Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tobie ktos to naocznie przekazał,a tu trzeba przekopać cały internet.
Szyneczkę smakowitą to już robie w szynkowarze ;:215
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

axel to teraz różne warianty wyrobów parzonych i wędzonki, serki co by samego chlebka nie jeść :D
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Chęci to są tylko czasu na to wszystko brak ;:174
Sery to chyba jednak nie ,bo dużo z tym roboty i nauki ale nie mów nigdy ,nigdy :)
Musze najpierw uporządkować sie z tymi chlebami
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ale wędlinki to mój "konik" :lol:
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No to nie wiem.Wy chyba zrobicie ze mnie kucharza :;230
Zapodaj jakieś linki do twoich ulubionych wyrobów.Może z kims już sie dzieliłaś przepisami?
Tylko nas wyrzucą z tego wątku o chlebach ;:oj
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Chudziak wg mnie to 'etapowe' robienie zaczynu to namnażanie drożdży i bakterii i ich 'ustabilizowanie', tak to rozumiem. I moim zdaniem może być kłopot na początku robienia zakwasu (ten pierwszy krok - woda+mąka), bo to co się może namnożyć na początku niekoniecznie da dobry efekt, jak się to będzie ciągnąć dalej. Potem, jak już się korzysta z takiego jak Ty masz 'zaczątka', to wg mnie powinno się uważać tylko na jakość mąki.

Póki co baardzo sobie chwalę fermentację na bazie serwatki. W sumie to kompletny przypadek, ale tak się zeźliłam na to co mi wcześniej wyszło, że to była i jest ostatnia próba zrobienia przez mnie mojego osobistego 'zaczątku' :evil:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4175
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Monika, bo to chyba chodzi o to, żeby w zakwasie namnażały się bakterie mlekowe a nie octowe ;:oj . Więc jak dodałaś serwatki, to od razu na początek dodałaś mnóstwo bakterii mlekowych ;:63
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No też tak sobie wymyśliłam, ale dopiero po upieczeniu z spróbowaniu coś napiszę (szczerze z resztą).

I ja nie do końca jestem przekonana czy to jest ok, bo gdyby to był dobry sposób, to już by nasze babcie tak robiły...a zawsze robiły na wodzie :?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4175
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tylko, że nasze babcie nie miały pojęcia o istnieniu bakterii octowych czy mlekowych ;:oj . No chyba, że bardzo młode babcie :;230
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

niby tak :D
no nic, dzisiaj z resztówki nastawiam żytni Chudziaczku dokładnie wg Twojego przepisu.
Ok 120 g Twojego zaczątku - to ok 120g mojej rozmnażanej żytniej mąki, ale rozmnażam dalej. Jak chleb będzie w smaku ok, to już z tego drugiego ciasta wezmę 'starter' do słoika.
Na razie wieje optymizmem :wit
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Subiektywna ocena ostatnich wypieków:
Chleb żytni po wystygnięciu 24 godzinnym jest dużo lepszy od wczorajszej próbki. Skórka bardzo ciemno brązowa ,bo z mąki pełnoziarnistej.Chleb lekko mokry ,ale nie może być inny, z ładnymi dziurkami.Po naciśnieciu chleb powraca do pierwotnej struktury.Lekko odczuwalny gorzki ,czy też kwaśny smak wczoraj, dzisiaj nie był wyczuwalny.W następnym będę używał mniej ciasta kwaśnego tj. poprzednio zakwasiłem 50%.
Świetnie smakuje zarówno z wędliną jak i dżemem ,i serem z miodem.

Drugi z rodzynkami pszenno-żytni również z bardzo dobrą strukturą ,choć ze znacznie drobniejszymi dziurkami. W smaku słodziutki i te rodzynki.....Ach
Bardzo dobrze się kroją,nie kruszą i mają dość miekką skórkę( nie lubie twardych).
No,cóż.Chyba wszystkim smakowały,bo zazwyczaj jeden bochenek starczał na 2 dni ,a dzisiaj zostało po połówce z obydwóch.
Czeka mnie znów pieczenie i robienie szyneczki,bo też poszła pa,pa,pa
Pozdr..........
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

no to super Axel, cieszę się razem z Tobą :wit
Robisz już z kawałka odłożonego ciasta tak jak Chudziak?
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jeszcze nie ,bo starego jeszcze na następny i wtedy zabiorę z ciasta,choć nie wiem czy nie wziąć z zaczynu.
Różnie tam piszą na ten temat.
Zgłoszono mi teraz,że ktos ma lekką zgagę.Czy to nie przypadkiem z chleba?
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

axel40może założysz wątek,z przepisami na taką szynkę z szynkowara.Ja właśnie dziś dostałam szynkowar i chętnie skorzystam z rad bardziej doświadczonych. :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No ja też próbuję Axela na to namówić, a on taki oporny ;:14

Axel nie wiem co to jest zgaga :D litrami mogę pić zsiadłe mleko i maślankę, ale kwaśny, taki wyraźnie kwaśny chleb i ocet mój organizm odrzuca, tzn jak tylko poczuję smak..u mnie domownicy tolerują
Spróbuj dla odmiany ziemniaczany na drożdżach :D (tylko świeżych, nie proszku)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”