Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
bura4
50p
50p
Od: 3 sty 2008, o 14:50

Post »

Ciekawa jestem, czy borówki przetrwają jeśli posadzę je w donicach. Czy ktoś tak próbował? To raczej jedyny sposób w moim ogródku...
massa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lip 2007, o 10:22

Post »

ciotka pisze:Mało masz komarów jeszcze Ci potrzebne muszki - octówki. :lol: A tak na poważnie. Wiem, że niektórzy zbierali chleb, moczyli w wodzie i tym podlewali. Ale ja nie wiem czy to dobry sposób. Ja zawsze stosowałam specjalny zakwaszacz do borówek. Teraz kupiłam siarczan amonu - nie wyrabiam się finansowo.
Witam.
Moi znajomi już od kilku lat podlewają krzewy borówki amerykańskiej wodą, w której przez parę dni moczą stary, suchy chleb na przemian z wodą z fusami kawy, oczywiście z fusami już zużytymi do przygotowania tej drogocennej używki ;)
Chemicznych środków nie stosują, a rośliny mają się bardzo dobrze i obficie owocują.

Sam posiadam ponad 50 krzewów borówki i stosuję co 3 tygodnie 1 łyżkę siarczanu amonu na 10l wody pod każdy krzaczek zaczynając na początku kwietnia. Jest to potrzebne szczególnie młodym rośliną.

Pozdrawiam

RośliNOM!!! Komu, Czemu? Tym dziewczyNOM, rośliNOM, kwiatOM, chłopakOM itd. Wrrr. N.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy mogę uzywać do zakwaszania ziemi pod borówkami siarki granulowanej, jeżeli tak to w jakiej ilości pod 1 krzak.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Borówka amerykańska

Post »

Przśledziłam ten temat.Na moim zdjęciu widać jak mam posadzone.Pod każdy krzak wkopany dołek odizolowany paskami foli i wypełniony specjalnym podłożem do roślin kwasolubnych.Każdej jesieni rozsypuję pod każdy krzaczek warstwę podłoża z lasu.
Borówka płyto się korzeni zabezpiecza to przed wysychaniem.
Obrazek
OLA
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Moi znajomi już od kilku lat podlewają krzewy borówki amerykańskiej wodą, w której przez parę dni moczą stary, suchy chleb na przemian z wodą z fusami kawy, oczywiście z fusami już zużytymi do przygotowania tej drogocennej używki ;)
Chemicznych środków nie stosują, a rośliny mają się bardzo dobrze i obficie owocują.
Hej Masso,

ja kiedys przeczytalam, ze fusy z kawy stosuje sie do roslin typu roze tj. pH raczej zasadowe zas fusy z herbaty pod rosliny kwasnolubne :-)

U mnie sie to sprawdza znakomicie z domowa paprotka - odkad zaczelam ja podlewac herbata (1 woreczek na 4 litry wody- zagotowac i odstawic do ostygniecia i normalnie podlewac tym paprotke) rosnie jak szalona. A jak wiadomo paprotki lubia kwasne podloze.

Dziekuje ze natchnienie, będę podlewac borowki herbata - pownnino sie udac!
greggis
50p
50p
Od: 22 mar 2008, o 13:43

Post »

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nawożenia borówki. Piszecie o siarczanach amonu, potasu....magnezu... a co z fosforem i mikroelementami? Jak zaopatrzyć w nie rosliny i jaką iloscią skoro już nie sa tak bardzo potrzebne? mam już wszystkie pow. nawozy... i teraz tak sobe mysle co z tym fosforem :roll:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Fidelio, pośpiech jest potrzebny tylko przy łapaniu pcheł, jak mawiał mój dziadek. Bądź nieco bardziej cierpliwy, w końcu w wolne dni (mamy wielką majówkę!!!) wielu forumowiczów wyjechało z domu, na działki, do ogrodów, na rancza czy gdziekolwiek. Poczekaj cierpliwie aż wrócą i odpowiedzą / poradzą.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam trzy różne krzaczki borówki w doniczkach. Bluecrop, Bluejay i Nelson. Wiem chyba już wszystko o podłożu, o nawożeniu (lub nie), o podlewaniu. Mam jednak wielki problem. Tam, gdzie planowałam posadzić krzewy, w pełnym słońcu i osłonięte od wiatru, wykopałam w glinie ogromne doły i ... wszystkie trzy napełniły wodą do samego wrąbka. Miejsce się nie nadaje z powodu zbyt wysokiego poziomu wód gruntowych, wiosną mokro, w zimie wszystko zamarznie i rośliny szlag trafi.

Teraz szukam dla nich innego miejsca, ale jedyne odpowiednie pod niemal każdym względem mam po wschodniej stronie domu. Od świtu do południa jest tam słońce, ale od południa do wieczora dom zasłania słońce i jest cień. A borówki lubią słońce... I co teraz? Mogę tam posadzić moje krzaczki? Będą kwitły i owocowały?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
5iersciuch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2007, o 08:52

Post »

a można podlewać borówki gnojówka z pokrzyw?? oczywiście odpowiednio rozcieńczoną

da coś taki nawóz?
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Borówka amerykańska II część......

Post »

8) 8) Chciałbym się upewnić.........Czy sadząc borówkę wg.wskazań plantatora tzn.torf kwaśny z ziemią na pół.potem zakwasić odpowiedną substancją .........należy w pierwszym roku owocowania usuwać część kwiatów
aby nie osłabiać rośliny??????
janek
-----------------------
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja nie usuwałem kwiatów. Zadbałem jednak o odpowiednie nawożenie.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Post »

Czyli jak nawozić??????
Z tego co czytałem to w pierwszym roku oprócz raz azofoski- teraz , to wystarczy.
Co ty na to???
Mam borówkę od września ub.roku. :cry: :cry:
janek
-----------------------
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

W pierwszej części tego tematu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %F1ska+1cz piszę jak nawożę. Przeczytaj część pierwszą. Warto. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nikt mi nie poradzi, gdzie mam posadzić moje trzy nowe krzaczki borówki wysokiej? Proszę o radę, czy musi to być w słońcu, czy może być od wschodniej strony domu, gdzie od południa do wieczora jest cień (post z czwartku).
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Borówka nie lubi zbytniego zacienienia... owocuje po prostu słabiej, owoce są drobniejsze i później dojrzewają - to taka typowa roślina światłolubna :)
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”