Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Goja94
Przepisów na szynkę z szynkowaru jest w sieci pełno,podobnie jak na chleb.Ja podam ci mój autorski przepis,który jest prosty,szybki i nie wymaga wprawy w wyrobie.Ja nie mam czasu na jakieś wielki produkcje,mielenie 30dkg mięsa i mycie całej maszynki. A więc do dzieła.
Szynka jest kompromisem rodzinnym i jest drobiowo-wieprzowa.Jeśli szynkowar jest na 0,9kg wsadu to kupujemy podwójnego fileta z kurczaka oraz około 0,5 kg szynki wieprzowej,karczku lub innej części ciała świnki.Nie toleruję jakiś wątróbek itp.
Wykrawamy wszystko czego sobie nie życzymy w naszym wyrobie.Nie bądźmy znowu tak ortodoksyjni
i zostawmy troche tłuszczyku np. na karczku. Scinki z karczku lądują w garnku przeznaczonym na rosół.Żadnych wyrzutek :)
Po wycięciu stawiamy wszystko na wadze i ma być tego tyle, ile mieści się w szynkowarze,czyli np.0,9kg.
Zabieramy się za peklowanie mięsa. Kroimy mięso w płaty jak na kotlety i tłuczkiem naruszamy delikatnie strukturę mięsa.Następnie kroimy wszystko w kostki o wym.1-3cm.
Wszystko umieszczamy w jednym garnku i dodajemy sól do peklowania w ilości 18-20g/kg oraz pieprz.Najlepszy jest kolorowy i świeżo zmielony.Dalej to juz nasza fantazja.Można dodawać wszystko co lubimy.Na początek proponuję wszystko z umiarem,aby nie przedobrzyć i uzyskać kompromis rodzinny.Ja dodaję po łyżeczce papryki,majeranku,gałki muszkatałowej i kminku.Z tym ostatnim dość ostrożnie ,bo jest wyczuwalny w szynce.
Wszystko razem wyrabiamy dość porządnie ,żeby było dokładnie wymieszane i się "przegryzło".Po skończonym mieszaniu ubijamy wszystko w garnku ręką ,aby cała masa mięsa był jednolita i przykrywamy folią lub reklamówką ,i na 24 h do lodówki.Teraz możemy wziąć się za chleb :;230 ,albo za ;:304 .

Po 24 h wyciągamy z lodówki i wszystko jeszcze raz wyrabiamy,a nastepnie przekładamy do szynkowaru. Możemy nałożyć bezpośrednio do niego lub użyć specjalnego woreczka.Wkładając mięso ubijamy je lekko ,aby nie było jakiś wolnych powierzchni wewnątrz.Można postukać całym szynkowarem,ale jak kiedyś tak zrobiłem to nie moglem potem wyciągnąć ;:306
Zamykamy wszystko nie zapominając o sprężynie i odstawiamy do lodówki na 24 h. Teraz możemy wziąć się za .....
Po ty czasie przystępujemy do gotowania. Wstawiamy szybkowar do garnka zalewając go wodą aż do miejsca lekko powyżej ,gdzie kończy się wkład mięsny .Trzeba na to uważać ,bo jeśli będzie mało tej wody ,to nie ugotujemy całej szynki.W trakcie gotowania uzupełniam czasem wodę.Gotujemy w zalezności od mięsa około 90 minut w temperaturze 75-80 st. C. Istotne jest pilnowanie temperatury od której wiele zależy.
Ja mam termometr zamontowany w szynkowarze i cały czas kontroluję wskazania.
Jeśli mamy w szynkowarze krążek-przekładkę możemy za jednym razem gotować 2 różne wyroby.Można dorobić specjalną podstawkę pod szynkowar do garnka i na nim postawić do gotowania.Woda wówczas krąży wokół całego mięsa.
Po ugotowaniu wyciągamy szynkowar i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 h.
To tyle na szybko i troche chaotycznie.Ja kroję cały wyrób wzdłuż i część mrożę ,bo nie mamy takiego przerobu, a też nie jemy tylko taką szynkę.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a dla mnie z goloneczki, żeby była z galaretką (ale bez żelatyny), poproszę bardzo
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy można w tym szynkowarze zrobić szynkę z całego kawała mięsa, bez krojenia na kawałeczki, bo ja lubię właśnie taką tradycyjną. Czy masz jakiś przepis :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-a-40
200p
200p

Post »

Do ugotowania szynki w całości nie potzrebny ci jest szynkowar. Bierzesz kawał mięcha,peklujesz parę dni ,potem zawijasz w folię i obwiązujesz sznurkiem ( tak jak świstak sreberka) i gotujesz.
Ja takiego rozwiązania nie stosuję ponieważ mieszam mięsa i takie mi smakuje.Poza tym zioła lepiej przenikają wewnątrz. Chyba tutaj na forum jest wątek o takim gotowaniu miecha.Ja nie czuje sie kompetentny w tej sprawie.

Moniko-jedzenie golonka osłabia popęd seksualny ,więc aktualnie nie jem tego. Może koło 70-tki zacznę jak mi nie bedzie potrzebny.
x-xm-a

Post »

dobre :D :D
a czym niby ta golonka różni się od szynki np? :lol:
Z powodu jedzenia w nadmiarze mięsa, które tak w ogóle jest mooocno faszerowane chemią, to bym się może i zgodziła. Nie wspominając czym te świnie i ptaki są karmione (prawie kanibalizm..w paszach). Jak to mówią jesteś tym co jesz, ale myśleć za dużo na ten temat nie można, bo to chyba najbardziej zaszkodzi :D
x-a-40
200p
200p

Post »

Róznica między golonką a szynką jest taka,że jak facet zasiada do takiej golonki to nie kończy się przeważnie na pierwszym piwie,a uczta to jest wielka. Potem człowiek słabnie i po ptokach ;:306
Zostaje pilot i tv :;230
x-xm-a

Post »

nie o przepis na taką golonkę ja pytałam :D ale z szynkowara :D tłuszcz fruuuuu :D
x-a-40
200p
200p

Post »

Golonke robisz tak samo jak powyżej tylko ja dodaję czosnek rozdrobniony,ale każdy jak lubi.Tłuszczyk zostawiasz ,albo wykrawasz.W całości w szynkowarze nigdy nie gotowałem.Zawsze kroję na kawałki i pekluje wszystko. Zasada jest jedna ,a wariacji nieskończona ilość.
Żeby miec galaretke trzeba dodać ze 2 łyżeczki żelatyny i rozpuścic w 100-150ml wody i wyrabiać razem z innymi składnikami.Ja osobiście nie przepadam i już nie robię.
Rozdrabniając mięso masz ładny owalny kształt.
x-a-40
200p
200p

Post »

Do goloneczki można dodac kolendry.
Do 60dkg chudego golonka dodac można 30dkg mięsa mielonego i postepowac jak wyżej.
Także Moniko widzisz,że to wszystko proste jak konstrukcja cepa i nie można tego spieprzyć,a robić można wszystko.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Żelatyny można dodać przed ostatecznym mieszaniem czy mieleniem w formie suchej - ja stosuję ok 1 łyżki na kg wyrobu. nNatomiast chcąc "gotować" cały mięsień raczej trzeba zapeklować na "mokro" a nie jak do szynkowara na "sucho".
x-a-40
200p
200p

Post »

Tzn.Zelatynę dodajemy przy drugim mieszaniu i przed włożeniem do szynkowaru. Chyba tak samo myślimy,ale nie do końca jestem pewien ,dlatego piszę jak u mnie.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

axel40 pisze:Tzn.Zelatynę dodajemy przy drugim mieszaniu i przed włożeniem do szynkowaru. Chyba tak samo myślimy,ale nie do końca jestem pewien ,dlatego piszę jak u mnie.
Chyba tak samo :D ale jeszcze a'propos golonki to ten wyrób jak i boczek należy parzyć dłużej by był odpowiedni miękki.

No i jeszcze jedno -jeśli nie ma się szynkowaru mozna kupić tzw osłonki barierowe i w nich parzyć .
x-a-40
200p
200p

Post »

Nie wiem czy pisałem,ale gotujemy w zależności od gatunku mięsa.Ja średnie mięsa około 90minut.
Natomiast drobiowe krócej,a jak kupisz z jakiejś chabety to i 3 godziny nie pomogą ;:oj
Na wybór mięsa do gotowania tez należy podejść odpowiednio i jak czasem widzę cos fajnego to kupuje więcej i mrożę. Niekiedy w sklepie są tylko same chabety i nie pozostaje nic innego jak czekać ;:304

Chudziak widzisz różnice w parzeniu w szynkowarze w osłonce i bez?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wkładam do osłonki i potem do szynkowaru bo wolę prostokątny kształt 8-) wiem, że to nieekonomicznie ale przy takich ilościach mogę sobie pozwolić na te rozrzutność :lol: całkowicie bez woreczka nie parzyłam bo mam wrażenie ,że zawsze jakieś soki wypłyną :roll: . Natomiast z tym parzeniem to nawet jak masz "dobrą" golonkę czy boczek to trzeba parzyć dłużej bo to taka specyfika obróbki termicznej tego rodzaju mięsa .
goja94
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 21:19

Post »

axel40,dziękuję za odpowiedż,moje mięsko już przyprawione,jutro będą wyroby,chlebek i szynka ,zapowiada sie wielkie żarcie,aby tylko nie wyszedł klops ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”