Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1183
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

joannamm pisze:
lelumpolelum pisze:Też uważam, że się rozciapią :!: Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam :D
Tylko przełożyć czosnkiem i bazylią czy jeszcze uzupełnić np. wodą?
Nie trzeba wody, pomidory po sparzeniu wypuszczają sporo soku, jeśli są duże, to można pokroić je w ćwiartki. To, że tak powiem, pomidory w sosie własnym :D Zupa czy sos z takich pomidorów z bazylią zimą to sama poezja ;:108
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

ostatnia szansa pisze:...*Najgłupszy przepis jaki spotkałam, to obrać ze skórki ;:oj , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko :;230 .
Jeśli pasteryzuje się kawałki pomidorów z pestkami bez skórki to jak najbardziej jest sens obierać.
Jeśli przeciera się przez sitko otrzymany sok to po co dwa razy robić? Skórki też odejdą na sitku.

Chyba nie czytasz ze zrozumieniem :wit lub tylko tłustym drukiem - pisałam o soku na zupę którego nie dasz do pizzy.
kaLo pisze:....Obieranie pomidorów nie jest głupie,jeżeli mają być zastosowane do pizzy.Prawda?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Może i nie czytam ze zrozumieniem,joannamm też miała kłopoty. ;:219 .Gdybyś napisała:

Najgłupszy przepis jak spotkałam, to:
obrać ze skórki , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko .
pewnie nie mielibyśmy kłopotów :wit

Ps.
Rzeczywiście,tłusty druk lepiej wpada w oko.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Posty: 577
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

[*]"Jeśli przeciera się przez sitko otrzymany sok to po co dwa razy robić? Skórki też odejdą na sitku."

Tak skórki odejdą na sitku, ale z mojego doświadczenia wiem, że dłużej trwa przetarcie nieobranych pomidorów i więcej "siły" trzeba w to włożyć. A obranie sparzonych pomidorów i ich przetarcie to chwila.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Posty: 1363
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kórnik k/Poznania

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja od lat robię przeciery z pomidorów.Ściągam skórkę i resztę po rozgotowaniu traktuję blenderem. Któregoś roku chciałam przetrzeć na sicie..to ja już wolę energię na mak w makutrze przeznaczyć.
Pozdrawiam Jola
Neko
---
Posty: 482
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja jeszcze bardziej sobie ułatwiam. Rozgotowuję, traktuję blenderem i dopiero zblendowane przecieram przez sito. Po prostu bajka. Parę ruchów gałką w sicie i po bólu :D.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też tak robię ;:333 .Ja mam do przecierania taki ślimaczek do miksera.Proste a zarazem genialne urządzenie! Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4175
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja lekko zagotowuję pod przykryciem pokrojone pomidory wraz ze skórami, odcedzam na sitku i potem przecieram takim oto ustrojstwem, które nabyłam na All.... Ciężkie to, toporne, ale działa rewelacyjnie ;:215 .

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Trochę dużo odpada z tej maszyny. Jak przecieram na sicie drewnianą pałką to zostaje dużo mniejszy odpad.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Widziałam gdzieś niedawno przepis na buraczki z kapustą i cebulą do słoików. Niestety teraz nie mogę znaleźć a natchnienie do roboty mam :D
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Posty: 261
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wekowanie na sucho pomidorów udaje się tylko z pomidorami o super twardej/mocnej skórce. Na razie udało mi się zawekować 1 szt Perły Kaszub (reszta pożarta). Z całodniowych eksperymentów wychodzi że należy wekować w piekarniku ustawionym na 90 st ok. 15-20 min. I studzić stopniowo.
Jaki będzie pomidor za jakiś miesiąc dam znać (jak nie zapomnę o nim bo słoik wstawiłam do szafki). Na razie jest twardy i nie puszcza soku. Ale to pewnie będzie do wykorzystania w przyszłym roku.
W eksperymencie użyte pomidory nadawały się tylko na przetworzenie - po Waszych postach poszłam na łatwiznę i zrobiłam leczo. Część pożarta od razu a część do słoików.
Zastanawiam się także nad próżniowym przechowywaniem pomidorów? Jak długo dają radę?
Sosów różnych i leczo jest już full - co jeszcze można z pomidorów zrobić
Po prostu mam ich troszkę za dużo i brak już pomysłów co z nimi zrobić a jeść to już nikt nie chce :?
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Neko
Chodzi o taki sos do słoików na zimę? Dodaj oregano do tych zblendowanych. Podczas pasteryzacji uwolnią się aromaty ;:152.

_________________
Pozdrawiam,
Agnieszka
kaLo
Oprócz oregano ,dopraw też ,solą,czosnkiem , odrobiną pieprzu i ew.odrobiną cukru,jeżeli pomidory są za mało dojrzałe.Ja dodaję też trochę oleju ,zamykam w słoiczkach po koncentracie pomidorowym o pojemności 185 g.W sam raz na pizzę wielkości ok 30 cm.Nie pasteryzuj zbyt długo,bo oregano zgorzknieje!
Oregano ma być suche czy świeże - akurat mam taki piękny łan na ogródku?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Neko
---
Posty: 482
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robiłam i z suszonego i ze świeżego, ale z suszonego jednak sos był bardziej aromatyczny :).
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ok, więc jutro suszę oregano, a potem - do dzieła :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W 1 cz wątku znalazłam przepis na dżem dyniowo pomarańczowy.Czy go ktoś robił?Bo wygląda bardzo apetycznie,aż ślinka leci.....Nigdy nie jadłam dżemu dyniowego i aż mnie korci żeby wypróbować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2559120
w ogóle to mam ochote zrobić dynie marynowana,taka łagodna żeby dzieci jadły.Ma może ktoś sprawdzony przepis?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”