Vanda (wątek merytoryczny)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Vanda i Banda (wątek merytoryczny)
Ja zaczęłam stosować ten nawóz, ale do storczyków doniczkowych (Phalaenopsis, Cymbidium) , Vand nie nawożę, bo nie ma jak (nie wymieniam wody po każdym kąpaniu, bo to straszne marnotrastwo).
A moje maleńkie Vandy mają się nienajgorzej, korzonki im jeszcze nie rosną. Dobre kilka lat minie, zanim zakwitną, ale obie żyją. Wsadziłam im korzonki w koszyczki, które zostały po Vandach, które uschły, jedna stoi na oknie (za wazon ma doniczkę 12 cm), druga wisi obok półeczki na wieszaku do Vand.
A moje maleńkie Vandy mają się nienajgorzej, korzonki im jeszcze nie rosną. Dobre kilka lat minie, zanim zakwitną, ale obie żyją. Wsadziłam im korzonki w koszyczki, które zostały po Vandach, które uschły, jedna stoi na oknie (za wazon ma doniczkę 12 cm), druga wisi obok półeczki na wieszaku do Vand.
Ja jeszcze powtórzę moje pytanie odnośnie zmiany koloru lisci, bo nie wiem za bardzo co robić.
Napiszcie, co myślicie na ten temat.
Aktualnych zdjęć w tej chwili nie mam, ale tak wyglądały Vandy od Rafaela w grudniu:

Dostały nowe naczynia, bo poprzednie szklanki były już za płytkie. Jedna z nich ma tylko dwa korzenie w tym jeden bardzo długi a druga ma bardzo ładnie rozrośnięty system korzeniowy. W tej chwili mimo tych przebarwień na liściach korzenie zdecydowanie ruszyły i widać zawiązki nowych, więc chyba jest z nimi ok.
Wczoraj przeniosłąm je na zachodnie okno.gogi pisze: Wczoraj zauważyłam na moich małych Vandach zdecydowane zaróżowienia liści. Wiem, ze to od słońca. Wszystkie Vandy mam od jesieni na południowym oknie, na tych dorosłych jeszcze specjalnie nie widać takich zmian a na młodych są wyraźne. Czy to znak żeby je przenieść na zachodnie okno? Co o tym myślicie?
Okna mam nowe, więc z jakimiś magicznymi filtrami itd, itp. Wandy niby światłożądne, ale przebarwienia niepokoją
Napiszcie, co myślicie na ten temat.
Aktualnych zdjęć w tej chwili nie mam, ale tak wyglądały Vandy od Rafaela w grudniu:

Dostały nowe naczynia, bo poprzednie szklanki były już za płytkie. Jedna z nich ma tylko dwa korzenie w tym jeden bardzo długi a druga ma bardzo ładnie rozrośnięty system korzeniowy. W tej chwili mimo tych przebarwień na liściach korzenie zdecydowanie ruszyły i widać zawiązki nowych, więc chyba jest z nimi ok.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Gosiu moje 2 małe vandy stoja na parapecie poludniowego okna,przy samej szybie ale zadnych przebarwień nie zauważyłam.W marcu pewnie będę wieszać zazdroskę,zeby ostre slońce ich nie poparzyło.
Natomiast duza Vanda stoi przy szybie drzwi balkonowych poludniowych i wypuszcza liście.Radość moja jest ogromna
Natomiast duza Vanda stoi przy szybie drzwi balkonowych poludniowych i wypuszcza liście.Radość moja jest ogromna

- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to normalne u vand że im odpadają dolne liście,u mnie u jednej tak się dzieje,u dołu zżółkły i odpadły 

Pozdrawiam Iwona
-
Jeżeli wyrastają nowe,to może nie ma powodu do zmartwień.
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Trochę słonka i storczyki szaleją
Widać, że roślinka zdrowa i pełna wigoru
Czekam z niecierpliwością na jej kwiatki 

Widać, że roślinka zdrowa i pełna wigoru

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...ależ piękne korzonki, listeczki i pędzik 

- Storczykowa
Piękny pędzik. Nie umiem się doczekać takiego widoku na swoich.
-
Dorotko jaka ona gęściutka!!No i gratuluje pędzika
Czekam na moją dużą Vandę,kiedy sie "puści".Naprodukowała już korzeni to teraz czas na pędzik.Też jestem ciekawa kolorka 

Gratuluję pędu, też marzę o takim widoku u moich dwóch dorosłych Vandeczek.
Dziewczyny, co ile moczycie i na jak długo wiszące Wandy? Ja przez zimę robiłam co 5-6 dni na 2-3 h, teraz jest ciepło w domu i słonko grzeje, więc moczę ją co 2 dzień na godzinę, czasem dwie... jestem ciekawa jak Wy to robicie?
- Storczykowa
Takie, co wiszą? Kąpię tyle samo co te w wazonie, ale zanim je powieszę to kładę na podłodze, żeby wyschły. Jakbym mokre powiesiła to by się woda z korzeni mogła dostać między liście innych storczyków.
ja co 3 dni wkładam na całą noc do wody i rosną jak na drożdżach