Begonia bulwiasta cz.2
- zefirek123
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 mar 2015, o 10:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Moniko, zawsze przysypuję centymetrową (maksymalnie do 2 cm) warstwą ziemi ;)
Pozdrawiam, Marcin
Moniko. Jaka to begonia? Nie rozumiem jak mogą mieć kilkanaście kiełków w jednym miejscu? Moje mają po dwa, trzy. Poza tym one nie wypuszczają kiełków tylko od razu maleńkie listki. Szkoda że tak słabo widać. Wstaw większe zdjęcie, bo mnie to strasznie zaintrygowało.
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje begonie na dzień dzisiejszy wyglądają tak:

Te trzy z tyłu miały być czerwone zwisające ale ta pierwsza jest większa i mam obawy czy będzie zwisająca. No ale zobaczymy. Teraz stoją w chłodniejszym miejscu i nie dostają bezpośrednio promieni słońca więc może nie wyrosną na wielkie krzaczory. Pozostałe 4 dopiero pokazują liście i jeszcze stoją na parapecie południowym , później je przeniosę. Kiedy mogę spodziewać się paków kwiatowych ?? Już nie mogę się doczekać co z tego wyrośnie
.

Te trzy z tyłu miały być czerwone zwisające ale ta pierwsza jest większa i mam obawy czy będzie zwisająca. No ale zobaczymy. Teraz stoją w chłodniejszym miejscu i nie dostają bezpośrednio promieni słońca więc może nie wyrosną na wielkie krzaczory. Pozostałe 4 dopiero pokazują liście i jeszcze stoją na parapecie południowym , później je przeniosę. Kiedy mogę spodziewać się paków kwiatowych ?? Już nie mogę się doczekać co z tego wyrośnie

Ewelinko. Dobrze, że wstawiłaś fotki. Te trzy begonie z tyłu są ewidentnie wiszące a te z przodu są krzaczaste. One tak rosną do góry a potem się płożą. Tylko żeby nie wyrosły zbyt wysoko. Jeszcze dwa miesiące.
- ewelkacha88
No właśnie dlatego obniżyłam im temperature żeby nie wyrosły za wysoko. Dziękuję i pozdrawiam
.

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monika-Z123- czy Ty czasem nie posadziłaś tych begonii do góry nogami?, jeśli nie to znaczy że będziesz miała kilka pędów, bo widać że ta bulwa jest duża, czekaj i obserwuj. Jeśli ma za mokro , podsyp trochę cynamonu i wstrzymaj się z podlewaniem
Pozdrawiam Ela
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49

Na tym zdjęciu widac 8 kiełków, z których robią się zaczątki liści. W zeszłym roku kupiłam 2 odmiany łącznie 12 sztuk, a wyglądały tak:

Przezimowałam je w piwnicy, namoczyłam przez kilka godzin i wsadziłam. Jakby były przysypane ziemią, to pewnie wychodziłyby od razu listki. A i z tych 12 sztuk na razie tylko 4 tak zaczęły tak "szalenie" kiełkowac, U pozostałych widac po 1 kiełku albo wcale. Nie wiem czy to może zależy od odmiany - zwisającej bądź stojącej? A może to są te begonie, które miałam w większych donicach i bardzo mi się rozrosły, jak znajdę zdjęcie to wkleję.
Pozdrawiam, Monika
ewelkacha88 - jeśli nie stoją na "bezpośrednim" słońcu to wybiegną, pędy będą cienkie i wysokie. Zmniejszenie podlewania tez zahamuje wzrost.
Pozdrawiam
Karol
Karol
- ewelkacha88
No ale przecież begonie wolą półcień więc na południowym parapcie stać nie mogą bo je przypala. Już sama nie wiem co myśleć. Ciemno nie mają . Sugerujesz że gdzie powinny stać? Inne rośliny które kochają słońce to mogly by się wyciągnąć ale skoro begonie z natury nie lubią bezpośredniego słońca to nie powinny wybiegnąc. Tak myślę ale po Twoim poście zbaranialam
.

Mogą i powinny być w cieniu. Tylko temperatura powinna być niska i podlewanie skąpe.
Moniko. Jak to są przezimowane bulwy, to zwisające mogą tak mieć. Aż ci zazdroszczę tych kaskad, które będziesz miała. Przepiękne były a teraz zapowiada się jeszcze lepiej.
Moniko. Jak to są przezimowane bulwy, to zwisające mogą tak mieć. Aż ci zazdroszczę tych kaskad, które będziesz miała. Przepiękne były a teraz zapowiada się jeszcze lepiej.
-
- 50p
Zakupiłam dziś worek ziemi torfowej i chyba je przysypę. Na razie stoją w salonie, gdzie mam praktycznie cały dzień słoneczko, więc zgodnie z Waszymi radami wyniosę je do chłodniejszego pomieszczenia na okno południowo-zachodnie - mam nadzieję, że nie będzie im tam za ciemno. Muszę też pomyśleć o jakiś fajniejszych donicach, żeby się ładnie prezentowały, bo w zeszłym roku zaczynałam przygodę z kwiatami i znalazły się w małych skrzynkach balkonowych. Z racji tego, że mam dość wietrzne balkony, postanowiłam trzymać je przy wejściu do domu.
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam, Monika
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie 3 już mają maleńkie listki.
Moniko. Południowy zachód to też za jasno. Nie masz zimnego pokoju na wschodzie, lub północy? U mnie też będą przy wejściu do domu. Od wschodu, ale słońca nie ma wcale, bo nie dość, że pod zadaszeniem to jeszcze ogromny świerk obok.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 mar 2015, o 20:58
Ja jestem bardzo początkująca w kwiatach a po przeczytaniu forum wpadłam kupiłam na balkon 7 begoni, czy na parapecie południowym ale za roletami tez im niedobrze? Dopiero kielkuja.
Strasznie mi się spodobała tez begonia zimowa czy ją można hodować w domu? I gdzie kupić?
Zakochałam się też w fiolkach
gloksyniach te tez posadzilam:)
Strasznie mi się spodobała tez begonia zimowa czy ją można hodować w domu? I gdzie kupić?
Zakochałam się też w fiolkach

-
- 50p
Ja mam wielki pokój ok. 45 metrów nad garażem więc znajdę im jakiś zacieniony zakątek.
Żeby tylko rosły i cieszyły oko. Wejście do domu też mam od wschodu (zadaszone) i chyba było im tam dobrze. Ale miałam też begonie od strony południowej, miejsce częściowo zadaszone pod balkonem, aczkolwiek słoneczko do nich docierało. Posadziłam je w dużej donicy z systemem nawadniania - w kompozycji z innymi kwiatami i tamte były jeszcze ładniejsze.

Pozdrawiam, Monika