
Pozwoliłam sobie przygotować niewielki przykładowy płodozmian dla warzywnika podzielonego na 6 poletek

Rysunek nr.1

A) Na jesieni w roku poprzedzającym rozpoczęcie płodozmianu (tu przed kapustami) należy zastosować pełną dawkę obornika. W większości źródeł podaje się, że jest to 30-40 ton/ha. (Zaznaczyłam to po pomidorze ++, ponieważ po nim następuje powtórzenie rotacji i znów zaczynamy uprawiać kapustę)
B) Kapusty nie są wrażliwe na przedplon więc tak na prawdę można je uprawiać po każdej roślinie z wyjątkiem roślin z tej samej rodziny. Po roślinach z rodziny kapustowatych można ją uprawiać po 4 latach.
C) Ogórek, podobnie jak kapusty, nie jest wrażliwy na przedplon. Nie należy go uprawiać jedynie po ogórku ponieważ może wystąpić tzw. "wyogórczenie". Na tym samym stanowisku można go uprawiać po 3 latach.
D) Marchew najbardziej lubi stanowisko w drugim roku po oborniku i po takich przedplonach, po których gleba jest dobrze odchwaszczona. Uprawia się ją po sobie nie częściej niż co 4 lata.
E) W zasadzie pietruszkę uprawia się w drugim roku po oborniku, ale jeśli gleba jest słabsza to lepiej uprawiać ją w pierwszym roku po nawiezieniu gleby. Pietruszce korzeniowej wystarczy dawka obornika 20-30 ton/ha, ale równie dobrze zamiast obornika można zastosować nawozy zielone.
F) Raczej nie ma ustalonego konkretnego terminu siewu pietruszki korzeniowej. Zwykle mówi się, że pietruszkę wysiewa się gdy tylko "można wejść w pole" czyli wczesną wiosną gdy tylko obeschnie wierzchnia warstwa gleby.
G) Jako przerywnik


I) Fasolka szparagowa dobrze czuje się po warzywach kapustnych, cebulowych, pomidorze, ogórku, po roślinach okopowych i zbożach, ale nie lubi być uprawiana bezpośrednio po marchewce, pietruszce, szpinaku i motylkowych. Niestety nękają je wspólne szkodniki i choroby.
J) Cebula jest mało wrażliwa na przedplon. Najlepiej udaje się po ogórku lub ziemniaku; rośliny te pozostawiają po sobie stanowisko dobrze odchwaszczone. Ze względu na to, że część nadziemna cebuli nie pokrywa w dużym stopniu powierzchni gleby jest ona bardziej wrażliwa na zachwaszczenie

K) Por lubi stanowisko po warzywach kapustnych lub dyniowatych, ale świetnie radzi sobie też po roślinach rolniczych. Nie należy go tylko uprawiać po roślinach cebulowych (te same choroby i szkodniki). Poza tym por jest uznawany za świetny przedplon dla innych warzyw ponieważ zostawia po sobie glebę o dobrej strukturze.
L) Zbiór pora zależy od jego przeznaczenia i upodobań.
Ł) Pomidor to wytrzymała bestia

Na drugim rysunku rozrysowałam przykładowo jak można rozplanować układ warzywnika do takiego płodozmianu.
Rysunek nr.2

Przypuśćmy, że nasz warzywnik ma kształt prostokąta (cały warzywnik = czerwona ramka). Jesteśmy w ROKU 1. Cały nasz warzywnik dzielimy na 6 poletek, które nie muszą być równe, ale myślę, że tak byłoby wygodniej. Poletka nr.1, nr.2 i nr.5 dodatkowo dzielimy na 2 części ponieważ na nich będą uprawiane 2 różne gatunki warzyw. Wysiewamy zgodnie z kolejnością w płodozmianie. W drugim roku na poletku, na którym poprzednio była kapusta i ogórek wysiewamy marchew i pietruszkę (układ siewu w obrębie jednego poletka może być inny niż na rysunku; można np. przedzielić poletko pionowo, ukośnie albo posiać na przemian rzędy jednej i drugiej rośliny - jak tylko dusza zapragnie

Pozdrawiam
Natalii