Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak ukorzenić bukszpan ?
Trzymałem i dopiero teraz puściłem ;) Udało się? Warto było tyle trzymać?
A tak poważnie ja to chcę uczynić w tym roku teraz w okresie świąt i ciekaw jestem jakie są efekty po dwóch latach właśnie. Chcę ukorzenić w domu w doniczkach i potem na żywopłot. Możesz pokazać fotki?

-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Próbował ktoś bez ukorzeniacza? Jak to procentowo wygląda?
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdy nie stosuję ukorzeniacza do bukszpanów, ani do innych. Wsadzam do ziemi w cieniu zarówno urwane z piętką, jak i te z cięcia. Ukorzenia się około 80%.
Powodzenia
Powodzenia
- cyma2704
Nowo tworzone rabaty z własnej hodowli bukszpanów - 4 i 5 letnie. Jeszcze bałaganiarsko wyglądają, ale pokazuję, aby się nie zniechęcać i ukorzeniać rośliny.

cyma2704
Piękne Twoje bukszpany, ja właśnie eksperymentuję, zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Mam tylko pytanie, czy trzeba i jeśli tak, to jak można taki bukszpan przezimować? Czy koniecznie w domu, czy może jak róże okryć tuż przed przymrozkami liśćmi? Próbował ktoś?
Piękne Twoje bukszpany, ja właśnie eksperymentuję, zobaczymy co mi z tego wyjdzie

- cyma2704
Mam możliwość przechowywać w piwnicy z oknem. Temperatura ok. 3-4 stopnie. Podlewam tylko jak mocno przeschną. Mam też w gruncie z cięcia czerwcowego. Robię kopczyki z ziemi, ale niczym nie okrywam. W domu bukszpan raczej nie przeżyje.
Bardzo dziękuję za podpowiedź, w takim razie też będę próbowała przechować je w piwnicy z oknem
może na wiosnę będę mogła się już czymś pochwalić 

-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
Bukszpan podobnie jak tuje nie podlewa się tylko stosujecie zraszacze, spryskiwacze?
Podlewać trzeba co jakiś czas. Gdy ziemia przyschnie bo samo zraszanie nie wystarczy, jednak nie za często. A to co wszędzie piszą, że musi być sadzonka z piętką to bzdura i nigdy tego nie stosuję i efekty są bardzo dobre.
- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
Ja też się zabieram do rozmnożenia bukszpanu. Czy połowa sierpnia to jest jeszcze dobry czas na ukorzenianie? I czy przezimuje mi w gruncie w doniczkach? 

-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bukszpan - jak rozmnożyć ?
Urywam zwykle gałązki półzdrewniałe, i wsadza do gruntu nie do doniczek, w zaciszna miejsce, na zimę przykrywam liśćmi , wiosną są już gotowe i ukorzenione 

- cyma2704
Mam po cięciu poletko ukorzenianych bukszpanów. Jednak jako niecierpliwa ogrodniczka, kupiłam kilkadziesiąt 20 cm roślin w doniczkach, by mieć szybki efekt. Ładnie wypuściły nowe przyrosty, a potem wszystkie dopadł grzyb. Trzy razy potraktowałam chemią i pewnie wylądują w ognisku. Najgorsze, że rosnąca obok duża kulka własnego chowu też złapała grzyba. Od pięciu lat żaden bukszpan z własnego rozmnażania nie miał grzyba. W innych częściach ogrodu na razie spokój. Ukorzeniam, ukorzeniam, nie kupuję za żadną cenę 

Ja ścięłam końcówki. Już 3 miesiące są w ziemi ale nie puściły korzonków. Czy na zimę zostawić w donicy?
- cyma2704
Donicę do piwnicy lub zadołować w ziemi.