Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ARIA
Mąka żytnia pytlowa.
A jeśli chodzi o foremki są jak najbardziej dopuszczone do takich wypieków zresztą wypiekam już od kilku lat i o ile nie uszkodzę mechanicznie nie widać na nich innych śladów
  • Pozdrawiam Jurek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

santana51 pisze:Mąka żytnia pytlowa.
znaczy się maka żytnia typ720 8-)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel dla chcącego ..
Co do Twojego przepisu - mój chleb będzie chyba odrobinę inny bo mam mąkę 2000 znakomitą i jej użyję zamiast Twojej 1850. Na moje oko mam jakąś słabą 720, ale dobra, dodam.
Hmm...jak ja to zliczyłam to masz ponad 2kg chleb, ja się cieszę, bo to na moją formę - ale jak Ty to mieścisz w jednej?
..
teraz wszystko ok, ciekawe czy czas pieczenia będzie u mnie taki sam :?
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja mam to na 2 foremki.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

moniko axel'a mąka typ1850 to mąką pszenna czyli graham .
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tak dokładnie pisze-pszenna graham 1850
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

;:14 jasne, przecież to chleb pszenno -żytni. Mam jakąś pszenną pełnoziarnistą Lublelli bez typu, ma białka 14,1g. Zobacz Axel na swojej
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja nie mam żadnych parametrów ,bo to co kupiłem w młynie jest w rękawie foliowym 5kg.Nie pytalem o żadne parametry tylko o grubość przemiału.
Te "grube" rzeczywiście na oko takie są.Porównałem ze starą mąką 2000 i takich łusek nie miała jak te z młyna.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

no to najpierw robię żytni. Nie mam zaufania do tej Lubelli, znajdę coś lepszego. Moja żytnia tak właśnie wygląda jak twoja z młyna i do tego cudownie pachnie..
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mąka pełnoziarnista z Lubelli jest całkiem przyzwoita. Jeszcze do niedawna, na opakowaniu drukowali typ1850. Po prostu jest to mąka z drobniejszego przemiału niż graham i dużo drobniejszego niż razowa, dzięki czemu ma szersze zastosowanie w kuchni. 8-)
"Na początku był Smok."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

niestety używałam, jest o wiele słabsza/gorsza w wypiekach od lidlowskiej castello 650, która białka ma w składzie 11%, struktura po sprawdzeniu organoleptycznym :wink: obu mąk jest powiedziałabym identyczna. Nie wiem czy tylko o białko tu chodzi, ale nie będę jej kupować
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

A w jakich wypiekach? ;:209
"Na początku był Smok."
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Santana51, dzięki za odpowiedź.
Chudziak, dzięki za rozszyfrowanie odpowiedzi.
Może się komuś przyda przepis na PUMPERNIKIEL:
280g mąki żytniej 2000, 140g mąki pszennej 1850, 140g mąki pszennej 650, 2 łyżeczki soli, 15g drożdży, 340ml letniej wody, 1 łyżka ciemnego cukru, 85g melasy, 1 łyżka oleju, / dla koloru opcjonalnie: 1 łyżka kakao, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, część wody zastąpić naparem z kawy zbożowej/, 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżkami wrzątku do posmarowania chleba.
Chlebek zagnieść i wyrabiać ok. 10 min, zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godz., potem przerobić go jeszcze dobrze, włożyć do natłuszczonej formy, przykryć i niech wyrośnie ok. 2 godz. Delikatnie posmarować wierzch klejem z mąki ziemn. i piec 35-40 min w temp. 200C. Kiedy bochenek ostygnie na kratce, zawinąć go na dobę w pergamin i ściereczkę. Kroić cienko.
Oczywiście wielbiciele chleba na zakwasie, do których i ja się zaliczam, mogą wykonać ten chleb inną metodą zakwaszając część mąki, proponuję jednak nie rezygnować wtedy z dodatku drożdży bo to polepsza strukturę, tzn. powstanie maleńkich dziurek w cieście.
Do ciasta można dodać rodzynki, kminek lub posiekaną skórkę pomarańczową. Smacznego.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Pani Bestio w chlebie też :( z ręką na sercu
biorę poprawkę, że może trafiłam na starawą..ale dwa razy ją kupowałam i się zniechęciłam.
Jak szybko starzeje się taka mąka i wypieki tracą na jakości? tak mw

Aria dzięki za przepis, ale czy z tego aby na pewno wyjdzie pumpernikel?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

;:202 Mnie wychodzi z tego pumpernikiel. ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”