierwszy.
Znalazłam jeszcze określenie "peoniowe", ale to inna grupa.
W katalogu ustaliliśmy podział wg postu Grzegorza:

1. Kaktusowe
1a. Pół-kaktusowe (semi-kaktus )
1b. Kaktusowe - Jeleniorożne , ( Jeleniorogie )
2. Dekoracyjne
2a. Chryzantemowe
3. Pomponowe
3a Pomponowe - kuliste ( ball )
4. Anemonowe
5. Pojedyncze
6, kołnierzykowe
7 Peoniowe
8. Strzępiate
9. Storczykowe (orchideowe)
10. Grzybieniaste
11. Pozostałe (różne)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drodzy wyjaśniam:
Nazwa pochodzi z katalogów francuskich - Camelia - . Tego określenia użył pierwszy Dr Adler ze Słupi Wlkp. w swoich rejestrach, to już nie wnikam... Proponuję aby dopisać w nawiasie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p

Post »

(takasobie) - dla poszerzenia tematu mogę wypożyczyć na 10 tygodni Encyklopedie of Dahlias - USA 210 stron (proszę podaj swój adres pocztowy)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisławie! Jestem na etapie uzupełniania lektury i możliwe, że niedługo nabędę tą lub podobną pozycję. Miło mi, że chcesz mi pożyczyć, jak nie uda mi się zdobyć to pozwolę sobie zgłosić się do Ciebie.

Już dyskutowaliśmy w tym i innych wątkach nt. podziału. Istnieje 10 grup, które obejmują teoretycznie wszystkie istniejące dalie. Interpretacja w różnych krajach różni się niuansami, a powstające odmiany nie zawsze da się zaszufladkować. Może Francuzi i Amerykanie nazwali jedną z grup "kameliowe" ale Brytyjczycy już o nich nie wspominają. (polecam http://www.dahliaworld.co.uk/dahlia.htm ) A "grzybieniaste" zaliczają jako podgrupę dekoracyjnych. Więc możemy się spierać ile wlezie, a dalie będą i bez nas kwitnąć i cieszyć oczy i serca.

Zachęcam wszystkich dyskutantów ;:173 do umieszczania swoich piękności w katalogu. Zawsze przy wątpliwościach możemy dodać uwagę, że np w USA zaliczają tą dalię do kameliowych :-)
Miłka
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p

Post »

Moja sugestia aby podać międzynarodowy kod oznaczenia dalii.
Wiem że katalog oglądany jest przez zagranicznych gości, a najważniejsze że kłącza z zachodu są tak oznaczone.
Zgoda w necie są nieoznaczone - dlaczego nie mamy być dokładniejsi od kolegów z Niemiec
Np:
Duet - B-FD-BI-DR/W
Kier - B-C-R
Kwiat jabłoni - BB-D-LB-L/W
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisławie! Żeby każdy z forumowiczów mógł wstawić swoje dalie, musi być to proste. Już i tak spotkałam się z trudnościami w kadrowaniu zdjęć, nie mówiąc już o samych nazwach.
Ja myślę, że to dobry pomysł w momencie, kiedy ekspert, szkółkarz, człowiek doświadczony założy niezależny katalog w necie.
My tu jesteśmy milośnikami dalii, ale jednak amatorami, a dodatkowe trudności mogłyby zniechęcić forumowiczów.
Miłka
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z koleżanką"takasobie" z tą odpowiedzią dla Stanisława Lipienia, my jesteśmy typowymi amatorami hodowli dalii i wprowadzanie dodatkowych oznaczeń międzynarodowych wprowadzi duże zamieszanie w naszym katalogu!Cenimy wszystkie informacje, uwagi, pomoc dotyczące dalii od tak znakomitego fachowca z 25 letnią praktyka jakim jest kolega Stanisław Lipień stokrotne dzięki!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Post »

Witam wszystkich amatorów dalii.
Chcę poinformować szanowne grono miłośników dalii że czas sadzenia karp już nastąpił.W literaturze ogrodowej czas ten jest określany na: po "zimnych ogrodnikach". Ja od kilkunastu lat sadzę karpy pod koniec kwietnia, jeżeli pogoda jest odpowiednia. W nocy temperatura jest w plusie.Posadziłem już moje wszystkie (128 odmian karp dalii). Życzę wszystkim amatorom i pasjonatom przyjemności oraz zadowolenia z tej pięknej pasji daliowej!
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

rys11 pisze:Posadziłem już moje wszystkie (128 odmian karp dalii).
Imponujący zbiór .Życzę powodzenia w uprawie
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ryszardzie, 128 odmian ,a ile sztuk ? Nie sadzę,że sadziłeś po 1 odmianie.....,ilośc i tak imponująca,zważywszy,ze nie posiadasz "hektarów".
Grzegorzu,a co u Ciebie ?...........odniosłam wrażenie,ze w " temacie dalii "-wyciszyłeś się ....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Rysiu! Imponujące! Ja przy swoich 50 odmianach to pikuś! Chociaż jeszcze kilka jeszcze mam obiecane :heja
Nie dość, że masz ich tyle, ale to wszystko jest pięknie zaaranżowane i wygląda pięknie. Już nie mogę się doczekać zdjęć cudownych alejek skąpanych w kwiatach ;:138
No i kolejnych fotek do katalogu, zwłaszcza, że ostatnio powiększyłeś kolekcję o ciekawe odmiany :tan
Miłka
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

takasobie pisze:Oj Rysiu! Imponujące! Ja przy swoich 50 odmianach to pikuś! Chociaż jeszcze kilka jeszcze mam obiecane :heja
Nie dość, że masz ich tyle, ale to wszystko jest pięknie zaaranżowane i wygląda pięknie. Już nie mogę się doczekać zdjęć cudownych alejek skąpanych w kwiatach ;:138
No i kolejnych fotek do katalogu, zwłaszcza, że ostatnio powiększyłeś kolekcję o ciekawe odmiany :tan
Na kwitnące dalie musimy cierpliwie poczekać, wszystko zależy od pogody.Myślę że za dobry miesiąc pierwsze kwiaty dalii będą miały już kwiaty. Będę robił im zdjęcia i wstawiał do naszego wspólnego KATALOGU odmian dalii!
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

lanceta pisze: Grzegorzu,a co u Ciebie ?...........odniosłam wrażenie,ze w " temacie dalii "-wyciszyłeś się ....
Aktualnie jestem w fazie segregowania , przebierania i dzielenia karp.Straty po zimie oceniam na ok 5 %
Nowych odmian posiadam ok.20.Będzie co pokazywać na fotkach gdy zakwitną. :D Czy się wyciszyłem :?:
Nie mam zbyt dużo czasu wolnego na siedzenie przed komputerem i to jest bezpośredni powód rzadszego tu zaglądania.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Grzegorzu - miło,że odpowiedziałeś.Ciekawa jestem Twoich nowości,tym bardziej,ze znam Twój gust daliowy.Wysadziłam już sporo karp,pozostało mi jeszcze ok. 15-tu odmian.W donicy,mam 30 cm dalię, boje się "zimnej Zośki",poczekam z posadzeniem jej do gruntu.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie wiem jak u Was mili miłośnicy dalii,mam już pierwszą dalię 'Sunshine Mignon' z pąkami kwiatowymi to zdjęcie:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”