Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Alex to może być kwestia składu ciasta, zauważ, że ganio robi głównie z mąki pszennej, może nie trzeba jej tak 'rozruszać' jak mąki żytniej
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel40, taki spis treści to dobry pomysł. 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Monika,Chudziak to jak z tym spisem przepisów? Zaczynacie? 
Ja dzisiaj testuję nowy razowiec tzn. z inną mąką pszenną (1850).Szyneczka drobiowo-łopatko-szynkowa z przyprawą do grilla w skali 1-5 na 6. Muszę się rozglądnąć za różnymi gotowymi przyprawami do mięs.Kiedyś widziałem mieszankę ziół do szynki dziadka i babci.Szkoda ,że nie kupiłem

Ja dzisiaj testuję nowy razowiec tzn. z inną mąką pszenną (1850).Szyneczka drobiowo-łopatko-szynkowa z przyprawą do grilla w skali 1-5 na 6. Muszę się rozglądnąć za różnymi gotowymi przyprawami do mięs.Kiedyś widziałem mieszankę ziół do szynki dziadka i babci.Szkoda ,że nie kupiłem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2124
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Niemcy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Moniko, ja wprawdzie nie ganio4, ale czytałam, że taki śrut najlepiej zalać ciepłą wodą na kilka godzin. Chyba że jak ciasto Kasi stoi przez całą noc do wyrośnięcia to chyba wtedy nie trzeba moczyć.monika pisze:;:333ganio4 a czy używałaś kiedyś śruty jako dodatku? ew co z tym zrobić żeby zębów nie połamać jedząc chleb
Ja dzisiaj nastawię według Twojego przepisu. Jutro dam znać jak wyszedł.

- santana51
- 500p
- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jako że dziś piekłem chlebek zrobiłem małą dokumentację może się komuś przyda.
Tak więc nastawienie zaczyny czyli zakwas ,mąka , woda i odstawienie na ok 4 godziny.
Po 4 godz tak mniej więcej wygląda.

Następnie nowa porcja mąki i wody i odstawiamy na 12 godz

Po tym czasie jeszcze raz mąka woda i odstawiamy na 4 godz, po tym czasie dodajemy już całość mąki i wody potrzebnej do wypieku i mieszamy

Teraz ujmujemy do słoiczka ok 3 łyżek ciasta i wstawiamy do lodówki całość zaś solimy i ew dodajemy dodatki


Następnie nakładamy do foremek uprzednio posypanych otrębami.

I wygładzamy łyżką maczana w zimnej wodzie.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i po mniej więcej godz cieszymy się swoim chlebkiem


Smacznego
Tak więc nastawienie zaczyny czyli zakwas ,mąka , woda i odstawienie na ok 4 godziny.
Po 4 godz tak mniej więcej wygląda.

Następnie nowa porcja mąki i wody i odstawiamy na 12 godz

Po tym czasie jeszcze raz mąka woda i odstawiamy na 4 godz, po tym czasie dodajemy już całość mąki i wody potrzebnej do wypieku i mieszamy

Teraz ujmujemy do słoiczka ok 3 łyżek ciasta i wstawiamy do lodówki całość zaś solimy i ew dodajemy dodatki


Następnie nakładamy do foremek uprzednio posypanych otrębami.

I wygładzamy łyżką maczana w zimnej wodzie.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i po mniej więcej godz cieszymy się swoim chlebkiem


Smacznego
- Pozdrawiam Jurek
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
santana51 baaardzo pięknie wyglądają
Joane ja też tak czytałam, że zalać gorącą wodą na noc, ale myślałam, że może już ktoś tak robił, słowom pisanym gdzieś tam w necie to ja hmmm średnio ufam
Robisz ziemniaczany? to tylko na świeżych drożdżach. I jeśli go robisz to cieszę się, że przetestujesz przepis.
Jeśli Ci się uda i będzie Ci smakować to dopiero ew przepis na taki chleb można Axel gdzieś dać moim zdaniem.
Sam zobacz jaki jest przepis na pierwszej stronie...I jak sam wiesz przepisów w necie mnóstwo. Cóż mi po takim jak się zacznie
- wyjąć z lodówki stabilny kilkuletni zakwas (starter, zaczątek czy jak to nazwiemy) i ....
Przecież nawet mój chleb wg przepisu Chudziaczka może się wywrócić, jak coś nie tak pójdzie, dlatego jestem sceptyczna co do przepisów. Zauważ, że prawie wszyscy pokazują bardzo udane chleby podając przepis, a przecież często chleb dokładnie tak samo robiony to katastrofa np smakowa, albo klucha jak spróbujesz...
Ja Ci powiem szerze, że osobiście zostaję przy pszennym ziemniaczanym i żytnim Chudziaka. Jak jeszcze jakiś dobry i prosty na pszenno-żytni trafię to nic więcej nie będę kombinować poza ew dodatkami i może raz spróbuję inaczej piec żytni.
Ale przeciwna nie jestem
jest np wątek Nasze najlepsze przepisy - SPIS TEMATÓW i tam może by wyróżnić pieczywo domowe z linkami do przepisów, albo w pieczywie umieszczać tylko przepisy, żeby chociaż jeden wątek był bez komentarzy i dyskusji..nie wiem.. 

Joane ja też tak czytałam, że zalać gorącą wodą na noc, ale myślałam, że może już ktoś tak robił, słowom pisanym gdzieś tam w necie to ja hmmm średnio ufam
Robisz ziemniaczany? to tylko na świeżych drożdżach. I jeśli go robisz to cieszę się, że przetestujesz przepis.
Jeśli Ci się uda i będzie Ci smakować to dopiero ew przepis na taki chleb można Axel gdzieś dać moim zdaniem.
Sam zobacz jaki jest przepis na pierwszej stronie...I jak sam wiesz przepisów w necie mnóstwo. Cóż mi po takim jak się zacznie
- wyjąć z lodówki stabilny kilkuletni zakwas (starter, zaczątek czy jak to nazwiemy) i ....

Przecież nawet mój chleb wg przepisu Chudziaczka może się wywrócić, jak coś nie tak pójdzie, dlatego jestem sceptyczna co do przepisów. Zauważ, że prawie wszyscy pokazują bardzo udane chleby podając przepis, a przecież często chleb dokładnie tak samo robiony to katastrofa np smakowa, albo klucha jak spróbujesz...
Ja Ci powiem szerze, że osobiście zostaję przy pszennym ziemniaczanym i żytnim Chudziaka. Jak jeszcze jakiś dobry i prosty na pszenno-żytni trafię to nic więcej nie będę kombinować poza ew dodatkami i może raz spróbuję inaczej piec żytni.
Ale przeciwna nie jestem


Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Santana51, jestem pod wrażeniem pięknych chlebków.
Możesz napisać ile i jakiej mąki używasz?

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A to dzisiejszy mój "autorski"
razowiec i domowa szynka "grillowa" czyli doprawiana ziołami na karkówkę.

Monika ,a ja zostaję przy moim razowcu.Jeśli to by było mozliwe to zrób taki sam i wtedy okaże sie jaki mam smak i gust.To dość ryzykowne z mojej strony,ale raz kozie śmierć ,czy coś takiego
Mnie smakuje i tego będe się trzymał,ale oczywiscie będą następne eksperymenty.Muszę się zabrać za twój z ziemniakami,ale to wymaga czasu ,bo teraz nastawiony żurek,a muszę coś poszukać o pasztecie,bo w sklepie znalazłem z największą ilościa mięsa 34%.


Monika ,a ja zostaję przy moim razowcu.Jeśli to by było mozliwe to zrób taki sam i wtedy okaże sie jaki mam smak i gust.To dość ryzykowne z mojej strony,ale raz kozie śmierć ,czy coś takiego

Mnie smakuje i tego będe się trzymał,ale oczywiscie będą następne eksperymenty.Muszę się zabrać za twój z ziemniakami,ale to wymaga czasu ,bo teraz nastawiony żurek,a muszę coś poszukać o pasztecie,bo w sklepie znalazłem z największą ilościa mięsa 34%.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Duet idealny
.
Ja dzisiaj upiekłam pumpernikiel, ale zdjęcia będę mogła pokazać jak mnie syn podszkoli

Ja dzisiaj upiekłam pumpernikiel, ale zdjęcia będę mogła pokazać jak mnie syn podszkoli

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
ten z 18 str pszenno-żytni? bardzo chętnie zrobię bo jeszcze właśnie takiego chleba szukam. Ale przepis mój drogi dawaj - i to bardzo dokładny
pasztet ja robiłam z przepisów z tego forum, fantastyczny wg mnie, jak sobie przypomnę to Ci wrzucę link
pasztet ja robiłam z przepisów z tego forum, fantastyczny wg mnie, jak sobie przypomnę to Ci wrzucę link
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jureczku, chleby pokazowe, ale za te foremki, to Cię ktoś powinien za uszy wytargać 

"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Teraz mam inne mąki prosta z młyna.A wiec do dzieła.
Do 150g zakwasu dodaję 200g mąki zytniej 2000 i 200ml wody.Mieszamy i na 12 godzin pod kaloryfer.
Raniutko mieszamy i odbieramy 100g na zaczątek dla nastepnego chlebka.
Przygotowujemy 600g mąki pszennej razowej 1850 i 300g mąki żytniej 720. Następnie przygotowuję w sumie 180g dodatków,a więc siemię ,słonecznik łuskany i płatki owsiane i zalewam to letnia wodą tak aby wszystko było takie papkowate i pobierało mi wody z ciasta chlebowego.
Dodaję do tego 12g soli i 2 łyżeczki cukru i około 550-600ml wody.Wszystko wyrabiam i daję sobie i ciastu spokój na jakiś czas tj. 1,2 godziny.
Nastepnie wszystko troszeczkę rozruszam i wyrobię i do foremek. Nagrzewam piekarnik do 50 st.C i wyłączam ,ale zostawiam zapaloną lampkę czekając na wyrośnięcie ciasta.Zauważyłem,że im dojrzalszy zakwas to szybciej mi rośnie.....ciasto.
Piekę 1 godzine w temp 200st.C
Dzisiaj dodatkowo posmarowałem górę olejem. Przepis na foremki keksówki o dłg. około 30cm
Wychodzi dość ciemna górna skórka.Nie wiem czy wynika to z mąki ,czy powinienem wyłączyć górną grzałkę.Jest chrupiąca.
Chyba o niczym nie zapomniałem. Próbowałem z różnymi dawkami mąki i rodzajami,ale ten smakuje mi najbardziej.Myślę,że duże znaczenie ma tutaj mąka,a raczej jej grubość zmielenia.
Do 150g zakwasu dodaję 200g mąki zytniej 2000 i 200ml wody.Mieszamy i na 12 godzin pod kaloryfer.
Raniutko mieszamy i odbieramy 100g na zaczątek dla nastepnego chlebka.
Przygotowujemy 600g mąki pszennej razowej 1850 i 300g mąki żytniej 720. Następnie przygotowuję w sumie 180g dodatków,a więc siemię ,słonecznik łuskany i płatki owsiane i zalewam to letnia wodą tak aby wszystko było takie papkowate i pobierało mi wody z ciasta chlebowego.
Dodaję do tego 12g soli i 2 łyżeczki cukru i około 550-600ml wody.Wszystko wyrabiam i daję sobie i ciastu spokój na jakiś czas tj. 1,2 godziny.
Nastepnie wszystko troszeczkę rozruszam i wyrobię i do foremek. Nagrzewam piekarnik do 50 st.C i wyłączam ,ale zostawiam zapaloną lampkę czekając na wyrośnięcie ciasta.Zauważyłem,że im dojrzalszy zakwas to szybciej mi rośnie.....ciasto.
Piekę 1 godzine w temp 200st.C
Dzisiaj dodatkowo posmarowałem górę olejem. Przepis na foremki keksówki o dłg. około 30cm
Wychodzi dość ciemna górna skórka.Nie wiem czy wynika to z mąki ,czy powinienem wyłączyć górną grzałkę.Jest chrupiąca.
Chyba o niczym nie zapomniałem. Próbowałem z różnymi dawkami mąki i rodzajami,ale ten smakuje mi najbardziej.Myślę,że duże znaczenie ma tutaj mąka,a raczej jej grubość zmielenia.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie moge edytować , błędy tam są,ale chyba wiadomo o co chodzi.
Papkowata mieszanka dodatków aby nie pobierało mi wody z ciasta.Tak miało być.
Papkowata mieszanka dodatków aby nie pobierało mi wody z ciasta.Tak miało być.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel pasztet 'znakomity' http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0122&hilit
najwięcej problemu miałam z wątróbką gęsią, ale się zaparłam, nam b.smakował, a i mroziłam
santana51 naprawdę pysznie wyglądają, ja to chyba nawet się domyślam dlaczego Pani Bestia chce Ciebie pozbawić uszu
ale na aluminium działa kwas octowy i cytrynowy zwłaszcza na gorąco, inne organiczne nie, tak jakoś pamiętam..ale to najlepiej wie z autopsji santana51 i pewnie by wiedział forumowicz
///
Axel zabieram się za czytanie
najwięcej problemu miałam z wątróbką gęsią, ale się zaparłam, nam b.smakował, a i mroziłam
santana51 naprawdę pysznie wyglądają, ja to chyba nawet się domyślam dlaczego Pani Bestia chce Ciebie pozbawić uszu

///
Axel zabieram się za czytanie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No nie Monika,przestań z ta wątróbką
Chcesz mi na złość zrobić!
