Witam i proszę o rzut fachowym okiem na moje winorośle, posadzone w 2011, Lakemont i Suffolk Red. Niestety nie pamiętam, która jest która, dowiem się jak zaowocują, jedna będzie miała zielonkawe owoce, druga różowe. Wykonałam
cięcie mieszane, większość na dwa oczka, kilka łóz na cztery, a dwie zewnętrzne zostawiłam dłuższe, bo zależy mi, żeby równomiernie rozłożyć pędy roślin i optymalnie wykorzystać pergolę. Mam chyba za dużo oczek, zastanawiam się czy skrócić jeszcze łozy, czy zostawić jak jest i ewentualnie przerzedzić w przyszłym roku wycinając część drewna. Mam nadzieję na pierwsze owocowanie w tym roku, jeśli będzie to pewnie niezbyt obfite, a gdyby się okazało, że jest za dużo kwiatów, to część usunę.
Mam jeszcze jedno pytanie.
http://www.winorosl-mch.eu/index.php?op ... &Itemid=42
Mniej więcej w połowie tej strony napisano o czopach zmniejszających światło łozy i blokujących kanał przepływu soków po nieumiejętnym cięciu, ustęp 'Jak ciąć winorośl' z rysunkami nr2 i nr3. Czy chodzi o to żeby drewno ułożyło się w łagodny łuk a nie zygzak? Nie wiem, jak należy zinterpretować '
cięcie zawsze po jednej stronie' i na co zwracać uwagę.
przed cięciem i po
winorośl z lewej strony pergoli
z prawej strony