Wekowanie na sucho pomidorów udaje się tylko
z pomidorami o super twardej/mocnej skórce. Na razie udało mi się zawekować 1 szt Perły Kaszub (reszta pożarta).
Z całodniowych eksperymentów wychodzi że należy wekować w piekarniku ustawionym na 90 st ok. 15-20 min. I studzić stopniowo.
Jaki będzie pomidor za jakiś miesiąc dam znać (jak nie zapomnę o nim bo słoik wstawiłam do szafki). Na razie jest twardy i nie puszcza soku. Ale to pewnie będzie do wykorzystania w przyszłym roku.
W eksperymencie użyte pomidory nadawały się tylko na przetworzenie - po Waszych postach poszłam na łatwiznę i zrobiłam leczo. Część pożarta od razu a część do słoików.
Zastanawiam się także nad próżniowym przechowywaniem pomidorów? Jak długo dają radę?
Sosów różnych i leczo jest już full - co jeszcze można
z pomidorów zrobić
Po prostu mam ich troszkę za dużo i brak już pomysłów co
z nimi zrobić a jeść to już nikt nie chce
