
Domowy chleb
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6698
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Dominiko dzięki serdeczne. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6698
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Dzisiaj udało mi się kupić oryginalny, który pokazywała Dominika.
Wyrobiony, odstawionyn na 2 godziny i przed wieczorkiem upieczony.
A zaraz o poranku konsumpcja.
Wyrobiony, odstawionyn na 2 godziny i przed wieczorkiem upieczony.
A zaraz o poranku konsumpcja.

Re: Domowy chleb
Chleb domowej produkcji smakuje najlepiej. Nie pleśnieje i długo zachowuje dobry smak!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Trochę odświeżę wątek.
Znalazłam sklep gdzie jest sporo różnych opcji odnośnie mąki orkiszowej.
Tania nie jest, ale zapewniają, że prawdziwa.
Czy ktoś piekł cokolwiek z samej mąki orkiszowej?
Jeśli tak, jakiej używał? Mam na myśli tę numeracją, którą podają.
Chciałabym, żeby była to mąka na chleb czy też bułeczki.
Znalazłam sklep gdzie jest sporo różnych opcji odnośnie mąki orkiszowej.
Tania nie jest, ale zapewniają, że prawdziwa.
Czy ktoś piekł cokolwiek z samej mąki orkiszowej?
Jeśli tak, jakiej używał? Mam na myśli tę numeracją, którą podają.
Chciałabym, żeby była to mąka na chleb czy też bułeczki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Witam ja piekę chleb na żytnim zakwasie i daję mąkę orkiszową typ 700.
Chleb wychodzi jak dla mnie bardzo smaczny.
Chleb wychodzi jak dla mnie bardzo smaczny.
Pozdrawiam Longina.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Fajnie, że sie odezwałaś.
Czy możesz napisać jak to robisz?
Ja piekłam swego czasu chleb na zakwasie. Udało mi się zrobić b.dobry zakwas, ale jakoś zaprzestałam.
Ja mąkę żytnią poddawałam działaniu zakwasu na noc.
Na drugi dzień dodawałam mąkę pszenną i drożdże.

Czy możesz napisać jak to robisz?
Ja piekłam swego czasu chleb na zakwasie. Udało mi się zrobić b.dobry zakwas, ale jakoś zaprzestałam.
Ja mąkę żytnią poddawałam działaniu zakwasu na noc.
Na drugi dzień dodawałam mąkę pszenną i drożdże.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Chętnie podzielę się przepisem na chleb ale wieczorem bo teraz nie za bardzo mam czas.
Pozdrawiam Longina.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Nastawiłam zakwas na chleb - już 4 dzień dokarmiam, a pieczenie planuję na poniedziałek ;)
Pozdrawiam - Justyna
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Jola
Ja podam swój przepis który też jest z drożdżami.
Zakwas mam dość stary bo kilkuletni
Mąka do zakwasu żytnia razowa typ 2000.
Rano wyciągam zakwas z lodówki dokarmiam i zostawiam do wieczora w kuchni.
Wieczorem biorę 40 gram zakwasu i ok. 7 gram drożdży świeżych, daję 300gram maki pszennej i ok. 400ml. wody
mieszam i zostawiam do rana.
Rano dodaję 400gram mąki, 16 gram soli i dowolne ziarna ja daję słonecznik i dynię,
wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Koło południa jak wyrośnie wykładam na stolnicę chwilę zagniatam i wkładam do formy wysmarowanej masłem, jak dostatecznie wyrosnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200* i piekę godzinkę.
Jeżeli chodzi o mąkę orkiszową to tak jak pisałam w tej chwili mam 700 ale tylko dlatego że taka była w sklepie
Wcześniej piekłam na pszennej typ 750.
Ja podam swój przepis który też jest z drożdżami.
Zakwas mam dość stary bo kilkuletni

Mąka do zakwasu żytnia razowa typ 2000.
Rano wyciągam zakwas z lodówki dokarmiam i zostawiam do wieczora w kuchni.
Wieczorem biorę 40 gram zakwasu i ok. 7 gram drożdży świeżych, daję 300gram maki pszennej i ok. 400ml. wody
mieszam i zostawiam do rana.
Rano dodaję 400gram mąki, 16 gram soli i dowolne ziarna ja daję słonecznik i dynię,
wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Koło południa jak wyrośnie wykładam na stolnicę chwilę zagniatam i wkładam do formy wysmarowanej masłem, jak dostatecznie wyrosnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200* i piekę godzinkę.
Jeżeli chodzi o mąkę orkiszową to tak jak pisałam w tej chwili mam 700 ale tylko dlatego że taka była w sklepie

Wcześniej piekłam na pszennej typ 750.
Pozdrawiam Longina.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
dziękuję.
Jednak z Twojego przepisu wynika, że mąki żytniej niewiele jest w tym chlebie?
Bo tak go rozumiem, że w sumie to tylko co w zakwasie.
Jednak z Twojego przepisu wynika, że mąki żytniej niewiele jest w tym chlebie?
Bo tak go rozumiem, że w sumie to tylko co w zakwasie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Ja wolę chleb pszenny i dlatego daję samą pszenną, jeszcze miał być olej.
Pozdrawiam Longina.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Oj, myślałam, że zakwas to dodaje się tylko do mąki żytniej.
Z kolei drożdże do pszennej.
Jakoś chyba nie słyszałam do tej pory o pszennym chlebie na zakwasie.
Z kolei drożdże do pszennej.
Jakoś chyba nie słyszałam do tej pory o pszennym chlebie na zakwasie.

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Zawsze możesz sprówować jak smakuje.
Piekłam też chleb z 1/3 mąki żytniej i 2/3 pszennej i też był ok.
Zakwas zawsze dokarmiam mąką żytnią razową bo z mąki żytniej jest najmocniejszy zakwas.
Tak jak pisałam chleb z pszennej mąki jest delikatniejszy.

Piekłam też chleb z 1/3 mąki żytniej i 2/3 pszennej i też był ok.
Zakwas zawsze dokarmiam mąką żytnią razową bo z mąki żytniej jest najmocniejszy zakwas.
Tak jak pisałam chleb z pszennej mąki jest delikatniejszy.
Pozdrawiam Longina.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
Ja zawsze robię chleb pszenny na zakwasie żytnim
I wychodzi pyszny, można do niego dodawać różne dodatki. Później wrzucę zdjęcia, bo w piątek upiekłem po kilku miesięcznej przerwie (zakwas mi spleśniał i niedawno zrobiłem nowy, więc ten chleb był z dodatkiem drożdży).

- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1077
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Siekierki, podlaskie
Re: Domowy chleb
Ja także piekę chleb pszenny na zakwasie żytnim. Czasami dodaję do ciasta innych mąk - żytniej chlebowej, orkiszowej, ryżowej, kukurydzianej, co mi akurat na myśl przyjdzie i jest pod ręką. Zależnie od rodzaju mąki - ciasto różnie wyrasta, a najpulchniejszy
i najbardziej ulubiony przez rodzinę jest właśnie chleb pszenny. Z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i czarnuszką.
i najbardziej ulubiony przez rodzinę jest właśnie chleb pszenny. Z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i czarnuszką.
