Kule nawadniające

Rośliny doniczkowe
basbas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2012, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kule nawadniające

Post »

Te kule to bardzo dobre rozwiązanie.

Tylko jak ostatnio pytalem w ogrodniczym to nie mieli.

Trzeba będzie je sprowadzić z allegro.

Macie sprawdzone źródło?
Telefon galaxy s5 opinie są obiecujące.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ja kupowałam od hurt-mix_pl i e-shop_waw_pl to jedna i ta sama firma, tylko ma dwa kąta. Tylko oni w tej chwili mają również małe kulki w sprzedaży. Kule nie należą do taniego zakupu.
Są też w carrefourze wg gazetki do 6 lutego.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj napełniłam jedną kulę i ponieważ używałam miarki kuchennej, to mogę stwierdzić, ze zmieściło się do kuli może nieco więcej niż 300 ml wody.
Jednak najciekawsze było dla mnie opróżnienie tej kuli z wody. Myślałam, że ją odwrócę do góry dnem i woda chlup wypłynie do zlewu, a tu niespodzianka. Z mojej kuli w pionie ( :!: ) ta woda leciała i leciała, a wylatywała wtedy, jak zassała pęcherz powietrza. Natomiast po skosie obojętne, w którą stronę leciała o wiele szybciej. Wniosek? Tak jak pokazano na obrazku kula powinna być wg mnie wsadzona pionowo, bo wtedy woda wyleci, jak się zassie powietrze. W przypadku ułożenia po skosie nie jestem pewna działania.Niedobrze, bo w doniczce z dizygoteką kula opiera się o okno i skos jest spory. :?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Jagoda moja kula w hibiskusie stoi "po skosie" pod kątem może 30 stopni ;:108 czasami widzę, jak zasysa się powietrze i woda leci do doniczki, ale, że to "magiczna kula" to pewnie sama inteligentnie wie kiedy te powietrze sobie zassać :;230
z butelki jak chcesz wodę wylać to też bokiem to robisz no nie? :wink: ustawisz pionem i co? póki nie ściśniesz to ;:29 kulek się nie ściśnie więc lekki kąt moim zdaniem wskazany, bo będzie z tą wodą stać i stać w nieskończoność ;:108 (miałam tak w skrętniku)
swoją droga masz duże te kule :roll: średnica pewnie jakieś 9cm??

Pomysłowe jesteście z tym nawozem ;:63 nie wpadłam na ten pomysł...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa to pionowe ustawienie to w moim przypadku to i tak marzenie ściętej głowy, w doniczce z eschynantusem stoi prawie pionowo, a i tak wczoraj czy przedwczoraj musiałam uzupełnić wodę w kuli, bo cała zawartość zeszła w ciągu 5 dni. Widać bardzo się wcześniej starałam, żeby go nie przelać. :wink:
Pionowe ustawienie wydaje mi się najbardziej wskazane, jeśli ktoś się boi, że kula może mu przelać roślinę. ;:108 Jednak myślę, że to tez zależne jest od modelu. :roll: U mnie widzę, że schodzi woda, jak lekko zakołysze się ta doniczka z eschynantusem, bo ona jest wisząca.
Co do biohumusa, to jeszcze się waham, bo ktoś pisał w wątku o hydroponice, że biohumus się nie miesza z wodą, tylko opada na dno, więc sama nie wiem. :roll:
Mam ewentualnie tabletki nawozowe kupione dla cyklamena i bardzo możliwe, że użyję własnie ich.
basbas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2012, o 19:10
Kontakt:

Post »

Znalazłem w ogrodniczym kule nawadniające w całkiem niskich cenach, ciekawe jak się spiszą :)
Telefon galaxy s5 opinie są obiecujące.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

basbas a możesz podać cenę i przybliżoną wielkość kul?
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

rapunzel to dokładnie tyle samo ml mają moje kule. Miałam również napisać o tej wylatującej wodzie, wyprzedziłaś mnie, jednak ja kule trzymam różnie i czy w pionie, czy pod skosem ładnie zsią ;)
mniodkowa wg parametrów na pudełku te duże kule są o średnicy 9 cm i długości 30 cm
basbas pisz gdzie i po ile ;)

To moje nowe kule kupione w Carrefourze (duże, takie same jak kupione dwie poprzednie).

Obrazek

W sumie mam teraz 8 dużych i 3 małe kule.
Dużych już raczej nie potrzebuje, ale przynajmniej 6 małych by się przydało ;:224
Widziałam, tylko na alle jedną ofertę z nimi, właśnie u tego użytkownika, u którego wcześniej kupiłam.
Jak by ktoś widział to dajcie znać ;)

A tymczasem promocja z kulami w Carrefourze trwa do jutra, ciekawe po ile będą od wtorku..
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Ania - po 1 - zachwyciłam się tymi czerwonymi kulkami ;:108 po 2 - masz już ich sporo :shock: no i po 3 - strasznie ładnie wygląda ten kącik kulkowo-kwiatkowy ;:108 ;:138
te duże to faktycznie duże ;:108 takie małe tez by mi się przydały ;:224 ale najbliższy Carrefour (świeżo otwarty) to 120km stąd, patrząc na ceny paliwa ;:14 chwilowo się nie wybieram :(
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotkaniu, rzeczywiście kule wyglądają fajnie w takiej grupie, zwłaszcza, ze masz różne kolory. Mnie się bardzo podoba kolor tej na samej górze patrząc na zdjęcie, bo wygląda jakby była przezroczysta z takim fajnym srebrzystym połyskiem.
mniodkowa, no faktycznie masz kawał do tego carrefoura, ale może wiosną pojawią się takie kule również w innych sklepach. :roll:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mniodkowa ja mam ok 60km, ale ,że dzisiaj miałam wykłady, po drodze M chciał wstąpić do Ikei (obok Carrefour :tan ) to go pociągłam dalej i kupił..
rapunzel to taki błękitny, najfajniejsze jest to, że inaczej wyglądają jak na nie słonko zaświeci, inaczej w świetle sztucznym.. to naprawdę "magiczne kule" :;230

Ja też jak wszystkie powtykałam zrobiłam wielkie oczy i zaczęłam się zastanawiać, czy to dobrze wygląda :;230
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

I ja wreszcie mam w swoich doniczkach 2 kule. Jak sie sprawdza zobaczymy. Wolałabym aby były mniejsze bo przeważaja mi doniczki.
Obrazek Obrazek

Od wczoraj sprawdzam czy wody w nich ubywa, czy nie powinnam je troche podlać :;230
Czy nie za głęboko jest wsadona czerwona....?
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mmaryla a dwie pozostałe czekają jeszcze na kwiatek ? Z tego co wiem kupiłaś cztery..
Ta czerwona chyba jednak za głęboko. :roll:
Duże kule, są do dużych doniczek, ewentualnie małych, ale o coś opartych, patrzcie zdjęcie wyżej aloes ( doniczka 12 ).
Mi osobiście 8 dużych już wystarczy, zaś małych by się przydało.. chyba jednak oprócz allegro będzie je trudno dostać.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotkaniu pozostałe dwie są na prezent. :wink:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A no widzisz nie doczytałam. :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”