Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
Jest grupa dalii grzybieniastych (seerosen, waterlilly). Z kolei o "kameliowych" słyszę Stanisławie od Ciebie po raz pierwszy.
Znalazłam jeszcze określenie "peoniowe", ale to inna grupa.
W katalogu ustaliliśmy podział wg postu Grzegorza:
1. Kaktusowe
1a. Pół-kaktusowe (semi-kaktus )
1b. Kaktusowe - Jeleniorożne , ( Jeleniorogie )
2. Dekoracyjne
2a. Chryzantemowe
3. Pomponowe
3a Pomponowe - kuliste ( ball )
4. Anemonowe
5. Pojedyncze
6, kołnierzykowe
7 Peoniowe
8. Strzępiate
9. Storczykowe (orchideowe)
10. Grzybieniaste
11. Pozostałe (różne)
Znalazłam jeszcze określenie "peoniowe", ale to inna grupa.
W katalogu ustaliliśmy podział wg postu Grzegorza:
1. Kaktusowe
1a. Pół-kaktusowe (semi-kaktus )
1b. Kaktusowe - Jeleniorożne , ( Jeleniorogie )
2. Dekoracyjne
2a. Chryzantemowe
3. Pomponowe
3a Pomponowe - kuliste ( ball )
4. Anemonowe
5. Pojedyncze
6, kołnierzykowe
7 Peoniowe
8. Strzępiate
9. Storczykowe (orchideowe)
10. Grzybieniaste
11. Pozostałe (różne)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drodzy wyjaśniam:
Nazwa pochodzi z katalogów francuskich - Camelia - . Tego określenia użył pierwszy Dr Adler ze Słupi Wlkp. w swoich rejestrach, to już nie wnikam... Proponuję aby dopisać w nawiasie.
Pozdrawiam
Nazwa pochodzi z katalogów francuskich - Camelia - . Tego określenia użył pierwszy Dr Adler ze Słupi Wlkp. w swoich rejestrach, to już nie wnikam... Proponuję aby dopisać w nawiasie.
Pozdrawiam
- Lipien
- 500p
(takasobie) - dla poszerzenia tematu mogę wypożyczyć na 10 tygodni Encyklopedie of Dahlias - USA 210 stron (proszę podaj swój adres pocztowy)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- takasobie
Stanisławie! Jestem na etapie uzupełniania lektury i możliwe, że niedługo nabędę tą lub podobną pozycję. Miło mi, że chcesz mi pożyczyć, jak nie uda mi się zdobyć to pozwolę sobie zgłosić się do Ciebie.
Już dyskutowaliśmy w tym i innych wątkach nt. podziału. Istnieje 10 grup, które obejmują teoretycznie wszystkie istniejące dalie. Interpretacja w różnych krajach różni się niuansami, a powstające odmiany nie zawsze da się zaszufladkować. Może Francuzi i Amerykanie nazwali jedną z grup "kameliowe" ale Brytyjczycy już o nich nie wspominają. (polecam http://www.dahliaworld.co.uk/dahlia.htm ) A "grzybieniaste" zaliczają jako podgrupę dekoracyjnych. Więc możemy się spierać ile wlezie, a dalie będą i bez nas kwitnąć i cieszyć oczy i serca.
Zachęcam wszystkich dyskutantów
do umieszczania swoich piękności w katalogu. Zawsze przy wątpliwościach możemy dodać uwagę, że np w USA zaliczają tą dalię do kameliowych 
Już dyskutowaliśmy w tym i innych wątkach nt. podziału. Istnieje 10 grup, które obejmują teoretycznie wszystkie istniejące dalie. Interpretacja w różnych krajach różni się niuansami, a powstające odmiany nie zawsze da się zaszufladkować. Może Francuzi i Amerykanie nazwali jedną z grup "kameliowe" ale Brytyjczycy już o nich nie wspominają. (polecam http://www.dahliaworld.co.uk/dahlia.htm ) A "grzybieniaste" zaliczają jako podgrupę dekoracyjnych. Więc możemy się spierać ile wlezie, a dalie będą i bez nas kwitnąć i cieszyć oczy i serca.
Zachęcam wszystkich dyskutantów

Miłka
- Lipien
- 500p
Moja sugestia aby podać międzynarodowy kod oznaczenia dalii.
Wiem że katalog oglądany jest przez zagranicznych gości, a najważniejsze że kłącza z zachodu są tak oznaczone.
Zgoda w necie są nieoznaczone - dlaczego nie mamy być dokładniejsi od kolegów z Niemiec
Np:
Duet - B-FD-BI-DR/W
Kier - B-C-R
Kwiat jabłoni - BB-D-LB-L/W
Pozdrawiam
Wiem że katalog oglądany jest przez zagranicznych gości, a najważniejsze że kłącza z zachodu są tak oznaczone.
Zgoda w necie są nieoznaczone - dlaczego nie mamy być dokładniejsi od kolegów z Niemiec
Np:
Duet - B-FD-BI-DR/W
Kier - B-C-R
Kwiat jabłoni - BB-D-LB-L/W
Pozdrawiam
- takasobie
Stanisławie! Żeby każdy z forumowiczów mógł wstawić swoje dalie, musi być to proste. Już i tak spotkałam się z trudnościami w kadrowaniu zdjęć, nie mówiąc już o samych nazwach.
Ja myślę, że to dobry pomysł w momencie, kiedy ekspert, szkółkarz, człowiek doświadczony założy niezależny katalog w necie.
My tu jesteśmy milośnikami dalii, ale jednak amatorami, a dodatkowe trudności mogłyby zniechęcić forumowiczów.
Ja myślę, że to dobry pomysł w momencie, kiedy ekspert, szkółkarz, człowiek doświadczony założy niezależny katalog w necie.
My tu jesteśmy milośnikami dalii, ale jednak amatorami, a dodatkowe trudności mogłyby zniechęcić forumowiczów.
Miłka
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się z koleżanką"takasobie" z tą odpowiedzią dla Stanisława Lipienia, my jesteśmy typowymi amatorami hodowli dalii i wprowadzanie dodatkowych oznaczeń międzynarodowych wprowadzi duże zamieszanie w naszym katalogu!Cenimy wszystkie informacje, uwagi, pomoc dotyczące dalii od tak znakomitego fachowca z 25 letnią praktyka jakim jest kolega Stanisław Lipień stokrotne dzięki!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
Witam wszystkich amatorów dalii.
Chcę poinformować szanowne grono miłośników dalii że czas sadzenia karp już nastąpił.W literaturze ogrodowej czas ten jest określany na: po "zimnych ogrodnikach". Ja od kilkunastu lat sadzę karpy pod koniec kwietnia, jeżeli pogoda jest odpowiednia. W nocy temperatura jest w plusie.Posadziłem już moje wszystkie (128 odmian karp dalii). Życzę wszystkim amatorom i pasjonatom przyjemności oraz zadowolenia z tej pięknej pasji daliowej!
Chcę poinformować szanowne grono miłośników dalii że czas sadzenia karp już nastąpił.W literaturze ogrodowej czas ten jest określany na: po "zimnych ogrodnikach". Ja od kilkunastu lat sadzę karpy pod koniec kwietnia, jeżeli pogoda jest odpowiednia. W nocy temperatura jest w plusie.Posadziłem już moje wszystkie (128 odmian karp dalii). Życzę wszystkim amatorom i pasjonatom przyjemności oraz zadowolenia z tej pięknej pasji daliowej!
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Imponujący zbiór .Życzę powodzenia w uprawierys11 pisze:Posadziłem już moje wszystkie (128 odmian karp dalii).
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Ryszardzie, 128 odmian ,a ile sztuk ? Nie sadzę,że sadziłeś po 1 odmianie.....,ilośc i tak imponująca,zważywszy,ze nie posiadasz "hektarów".
Grzegorzu,a co u Ciebie ?...........odniosłam wrażenie,ze w " temacie dalii "-wyciszyłeś się ....
Grzegorzu,a co u Ciebie ?...........odniosłam wrażenie,ze w " temacie dalii "-wyciszyłeś się ....
- takasobie
Oj Rysiu! Imponujące! Ja przy swoich 50 odmianach to pikuś! Chociaż jeszcze kilka jeszcze mam obiecane
Nie dość, że masz ich tyle, ale to wszystko jest pięknie zaaranżowane i wygląda pięknie. Już nie mogę się doczekać zdjęć cudownych alejek skąpanych w kwiatach
No i kolejnych fotek do katalogu, zwłaszcza, że ostatnio powiększyłeś kolekcję o ciekawe odmiany

Nie dość, że masz ich tyle, ale to wszystko jest pięknie zaaranżowane i wygląda pięknie. Już nie mogę się doczekać zdjęć cudownych alejek skąpanych w kwiatach

No i kolejnych fotek do katalogu, zwłaszcza, że ostatnio powiększyłeś kolekcję o ciekawe odmiany

Miłka
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Na kwitnące dalie musimy cierpliwie poczekać, wszystko zależy od pogody.Myślę że za dobry miesiąc pierwsze kwiaty dalii będą miały już kwiaty. Będę robił im zdjęcia i wstawiał do naszego wspólnego KATALOGU odmian dalii!takasobie pisze:Oj Rysiu! Imponujące! Ja przy swoich 50 odmianach to pikuś! Chociaż jeszcze kilka jeszcze mam obiecane![]()
Nie dość, że masz ich tyle, ale to wszystko jest pięknie zaaranżowane i wygląda pięknie. Już nie mogę się doczekać zdjęć cudownych alejek skąpanych w kwiatach![]()
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Aktualnie jestem w fazie segregowania , przebierania i dzielenia karp.Straty po zimie oceniam na ok 5 %lanceta pisze: Grzegorzu,a co u Ciebie ?...........odniosłam wrażenie,ze w " temacie dalii "-wyciszyłeś się ....
Nowych odmian posiadam ok.20.Będzie co pokazywać na fotkach gdy zakwitną.

Nie mam zbyt dużo czasu wolnego na siedzenie przed komputerem i to jest bezpośredni powód rzadszego tu zaglądania.
Pozdrawiam Grzegorz
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Grzegorzu - miło,że odpowiedziałeś.Ciekawa jestem Twoich nowości,tym bardziej,ze znam Twój gust daliowy.Wysadziłam już sporo karp,pozostało mi jeszcze ok. 15-tu odmian.W donicy,mam 30 cm dalię, boje się "zimnej Zośki",poczekam z posadzeniem jej do gruntu.
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Nie wiem jak u Was mili miłośnicy dalii,mam już pierwszą dalię 'Sunshine Mignon' z pąkami kwiatowymi to zdjęcie: