ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
Ja też będę siała w skrzynkach .Aby nie za gęsto .Ładnie mi się udały w ubiegłym roku posiane do ziemi takiej jak do pikowania pomidorów wymieszanej z piaskiem 3:1.Odmiana Wolska i Exhibition mi smakowała i będzie powtórka,natomiast zamiast mixu poszukam konkretnej czerwonej (może scarlet).
Ja szukam czerwonej, sałatkowej, jak najsłodszej. Znacie może takie? 

- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja będę wysiewał pierwsza partia 1 multipaleta ok. 10 lutego (te cebule będą rosły współrzędnie z wczesną marchwią) a dwie kolejne palety ok.20-25 lutego.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witajcie
W ubieglym sezonie wysialam cebulę Exhibition w multipalecie .Bylam bardzo zadowolona ladnie powschodzila w marcu wystawilam do foliówki.Tam pięknie zmężniala ,kiedy wysadzalam do gruntu każda cebulka miala piękną brylkę korzeniową .Super się przyjęla i rosla dopóki nie zjawila się śmietka
i bylo po mojej cebuli .Jak na razie wyleczylam sie z siania cebuli.Tak dzieje się już któryś rok z kolei w moim przydomowym ogródku.Jednocześnie malam drugi ogródek na polu na nowym miejscu gdzie dawno nie rosly warzywa ,tam wysilam resztkę nasion wprost do gruntu dopiero w kwietniu ,tam tylko plewilam ,nie mam możliwości podlewania więc często bylo bardzo sucho ocalalo może ze trzydzieści cebul ale jakich ogromnych ,w życiu mi taka cebula nie urosla.
Pozdrawiam Malgosia

W ubieglym sezonie wysialam cebulę Exhibition w multipalecie .Bylam bardzo zadowolona ladnie powschodzila w marcu wystawilam do foliówki.Tam pięknie zmężniala ,kiedy wysadzalam do gruntu każda cebulka miala piękną brylkę korzeniową .Super się przyjęla i rosla dopóki nie zjawila się śmietka

Pozdrawiam Malgosia

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na szczęście ze śmietką jeszcze nie miałem do czynienia i nie chcę mieć. 20 lutego wysiewam Exhibition do skrzynek.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Nie miałem też problemów ze śmietką.Wystarczy podobno posiać obok cebuli marchewkę.Staram się zachować takie sąsiedztwo .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też musze zakupić nasionka cebuli Exhibition, bo zbliża się czas wysiewu. 

- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Przyznaję, że któregoś roku mnie też nawiedziła pani śmietka, i odtąd większość warzyw uprawiam współrzędnie, no może poza bobem, którego nic nie żre,
...nic poza mną .To mój pierwszy rok z cebulą z siewu, siałam właśnie Exhibition, mam tylko nadzieję, że wyrośnie duuża i będzie smakowita, oczywiście moje cebulki będą z marchewką .Na wszelkie szkodniki najlepiej działa różnorodność i wsiewki kwiatów- szałwia, nasturcja, nagietek -ja tak robię i nie mam problemu ze szkodnikami, a warzywnik wygląda bajecznie.

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Od trzech lat podglądam rozsady Przemka1136 ;) i dzięki niemu robię rozsadę cebul. I exhibition i globo nie wiem czy to nie to samo ;) i rozsadę zwykłych małych odmian i super rosną. W zeszłym roku exhibition siałam po jednym nasionku na palecie i wyrosła bardzo duża. Wczesniej po kilka nasion, czasami je rozdzielałam, a czasami sądziłam po trzy siewki i wyrosły mniejsze ale za to mogłam przerywać do wcześniejszego użycia, a reszta mogła dorosnąć ;) juz sie nie moge doczekac smaku cebuli cukrowej z pomidorkami ;)
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Sylwana85:
Trochę zabawy jest,ale im rzadziej siana tym ładniejsza sadzonka.Kiedyś w sezonie jak będę przejeżdżał podglądnę twoje uprawy,może trafię po wielkich cebulach.
Trochę zabawy jest,ale im rzadziej siana tym ładniejsza sadzonka.Kiedyś w sezonie jak będę przejeżdżał podglądnę twoje uprawy,może trafię po wielkich cebulach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Aiss
- 200p
Czy poza Exhibition polecacie coś jeszcze ( dużego i smakowitego )
zdecydowanie nabrałam ochoty na cebulkę... 

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Haha cebule i pomidory u mnie to priorytet ;)Faworyt pisze:Sylwana85:
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Mszyce też nie?Aiss pisze:większość warzyw uprawiam współrzędnie, no może poza bobem, którego nic nie żre,..

Umnie Globo i Alisa Craig już kiełkują. Alisa pięknie, Globo słabo, może dlatego, że ubiegłoroczne nasiona. Juz ich nie będę trzymać na następny rok, tylko wysieję resztę do gruntu, co tam wzejdzie, to rozpikuję, będzie taka późniejsza cukróweczka do późnych pomidorasów- mniamii!!

- Aiss
- 200p
One się tylko delektują, to co najlepsze zostaje dla mnie
Powiedz coś o tej Alisie....