ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Ja też będę siała w skrzynkach .Aby nie za gęsto .Ładnie mi się udały w ubiegłym roku posiane do ziemi takiej jak do pikowania pomidorów wymieszanej z piaskiem 3:1.Odmiana Wolska i Exhibition mi smakowała i będzie powtórka,natomiast zamiast mixu poszukam konkretnej czerwonej (może scarlet).
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja szukam czerwonej, sałatkowej, jak najsłodszej. Znacie może takie? :D
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

przemek1136 a kiedy radzisz wysiewać cebulę Exhibition?
Pozdrawiam Paweł
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja będę wysiewał pierwsza partia 1 multipaleta ok. 10 lutego (te cebule będą rosły współrzędnie z wczesną marchwią) a dwie kolejne palety ok.20-25 lutego.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Witajcie :wit
W ubieglym sezonie wysialam cebulę Exhibition w multipalecie .Bylam bardzo zadowolona ladnie powschodzila w marcu wystawilam do foliówki.Tam pięknie zmężniala ,kiedy wysadzalam do gruntu każda cebulka miala piękną brylkę korzeniową .Super się przyjęla i rosla dopóki nie zjawila się śmietka :evil: i bylo po mojej cebuli .Jak na razie wyleczylam sie z siania cebuli.Tak dzieje się już któryś rok z kolei w moim przydomowym ogródku.Jednocześnie malam drugi ogródek na polu na nowym miejscu gdzie dawno nie rosly warzywa ,tam wysilam resztkę nasion wprost do gruntu dopiero w kwietniu ,tam tylko plewilam ,nie mam możliwości podlewania więc często bylo bardzo sucho ocalalo może ze trzydzieści cebul ale jakich ogromnych ,w życiu mi taka cebula nie urosla.
Pozdrawiam Malgosia :wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na szczęście ze śmietką jeszcze nie miałem do czynienia i nie chcę mieć. 20 lutego wysiewam Exhibition do skrzynek.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Nie miałem też problemów ze śmietką.Wystarczy podobno posiać obok cebuli marchewkę.Staram się zachować takie sąsiedztwo .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Też musze zakupić nasionka cebuli Exhibition, bo zbliża się czas wysiewu. :)
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Przyznaję, że któregoś roku mnie też nawiedziła pani śmietka, i odtąd większość warzyw uprawiam współrzędnie, no może poza bobem, którego nic nie żre, ;:306 ...nic poza mną .To mój pierwszy rok z cebulą z siewu, siałam właśnie Exhibition, mam tylko nadzieję, że wyrośnie duuża i będzie smakowita, oczywiście moje cebulki będą z marchewką .Na wszelkie szkodniki najlepiej działa różnorodność i wsiewki kwiatów- szałwia, nasturcja, nagietek -ja tak robię i nie mam problemu ze szkodnikami, a warzywnik wygląda bajecznie.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Od trzech lat podglądam rozsady Przemka1136 ;) i dzięki niemu robię rozsadę cebul. I exhibition i globo nie wiem czy to nie to samo ;) i rozsadę zwykłych małych odmian i super rosną. W zeszłym roku exhibition siałam po jednym nasionku na palecie i wyrosła bardzo duża. Wczesniej po kilka nasion, czasami je rozdzielałam, a czasami sądziłam po trzy siewki i wyrosły mniejsze ale za to mogłam przerywać do wcześniejszego użycia, a reszta mogła dorosnąć ;) juz sie nie moge doczekac smaku cebuli cukrowej z pomidorkami ;)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Sylwana85:
Trochę zabawy jest,ale im rzadziej siana tym ładniejsza sadzonka.Kiedyś w sezonie jak będę przejeżdżał podglądnę twoje uprawy,może trafię po wielkich cebulach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Czy poza Exhibition polecacie coś jeszcze ( dużego i smakowitego ) :tan zdecydowanie nabrałam ochoty na cebulkę... ;:306
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Faworyt pisze:Sylwana85:
Trochę zabawy jest,ale im rzadziej siana tym ładniejsza sadzonka.Kiedyś w sezonie jak będę przejeżdżał podglądnę twoje uprawy,może trafię po wielkich cebulach.
Haha cebule i pomidory u mnie to priorytet ;)
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Aiss pisze:większość warzyw uprawiam współrzędnie, no może poza bobem, którego nic nie żre, ;:306 ..
Mszyce też nie? ;:oj
Umnie Globo i Alisa Craig już kiełkują. Alisa pięknie, Globo słabo, może dlatego, że ubiegłoroczne nasiona. Juz ich nie będę trzymać na następny rok, tylko wysieję resztę do gruntu, co tam wzejdzie, to rozpikuję, będzie taka późniejsza cukróweczka do późnych pomidorasów- mniamii!! ;:92
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

One się tylko delektują, to co najlepsze zostaje dla mnie :;230 Powiedz coś o tej Alisie....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”