Chleb żytni domowy na zakwasie
- santana51
- 500p
- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
ARIA
Mąka żytnia pytlowa.
A jeśli chodzi o foremki są jak najbardziej dopuszczone do takich wypieków zresztą wypiekam już od kilku lat i o ile nie uszkodzę mechanicznie nie widać na nich innych śladów
Mąka żytnia pytlowa.
A jeśli chodzi o foremki są jak najbardziej dopuszczone do takich wypieków zresztą wypiekam już od kilku lat i o ile nie uszkodzę mechanicznie nie widać na nich innych śladów
- Pozdrawiam Jurek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
znaczy się maka żytnia typ720santana51 pisze:Mąka żytnia pytlowa.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel dla chcącego ..
Co do Twojego przepisu - mój chleb będzie chyba odrobinę inny bo mam mąkę 2000 znakomitą i jej użyję zamiast Twojej 1850. Na moje oko mam jakąś słabą 720, ale dobra, dodam.
Hmm...jak ja to zliczyłam to masz ponad 2kg chleb, ja się cieszę, bo to na moją formę - ale jak Ty to mieścisz w jednej?
..
teraz wszystko ok, ciekawe czy czas pieczenia będzie u mnie taki sam
Co do Twojego przepisu - mój chleb będzie chyba odrobinę inny bo mam mąkę 2000 znakomitą i jej użyję zamiast Twojej 1850. Na moje oko mam jakąś słabą 720, ale dobra, dodam.
Hmm...jak ja to zliczyłam to masz ponad 2kg chleb, ja się cieszę, bo to na moją formę - ale jak Ty to mieścisz w jednej?
..
teraz wszystko ok, ciekawe czy czas pieczenia będzie u mnie taki sam

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja mam to na 2 foremki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
moniko axel'a mąka typ1850 to mąką pszenna czyli graham .
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak dokładnie pisze-pszenna graham 1850
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja nie mam żadnych parametrów ,bo to co kupiłem w młynie jest w rękawie foliowym 5kg.Nie pytalem o żadne parametry tylko o grubość przemiału.
Te "grube" rzeczywiście na oko takie są.Porównałem ze starą mąką 2000 i takich łusek nie miała jak te z młyna.
Te "grube" rzeczywiście na oko takie są.Porównałem ze starą mąką 2000 i takich łusek nie miała jak te z młyna.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
no to najpierw robię żytni. Nie mam zaufania do tej Lubelli, znajdę coś lepszego. Moja żytnia tak właśnie wygląda jak twoja z młyna i do tego cudownie pachnie..
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mąka pełnoziarnista z Lubelli jest całkiem przyzwoita. Jeszcze do niedawna, na opakowaniu drukowali typ1850. Po prostu jest to mąka z drobniejszego przemiału niż graham i dużo drobniejszego niż razowa, dzięki czemu ma szersze zastosowanie w kuchni. 

"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
niestety używałam, jest o wiele słabsza/gorsza w wypiekach od lidlowskiej castello 650, która białka ma w składzie 11%, struktura po sprawdzeniu organoleptycznym
obu mąk jest powiedziałabym identyczna. Nie wiem czy tylko o białko tu chodzi, ale nie będę jej kupować

-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Santana51, dzięki za odpowiedź.
Chudziak, dzięki za rozszyfrowanie odpowiedzi.
Może się komuś przyda przepis na PUMPERNIKIEL:
280g mąki żytniej 2000, 140g mąki pszennej 1850, 140g mąki pszennej 650, 2 łyżeczki soli, 15g drożdży, 340ml letniej wody, 1 łyżka ciemnego cukru, 85g melasy, 1 łyżka oleju, / dla koloru opcjonalnie: 1 łyżka kakao, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, część wody zastąpić naparem z kawy zbożowej/, 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżkami wrzątku do posmarowania chleba.
Chlebek zagnieść i wyrabiać ok. 10 min, zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godz., potem przerobić go jeszcze dobrze, włożyć do natłuszczonej formy, przykryć i niech wyrośnie ok. 2 godz. Delikatnie posmarować wierzch klejem z mąki ziemn. i piec 35-40 min w temp. 200C. Kiedy bochenek ostygnie na kratce, zawinąć go na dobę w pergamin i ściereczkę. Kroić cienko.
Oczywiście wielbiciele chleba na zakwasie, do których i ja się zaliczam, mogą wykonać ten chleb inną metodą zakwaszając część mąki, proponuję jednak nie rezygnować wtedy z dodatku drożdży bo to polepsza strukturę, tzn. powstanie maleńkich dziurek w cieście.
Do ciasta można dodać rodzynki, kminek lub posiekaną skórkę pomarańczową. Smacznego.
Chudziak, dzięki za rozszyfrowanie odpowiedzi.
Może się komuś przyda przepis na PUMPERNIKIEL:
280g mąki żytniej 2000, 140g mąki pszennej 1850, 140g mąki pszennej 650, 2 łyżeczki soli, 15g drożdży, 340ml letniej wody, 1 łyżka ciemnego cukru, 85g melasy, 1 łyżka oleju, / dla koloru opcjonalnie: 1 łyżka kakao, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, część wody zastąpić naparem z kawy zbożowej/, 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżkami wrzątku do posmarowania chleba.
Chlebek zagnieść i wyrabiać ok. 10 min, zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godz., potem przerobić go jeszcze dobrze, włożyć do natłuszczonej formy, przykryć i niech wyrośnie ok. 2 godz. Delikatnie posmarować wierzch klejem z mąki ziemn. i piec 35-40 min w temp. 200C. Kiedy bochenek ostygnie na kratce, zawinąć go na dobę w pergamin i ściereczkę. Kroić cienko.
Oczywiście wielbiciele chleba na zakwasie, do których i ja się zaliczam, mogą wykonać ten chleb inną metodą zakwaszając część mąki, proponuję jednak nie rezygnować wtedy z dodatku drożdży bo to polepsza strukturę, tzn. powstanie maleńkich dziurek w cieście.
Do ciasta można dodać rodzynki, kminek lub posiekaną skórkę pomarańczową. Smacznego.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Pani Bestio w chlebie też
z ręką na sercu
biorę poprawkę, że może trafiłam na starawą..ale dwa razy ją kupowałam i się zniechęciłam.
Jak szybko starzeje się taka mąka i wypieki tracą na jakości? tak mw
Aria dzięki za przepis, ale czy z tego aby na pewno wyjdzie pumpernikel?

biorę poprawkę, że może trafiłam na starawą..ale dwa razy ją kupowałam i się zniechęciłam.
Jak szybko starzeje się taka mąka i wypieki tracą na jakości? tak mw
Aria dzięki za przepis, ale czy z tego aby na pewno wyjdzie pumpernikel?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

