Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Daj go! Pieczenie standardowe dla graham czyli 180st.C.Nigdzie nie moge znaleźć orydinalnego przepisu twórcy chleba.
Dzisiaj robie po 1/3 z zyta 2000,pszenicy 1850 i 650.
Skoro najbardziej wartościowe są mąki pełnoziarniste to co dają te 650?
Dzisiaj robie po 1/3 z zyta 2000,pszenicy 1850 i 650.
Skoro najbardziej wartościowe są mąki pełnoziarniste to co dają te 650?
No to podaję

Chleb z mąki pszennej 1850 (graham) z zarodkami pszenicy
Szklanka=250 ml
Foremka 23 x 13 cm
Moje uwagi: nie wiem po co ta odrobina mąki żytniej, ale tak jest w przepisie. Glutenu (?mąki glutenowej?) u nas nie dostaniemy, to się nazywa i ma skład jak w linku http://www.21food.com/products/vital-wh ... 51310.html chociaż podobno łatwo go zrobić wypłukując skrobię z ciasta z mąki pszennej (robi się jak na pierogi i długo płucze w zimnej wodzie). Więc ew może jakaś namiastka z pszennej wysokobiałkowej mąki??
Aż mnie korci żeby tego zawijasa dwukolorowego zrobić.
I bardzo dziwny sposób pieczenia, ale na moje oko może i być ok
Składniki
- 550 g wody letniej - w tym 60g ( ? szklanki) na drożdże
- 25 g świeżych drożdży
- ? szklanki miodu - ok 80 g miodu
- ? z 200g kostki roztopionego masła
- 15-17g soli
- ? szklanki mąki żytniej - ok 50g
- ? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni
- ok. max 1 kg mąki pszennej graham 1850
- 4 łyżki glutenu pszennego (ew wysoko glutenowej mąki pszennej np. 500?? ? o jak największej zawartości białka!) - 60g mąki pszennej np. 500? o dużej zawartości białka
1. Drożdże pokruszyć dodać ? szklanki wody (ok. 60g), szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej 500 lub podobnej, odstawić do ruszenia
2. W misce dobrze wymieszać łopatką: drożdże j.w. + letnia woda + miód + letnie rozpuszczone masło + sól + mąka żytnia + zarodki pszenicy + 1/3 mąki graham
3. Stopniowo dodawać resztę mąki graham ? część w misce, część na blacie podsypując podczas wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 10 min ? ma być miękkie, gładkie i elastyczne
4. Do miski wlać odrobinę oliwy, włożyć ciasto, odwrócić do góry nogami, żeby całe naoliwić, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem z folii do wyrośnięcia 2x
5. rozgrzać piekarnik do 190C
6. Ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt o grubości ok. 2,5 cm i szerokości foremki
Moim zdaniem można rozłożyć na papier do pieczenia- można go natłuścić lekko masłem, położyć ciasto, na ciasto, folię przezroczystą i wałkować
7. Zwinąć w zgrabny rulon dłuższym bokiem, lekko dociskając, żeby ciasto się sklejało. Szew zostawić u góry i skleić z ciastem palcami
8. Włożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej formy szwem w dół, lekko docisnąć, żeby wypełnić dokładnie formę. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia 2x
9. Wstawić do gorącego piekarnika, piekarnik wyłączyć i piec ciasto tak długo, aż temperatura spadnie do 100C ok. 35-40 minut
10. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu, wyjąć z formy, wystudzić na kratce

Chleb z mąki pszennej 1850 (graham) z zarodkami pszenicy
Szklanka=250 ml
Foremka 23 x 13 cm
Moje uwagi: nie wiem po co ta odrobina mąki żytniej, ale tak jest w przepisie. Glutenu (?mąki glutenowej?) u nas nie dostaniemy, to się nazywa i ma skład jak w linku http://www.21food.com/products/vital-wh ... 51310.html chociaż podobno łatwo go zrobić wypłukując skrobię z ciasta z mąki pszennej (robi się jak na pierogi i długo płucze w zimnej wodzie). Więc ew może jakaś namiastka z pszennej wysokobiałkowej mąki??
Aż mnie korci żeby tego zawijasa dwukolorowego zrobić.
I bardzo dziwny sposób pieczenia, ale na moje oko może i być ok
Składniki
- 550 g wody letniej - w tym 60g ( ? szklanki) na drożdże
- 25 g świeżych drożdży
- ? szklanki miodu - ok 80 g miodu
- ? z 200g kostki roztopionego masła
- 15-17g soli
- ? szklanki mąki żytniej - ok 50g
- ? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni
- ok. max 1 kg mąki pszennej graham 1850
- 4 łyżki glutenu pszennego (ew wysoko glutenowej mąki pszennej np. 500?? ? o jak największej zawartości białka!) - 60g mąki pszennej np. 500? o dużej zawartości białka
1. Drożdże pokruszyć dodać ? szklanki wody (ok. 60g), szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej 500 lub podobnej, odstawić do ruszenia
2. W misce dobrze wymieszać łopatką: drożdże j.w. + letnia woda + miód + letnie rozpuszczone masło + sól + mąka żytnia + zarodki pszenicy + 1/3 mąki graham
3. Stopniowo dodawać resztę mąki graham ? część w misce, część na blacie podsypując podczas wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 10 min ? ma być miękkie, gładkie i elastyczne
4. Do miski wlać odrobinę oliwy, włożyć ciasto, odwrócić do góry nogami, żeby całe naoliwić, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem z folii do wyrośnięcia 2x
5. rozgrzać piekarnik do 190C
6. Ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt o grubości ok. 2,5 cm i szerokości foremki
Moim zdaniem można rozłożyć na papier do pieczenia- można go natłuścić lekko masłem, położyć ciasto, na ciasto, folię przezroczystą i wałkować
7. Zwinąć w zgrabny rulon dłuższym bokiem, lekko dociskając, żeby ciasto się sklejało. Szew zostawić u góry i skleić z ciastem palcami
8. Włożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej formy szwem w dół, lekko docisnąć, żeby wypełnić dokładnie formę. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia 2x
9. Wstawić do gorącego piekarnika, piekarnik wyłączyć i piec ciasto tak długo, aż temperatura spadnie do 100C ok. 35-40 minut
10. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu, wyjąć z formy, wystudzić na kratce
NO,to trochę biegania za produktami będzie,bo więcej niż 11%białka nie widziałem u mnie w sklepach.
Z ciekawości zajmę sie nim pod koniec tygodnia,a teraz mam chleb taki jaki chciałem.To co zrobiłem wg ostatniego przepisu to jest to co lubię.Chlebek wyrósł,nie jest zbity,ani mokrawy,nie mówiąc o jakiejkolwiek kwasowatości.
Mleko na górze powoduje fajny kolorek na lekko chrupiącej skórce,a pestki dyni dobrze się trzymają i nic nie odpada.
Z ciekawości zajmę sie nim pod koniec tygodnia,a teraz mam chleb taki jaki chciałem.To co zrobiłem wg ostatniego przepisu to jest to co lubię.Chlebek wyrósł,nie jest zbity,ani mokrawy,nie mówiąc o jakiejkolwiek kwasowatości.
Mleko na górze powoduje fajny kolorek na lekko chrupiącej skórce,a pestki dyni dobrze się trzymają i nic nie odpada.
Chyba nie bedzie latania, bo zarodki pszenne są wszędzie. Ja spróbuję sama gluten zrobić i też go zrobię z ciekawości, bo od czasu do czasu robię wypieki na drożdżach, ten chleb może wyjść lekko słodkawy, ziaren żadnych ja do niego nie dam, ew zrobię warstwę z kakao i ew dodam rodzynki, prażone migdały albo orzechy włoskie??zobaczę
Axel mlekiem samrujesz w foremce przed wyrastaniem?
Jak smakowo Twój nowy wypiek - rozumiem że mówisz o tym co po 1/3 z żyta 2000, pszenicy 1850 i 650, no i pokazuj
Axel mlekiem samrujesz w foremce przed wyrastaniem?
Jak smakowo Twój nowy wypiek - rozumiem że mówisz o tym co po 1/3 z żyta 2000, pszenicy 1850 i 650, no i pokazuj
Przecież kawa zbożowa to naturalny barwnik, dodaje też ciekawego smaku. Uwielbiam pyszny chleb litewski na zakwasie z rodzynkami i orzechami /świetny do serów/ pieczony właśnie z dodatkiem naparu z kawy.axel40 pisze:
Jak zrobić z jasnej mąki ciemnych chleb i sprzedac 50% drożej ,bo ludzie uważają,że ciemne to zdrowsze,a nie ważne z czego zrobione?
Odp. Dodać do ciasta kawe zbożową.Info z piekarni
No i Moniko skasowaly mi się zdjęcia ,ale nie odbiegają bardzo od poprzednich tylko jest bardziej pulchny i ma wiecej dziurek.Jest po prostu "lżejszy".
Tak to był po 1/3 ,a mlekiem smarowałem przed rośnięcie w foremce i dzisiaj dodatkowo przed włożeniem do piekarnika.
Aria chodzi o to,że jest pieczony ze zwykłej mąki ,a sprzedawany jako żytni ,bo kto czyta naklejki?
Choćby tam było 5% mąki żytniej to można napisać ,że mieszany żytnio-pszenny,i to wcale nei będzie kłamstwo,a ludzie kupią ,bo cięmny i z pewnością z żyta
Tylko o tyle mi chodziło.
Tak to był po 1/3 ,a mlekiem smarowałem przed rośnięcie w foremce i dzisiaj dodatkowo przed włożeniem do piekarnika.
Aria chodzi o to,że jest pieczony ze zwykłej mąki ,a sprzedawany jako żytni ,bo kto czyta naklejki?
Choćby tam było 5% mąki żytniej to można napisać ,że mieszany żytnio-pszenny,i to wcale nei będzie kłamstwo,a ludzie kupią ,bo cięmny i z pewnością z żyta

Zrobiłam ten gluten, robi się banalnie tylko trzeba baaardzo dobrze zagnieść ciasto, ja je potem rozwałkowałam, pokroiłam na kawałki i na jakiś czas wrzuciłam do zimnej wody. Potem kawałkami wyciskałam pod bieżącą zimną wodą. Łomatko ile tej skrobi jest
Gluten to rzeczywiście jest, a raczej glut
jak przeżuta guma do żucia, fuj. Na foto ja to trzymam palcami w powietrzu, raptem duża garść wyszła, i odrobinę skrobi jeszcze jest, bo jeszcze woda trochę bieleje, ale już dałam spokój. Pewnie jest taki 70-80%

A teraz się suszy. Ciekawa jestem jak to schnie, bo mam zamiar w młynku zmielić

Gluten to rzeczywiście jest, a raczej glut

A teraz się suszy. Ciekawa jestem jak to schnie, bo mam zamiar w młynku zmielić

- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak chleb litewski to tylko na miodzie i bez dodatków pieczony na kalmusie (tataraku )aria pisze:Przecież kawa zbożowa to naturalny barwnik, dodaje też ciekawego smaku. Uwielbiam pyszny chleb litewski na zakwasie z rodzynkami i orzechami /świetny do serów/ pieczony właśnie z dodatkiem naparu z kawy.axel40 pisze:
Jak zrobić z jasnej mąki ciemnych chleb i sprzedac 50% drożej ,bo ludzie uważają,że ciemne to zdrowsze,a nie ważne z czego zrobione?
Odp. Dodać do ciasta kawe zbożową.Info z piekarni
mam na myśli oryginalny taki jak jeszcze wypiekają na wioskach koło Mariampola
-- 29 sty 2013, o 18:52 --
Litewski chleb jest bez żadnych dodatków typu orzechy, rodzynki a na pewno już bez dodatku naparu z kawy jako że jest chlebem żytnim i jako taki ma swój własny ciemny kolor , jest to po prostu razowy chleb tak że nie trzeba go dobarwiać
- Pozdrawiam Jurek
Jaki w smaku jest ten litewski i czy ktoś z was go piekł?
Monika ,no to czekam z opisem wrażeń smakowych twojego chleba.
Monika ,no to czekam z opisem wrażeń smakowych twojego chleba.

W smaku przepyszny.
Monika dla ciebie:
http://img831.imageshack.us/img831/9499/nasze032.jpg
Póki co znalazłem chleb dla siebie,tzn.taki jaki mi najbardziej dotychczas odpowiada.Dążyłem do jedzenia chleba z jak największym przemiałem,by oprócz smaku był jak najbardziej zdrowy i na zakwasie.Następny wypiek będzie podobny w celu sprawdzenia czy to chwilowe zauroczenie ,czy coś na poważnie
http://img831.imageshack.us/img831/9499/nasze032.jpg
Póki co znalazłem chleb dla siebie,tzn.taki jaki mi najbardziej dotychczas odpowiada.Dążyłem do jedzenia chleba z jak największym przemiałem,by oprócz smaku był jak najbardziej zdrowy i na zakwasie.Następny wypiek będzie podobny w celu sprawdzenia czy to chwilowe zauroczenie ,czy coś na poważnie

to ten po 1/3? ładne te Twoje wypieki, jesteś już miszcz
Jak my Chudziaczkowi podziękujemy?
No ale chyba nie przystopujesz w razie czego...ktoś tu pisał, że trzeba się rozwijać
No a ja spróbuję pod koniec tygodnia zawijasa, a tak się zarzekałam, że koniec z taką mąką
a żytni Chudziaczka ala koleś dla siebie upichcę (i schowam
)

No ale chyba nie przystopujesz w razie czego...ktoś tu pisał, że trzeba się rozwijać

No a ja spróbuję pod koniec tygodnia zawijasa, a tak się zarzekałam, że koniec z taką mąką

a i tu jet trochę o chlebie litewskim przez tłumacza
http://translate.google.pl/translate?hl ... IYBEO4BMAw

A ja proponuję wpisać 'chleb litewski z bakaliami'. Dodatki są wg smaku. Ja piekę z rodzynkami i orzechami. 

Jak my Chudziaczkowi podziękujemy?
Może damy się zaprosić na jakies Gardenparty
Może damy się zaprosić na jakies Gardenparty