Szkodniki i choroby róż
Re: Szkodniki i choroby róż
A co może być powodem usychania liści
http://images34.fotosik.pl/279/d02d7ba1daf76149med.jpg
http://images34.fotosik.pl/279/d02d7ba1daf76149med.jpg
Ewa
U mnie to samo , co u Tulapa - żółknięcie, obsychanie lićci i łodyg, mszyce - czy jest jeden środek skuteczny na to wszystko? Nie cierpię używać chemii, dlatego wolałabym ograniczyć ilość preparatów. Dzięki.
Pozdrawiam, Dorota
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pelikano11 pisze:Ania co tu dużo gadać, wg mnie źle to wygląda, trzeba ciąć, i ratować chemią, chyba że możesz reklamować.
Popatrz tylko na tą na zdjęciu zaczynając od podkładki - chyba to podkładka?? miejsce szczepienia też nie lepsze. Znawcy róż może inaczej ocenią, ale wg mnie bardzo kiepskie te sadzonki .. Jak ta róża ma się pozbierać?
Dzięki Pelikano, zobaczę co da się zrobić...

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, ja też kupiłam taką biedę w zeszłym roku a w tym ruszyła jak burza
.
Proponuję żebyś wycięła wszystkie obumarłe pędy bo tam tylko mnożą się grzyby. Obrywaj liście z plamami i koniecznie zbieraj te które opadną. No i niestety chemia- Amistar, Score albo bardziej agresywne jak Domark czy Topsin. Najlepiej ze dwa naprzemiennie. Jak będzie lepiej to Biosept, soda z olejem, pokrzywówka itp. I żadnego nawożenia, ewentualnie jesienią z potasem.
I trzymamy kciuki żeby się udało.

Proponuję żebyś wycięła wszystkie obumarłe pędy bo tam tylko mnożą się grzyby. Obrywaj liście z plamami i koniecznie zbieraj te które opadną. No i niestety chemia- Amistar, Score albo bardziej agresywne jak Domark czy Topsin. Najlepiej ze dwa naprzemiennie. Jak będzie lepiej to Biosept, soda z olejem, pokrzywówka itp. I żadnego nawożenia, ewentualnie jesienią z potasem.
I trzymamy kciuki żeby się udało.
Pozdrawiam. Sławka
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Proszę, pomóżcie w ustaleniu co dolega mojej róży. Czy to jest mączniak rzekomy?
W ubiegłym roku miała takie same objawy. A jest to spory krzew i praktycznie wszystkie dość młode liście, ale nie te najmłodsze, tak wyglądają. Z czasem plamy zasychają, a liść trochę jest zdeformowany.

Tu foto z ubiegłego roku, na spodzie górnych liści widać zasuszone plamy.

Inne róże nie mają takich objawów, a ta niestety choruje

Pozdrawiam Eugenia
Zacznij od sprawdzenia tego w linku, przez szkło powiększające, albo foto i na maxa powiększ
https://www.google.pl/search?q=rose+lea ... a0E69MM%3A
https://www.google.pl/search?q=rose+lea ... a0E69MM%3A
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Dziękuję pelikano11 Jutro biorę lupę i foto zrobię w większej rozdzielczości, bo gołym okiem żadnego robactwa nie widzę. Wczoraj włożyłam zwilżony liść do słoika, dzisiaj bez zmian, wygląda tak samo, ale może coś wyhoduję 

Pozdrawiam Eugenia
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Proszę o poradę,cóż to jest czy choroba czy efekt przemarznięcia,pierwsza róża to kartonikowa morelowa angielka z Auchan,i jeżeli miałabym powycinać to zostanie jej jeden pęd a jest pięknie zapączkowana 

I druga również z Auchan różowa angielka też pięknie zapączkowana i podobnie po wycięciu uszkodzonych pędów niewiele zostanie

I druga również z Auchan różowa angielka też pięknie zapączkowana i podobnie po wycięciu uszkodzonych pędów niewiele zostanie

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 maja 2016, o 22:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mojego balkonowego Herkulesa zaatakował skoczek
Zastanawiam się, czy pryskać, czy zgniatać ręcznie. Usunęłam już trochę liści i zamordowałam parę robaków, ale boję się, że jakieś przeoczę...

Elzwira pierwszą zostaw w spokoju, może to nawet uszkodzenia mechaniczne, ale lekkie, powinna sobie poradzić. Druga gorsza sprawa, ale też zostaw i obserwuj. Łodyga ma dużo tkanki przewodzącej/ tego zielonego w łodydze/ chyba mniej niż połowa jest zniszczona. Jakby miało coś źle się dziać, to poznasz po liściach i pędach wyrastających powyżej tego miejsca (nie będą dochodzić 'soki'), wtedy trzeba go ciachnąć. Staraj się nie moczyć tego pędu, bo grzyby wlezą.
Jeanette Twój wybór, ale trafić w skoczka to trzeba być mistrzem

-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Pelikano dziękuję,będę obserwować,już myślałam,że trzeba będzie ciachac , 

Sekatorem..a nie nożem jeśli już
Jak się róża tak namęczyła, żeby Cię uraczyć pąkami, to teraz chcesz ciąć?

Jak się róża tak namęczyła, żeby Cię uraczyć pąkami, to teraz chcesz ciąć?

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 maja 2016, o 22:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co, co, że ja nie dam radypelikano11 pisze:Elzwira pierwszą zostaw w spokoju, może to nawet uszkodzenia mechaniczne, ale lekkie, powinna sobie poradzić. Druga gorsza sprawa, ale też zostaw i obserwuj. Łodyga ma dużo tkanki przewodzącej/ tego zielonego w łodydze/ chyba mniej niż połowa jest zniszczona. Jakby miało coś źle się dziać, to poznasz po liściach i pędach wyrastających powyżej tego miejsca (nie będą dochodzić 'soki'), wtedy trzeba go ciachnąć. Staraj się nie moczyć tego pędu, bo grzyby wlezą.

Możesz odkurzaczem spróbować 

- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Witajcie
Kochani, proszę o pomoc, róża sympathie w tym roku złapała jakie choróbsko. Co to może być ?
Wczesną wiosną pryskałam ją miedzianem i teraz ok 3 tyg. temu substralem. Jakoś jej nic nie lepiej

Kochani, proszę o pomoc, róża sympathie w tym roku złapała jakie choróbsko. Co to może być ?
Wczesną wiosną pryskałam ją miedzianem i teraz ok 3 tyg. temu substralem. Jakoś jej nic nie lepiej

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3