Faktem jest,że obowiązku nie ma.
Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Aniu jeśli mam czas to staram się moczyć takie nasionka - zawsze to jakieś wsparcie dla zarodka przy kiełkowaniu i przebijaniu się przez te twarde łupiny ...
- karminka
- 200p

- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, z porady skorzystam na pewno. Dziękuję. Ogórki i dynie w kubkach dostają już drugich listków, ale te nasiona ogórasów które będą siane do gruntu przejdą moczenie.
Pozdrawiam, Ania.
- christinkrysia

Aniu od lat stosuję różne naturalne metody zaprawiania nasion - czy pomagają ...??? trudno mi powiedzieć ale kieruję się tym co wcześniej ludzie bacznie zaobserwowali i stosując te metody zauważyli pozytywne efekty.
Czytam, porównuję wypowiedzi, wybieram to co mi potrzebne i korzystam z ich doświadczeń
Ważne jest aby przestrzegać pewnych określonych zasad dotyczących zaprawiania nasion i ich wysiewu po tej całej akcji.
Sporo nasion mocze w mleku bo mleko to świetna pożywka dla rozwoju pożytecznej mikroflory (głównie bakterii kwasu mlekowego). Rozwój pożytecznych mikroorganizmów zabezpiecza przed rozwojem mikrobów szkodliwych a jak się zacznie od zabezpieczenia nasionka to może lżej będzie z roślinką.Mleko zakwasza środowisko i wiele pasożytów ginie w niskim pH , stąd takie dobre działanie mleka na nasiona i siewki.
Poczytaj o niekonwencjonalnych środkach ochrony roślin ale najwięcej tam piszą forumowicze o pomidorkach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=254
Można uzywać chemii - wybór należy do nas.
Ale ... można tez dość szybko wykonać namiastkę niektórych ( czyli chemii stojącej na półkach) preparatów o dużej skuteczności. Mam na myśli własnoręcznie wykonane wyciągi z kwiatów rumianku i kozłka lekarskiego,kory dębowej, pokrzywy, mleka...
Z nasionami postępujemy tak jak przy roztworach gotowych.
Wyciąg z kwiatostanów kozłka zalecany jest do zaprawiania nasion selerów, pomidorów, cebuli i porów, a z koszyczków rumianku do zaprawiania nasion grochu, fasoli, rzepy i rzodkiewki.
Ja stosuję także nadmanganian potasu i siarczan miedzi do niektórych czyli wybó nalezy do Ciebie .
Pozdrawiam
Czytam, porównuję wypowiedzi, wybieram to co mi potrzebne i korzystam z ich doświadczeń
Ważne jest aby przestrzegać pewnych określonych zasad dotyczących zaprawiania nasion i ich wysiewu po tej całej akcji.
Sporo nasion mocze w mleku bo mleko to świetna pożywka dla rozwoju pożytecznej mikroflory (głównie bakterii kwasu mlekowego). Rozwój pożytecznych mikroorganizmów zabezpiecza przed rozwojem mikrobów szkodliwych a jak się zacznie od zabezpieczenia nasionka to może lżej będzie z roślinką.Mleko zakwasza środowisko i wiele pasożytów ginie w niskim pH , stąd takie dobre działanie mleka na nasiona i siewki.
Poczytaj o niekonwencjonalnych środkach ochrony roślin ale najwięcej tam piszą forumowicze o pomidorkach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=254
Można uzywać chemii - wybór należy do nas.
Ale ... można tez dość szybko wykonać namiastkę niektórych ( czyli chemii stojącej na półkach) preparatów o dużej skuteczności. Mam na myśli własnoręcznie wykonane wyciągi z kwiatów rumianku i kozłka lekarskiego,kory dębowej, pokrzywy, mleka...
Z nasionami postępujemy tak jak przy roztworach gotowych.
Wyciąg z kwiatostanów kozłka zalecany jest do zaprawiania nasion selerów, pomidorów, cebuli i porów, a z koszyczków rumianku do zaprawiania nasion grochu, fasoli, rzepy i rzodkiewki.
Ja stosuję także nadmanganian potasu i siarczan miedzi do niektórych czyli wybó nalezy do Ciebie .
Pozdrawiam
- Tournesol
- 200p

- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Witam
Oto prosze moja achocha nareszczie znalazlam czas ja posadzic
http://img441.imageshack.us/img441/6871 ... chocha.jpg
Za duże zdjęcie - mod.jokaer.
Oto prosze moja achocha nareszczie znalazlam czas ja posadzic
http://img441.imageshack.us/img441/6871 ... chocha.jpg
Za duże zdjęcie - mod.jokaer.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- karminka
- 200p

- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Moje nasionka achochy wykiełkowały
w ilości dwóch sztuk. Na pierwszy raz dobre i to. Teraz muszę na nie chuchać i dmuchać żeby nie zmarniały.
Pozdrawiam, Ania.
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kilka dni temu także posiałem pierwszy raz tego ogórka i ładnie powschodził, gdzie go najlepiej posadzić , w gruncie, czy pod folią?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
W gruncie świetnie sobie radzi. Bardzo się rozrasta, więc szkoda miejsca pod folią.
- Agulka11

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
ja wysiałam na rozsadę i niestety nie wzeszło nic - dzisiaj chyba namoczę jeszcze nasionek i zobaczymy czy będą kiełkować...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Krystyna551
- 200p

- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Achocha wschodzi w wysokiej temperaturze podłoża. U mnie w tydzień wzeszła. Do doniczek siałam po trzy nasionka i po trzy wzeszły. Sadzić będziemy dopiero na dzień dziecka, można jeszcze posiać. Póżniej będzie rosła jak na drożdżach.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Agulka11

Dzięki Krysiu za info - dzisiaj odgrzebię ziemię i zobaczę co z nią było nie tak - wysieję najwyżej jeszcze raz 
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Nie mam cyklantery, ale posiałem w tym roku melothria scabra i już wsadziłem w miejsce docelowe. A to też jedna z form ,,dzikiego ogórka".
Chcę puścić przy ogrodzeniu, tak jak kiedyś robiono na wsi z ogórecznikiem.
Chcę puścić przy ogrodzeniu, tak jak kiedyś robiono na wsi z ogórecznikiem.
- christinkrysia

Krystyna551 - Krysiu ja swoje już posadziłam do gruntu a zapowiadają ochłodzenie i teraz żałuję...
W ub roku tez były chłody i stały bidulki a nawet lekko pożółkły ale potem nadgoniły.
Arturze słyszałam o tej roślince ale ogólnie mało jest wiadomości na polskich stronach.
U nas nazywają go "mysim melonem" a czasami " meksykańskim miniaturowym arbuzem "... śmiesznie malutkie owoce .
Czy tez ma właściwości lecznicze ?
W ub roku tez były chłody i stały bidulki a nawet lekko pożółkły ale potem nadgoniły.
Arturze słyszałam o tej roślince ale ogólnie mało jest wiadomości na polskich stronach.
U nas nazywają go "mysim melonem" a czasami " meksykańskim miniaturowym arbuzem "... śmiesznie malutkie owoce .
Nie wiem, to mój ,,pierwszy raz".christinkrysia pisze:U nas nazywają go "mysim melonem" a czasami " meksykańskim miniaturowym arbuzem "... śmiesznie malutkie owoce .
Jak zakwitnie, jak nazrywam owoców, jak już zjem .....
to opowiem i udokumentuję fotograficznie.
O ile przeżyje dzisiejszą burzę.
Ja mam nasiona, mogę wysłać. W ubiegłym roku wysiałem pod koniec czerwca i sporo miałem owoców....karminka pisze:Moje nasionka achochy wykiełkowaływ ilości dwóch sztuk. Na pierwszy raz dobre i to. Teraz muszę na nie chuchać i dmuchać żeby nie zmarniały.
- Agulka11

Moja achocha po odkopaniu nie była zgniła... nasionka jednak nie ruszyły w ogóle. Wysiałam jeszcze raz - ładnie wzeszła.
Najpierw je namoczyłam jak niektóre nasionka kiełki pokazały to wsadziłam do ziemi - wtedy już nie było problemu
- zaczyna ładnie rosnąć - ale na razie w paletkach rozsadowych, bo w to błoto co mam teraz na działce nie masz szans na sadzenie...
Najpierw je namoczyłam jak niektóre nasionka kiełki pokazały to wsadziłam do ziemi - wtedy już nie było problemu
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga