Mam, pytania:
1. Na jaką głębokość w ziemi radzicie umieszczać podkiełkowane nasiona?
2. Czy cebula wymaga pikowania? Tzn. sadzenia głębiej pod liścienie tak jak np. pomidor czy papryka? Czy nie tzn. jeśli umieścimy w ziemi podkiełkowane nasionko to już do samego wysadzenia nie przesadzamy go?
Paweł a po co Ci tyle zachodu. Ja sieję bezpośrednio do skrzynek, przykrywam 0.5 cm.warstwą ziemi i czekam aż wyjdzie. Następnie dostęp światła plus obniżenie temperatury i rośnie aż do wysadzenia w pole. Do gruntu sadzę gdy ma dwa liścienie i dobrze wykształcony trzeci, na głębokość pod pierwsze liście.Ot i wszystko.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Nie mam dostępu do aparatu.Chciałem zadziałać profilaktycznie.W ubiegłym roku posiałem kilka sztuk.Teraz dużo więcej i dlatego moje głupie pytania bo właściwie zdobywam doświadczenia.
Moja na szczęście jeszcze się nie kładzie mimo, że rośnie w mieszkaniu (jest doświetlana). Na razie tylko jedna paleta ale dzisiaj wysiewam dwie następne. Parę roślinek rośnie też w doniczce.
Mikar Cała multipaleta została wypełniona podłożem (lekko ugniecionym). Następnie do każdej minidoniczki zostały przeniesione po 3 nasionka cebuli (wciśnięte w podłoże ok.1mm). Później w ruch poszedł zraszacz. Całość została zasypana perlitem (grubość warstwy 1-3mm) i jeszcze raz podlana zraszaczem. Na to poszła płyta z pleksi (może być folia, najlepiej czarna a nawet stara gazeta w celu ochrony przed utratą wilgoci). pawelp1320 Nie wiem dlaczego ale w tym roku lepiej wykiełkowała cebula w multiplacie niż na wacikach.