ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Ja jakoś nie mam możliwości siania cebuli pojedyńczo. Zawsze mi się coś źle ułoży i zostają przesuszane. Nawet przyniosłem wielodoniczke ale nic w nią jeszcze nie wysiałem. :)

Natomiast ta siana grupowo ma się dobrze. :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najczęstszym błędem jest złe nawilżenie podłoża przed wysiewem. Później nie ma już szans na jego dobre nawilżenie przez podlewanie. Utrzymanie optymalnego nawilżenia podłoża w skrzynce czy w doniczce jest łatwiejsze ale za to jest gorzej przy sadzeniu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ziemia jest ok, bo mam w wiaderku i ją trzymam w odpowiedniej wilgotności. Jednak jak mnie nie ma to w domu często zapominają podlać, a takie sadzonki w wielodoniczkach szybciej się przesuszają niż w większych pudełkach. Wiadomo, że gorzej z wysadzeniem później ich do gruntu. Może wieczorem wysieje te wielodoniczke. :wink:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

U mnie powoli robi się zielono

Obrazek

Wysianą mam: Wenta, Jałtańska, Exhibition i Tosca. Wenta na razie milczy a reszta powoli wychodzi z ziemi.
W zeszłym roku siałam do wspólnego pojemnika i byłam zadowolona do momentu wysadzania. To był koszmar. Takie maleństwa w gliniasą, bardzo mokrą ziemię ciężko było powkładać, w pudełku rozsada plątała się.
W tym sezonie mam wysiane po 3 nasionka w jedno "oczko" i mam nadzieję, że w całości te pakiety przełożę na grządki. Jak będzie to wychodziło, to się okaże.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Obrazek

Podkiełkowywanie na wacikach w przypadku cebuli w moich warunkach nie sprawdza się. Natomiast Exhibition i Ailsa Craig w multiplatach wykiełkowały bardzo przyzwoicie. Jak na razie rosną prosto i nie pokładają się.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Patrząc na pogodę, nie szybko posieję cebulę do gruntu. Przede wszystkim jest mokro i zimno. Zaczynam żałować, że
nie posiałam cebuli na rozsadę :?
Asia
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Asia, ja dopiero wczoraj wysiałam cebulę.
Najwyżej pójdzie do gruntu tydzień czy dwa później niż powinna.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Od kilku już lat sieję cebulę Exhibition do skrzynek w domu.W tym roku jest podobnie. Przed kilkoma dniami zaczęła wschodzić. Pomimo że nasiona były dwuletnie i trochę obaw o zdolność kiełkowania, na dzień dzisiejszy ładnie wyszła już z ziemi. Wczoraj wysiałem drugą partię nasion do skrzynek. Na sianie nie jest wcale jeszcze za późno. ;:108
To zdjęcia sprzed trzech dni i pierwsze wschody.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Czyli jak wysieję np. jutro, to kiedy będę mogła je przenieść do gruntu? Za jaki czas będzie gotowa rozsada do wysadzenia? Za miesiąc?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

przemek1136 pisze:Lekcja 2 -wysiewy
Termin wysiewu: przeważnie od końca lutego do połowy marca. Ponieważ czas produkcji rozsady wynosi 8-9 tygodni a termin wysadzania to koniec kwietnia /początek maja można to sobie jakoś lepiej zaplanować.
Asia powyżej masz wypowiedź Przemka :)

Czyli nasze cebulki wysadzimy do gruntu koło 15-20 maja.
Pozdrawiam Kaśka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szkoda, że nasiona mam w altance, już dzisiaj bym je posiała. Parę lat temu siałam cebulę na rozsadę, ale brak cierpliwości przy pikowaniu do gleby zniechęcił mnie do jej produkcji.
Macie sprawdzony, szybki sposób pikowania małych sadzonek do gleby?
Asia
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Sianą Asiu w ubiegłym roku cebulę 28. lutego miałem gotową do wysadzenia w pole już nawet 20 kwietnia. Z racji że siałem rzadziej sadzonka była dorodniejsza i szybciej urosła. Ja sadzę dużo Exhibition i z tego względu robię to w rzędach dwudziestometrowych. Odstępy między rzędami 40 cm. W sam raz żeby wjechać ręcznym opielaczem. Dla mnie samo sadzenie nie sprawia najmniejszego kłopotu i przebiega sprawnie. Przypomina mi to sadzenie ryżu. ;:306 Rozkładam sobie na długości powiedzmy 5 metrów co 10 cm sadzonki, a następnie sadzę na taką głębokość, żeby nie przysypać wyrastającego trzeciego liścienia tzw. sercowego, jak ja to mówię. Po dojściu do wprawy powiesz, że to żadna filozofia. Ja trochę zabawy mam bo zwykle sadzę ok. 2000. Więc zabieraj się za sianie i powodzonka w uprawie Ci życzę. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj jedno pudełeczko przepikowałem. Jakoś wcześniej nigdy nie siałem cebuli grupowo, a w tym się zdarzyło, to dziś musiał je przepikować. Przed pikowaniem ją przyciąłem troszkę i powędrowały osobno do wielodoniczek. :) Mam jeszcze jedno takie pudełko ale ich jest mniej w środku i one ładniej rosną. No i też wysiałem kolejne niedawno w razie "W".

Tak wyglądają te dziś pikowane.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ja posiałam do małej doniczki. Wykiełkowały ładnie. Jeszcze wczoraj szczypiorki były podwinięte, a dziś zaczęły się prostować. Czy muszę je pikować ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tym pierwszym z nasionkiem się w ogóle nie przejmuj. Jeśli reszta szczypiorków stoi prosto to ok. Co do pikowania, to wszystko zależy ile one miejsca mają. Ja miałem dwa identyczne pudełka i w jednej miałem cebul o raz więcej niż w drugiej i te gdzie mniej, były bardziej krępe i zdecydowanie większe od tych, gdzie gęściej. Pytanie, ile faktycznie one miejsca mają.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”