Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Twoja prezentuje się pięknie. Mam strelicję od 4 dni, jest trochę mniejsza. Ma bardzo ładne i zdrowe liście. Wyczytałam, że kwitnie zwykle dopiero w 4 roku uprawy, pielęgnuje się ją podobnie, jak bananowca. Wyczytałam, że woli stać oddzielnie, a nie w towarzystwie innych roślin. Stoi teraz na oknie południowo zachodnim. Staram się utrzymać temperaturę w granicach 19-20 stopni. Dla zapewnienia wilgotności rano ją zamgławiam.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Wanda
jeśli masz nasiona kupione w dobrym sklepie ogrodniczym, być może coś wykiełkuje. Kupowane na Allegro przeważnie są przeterminowane. Miałam nasiona zakupione na Majorce, wykiełkowały oba. Niestety, mój brak doświadczenia spowodował, że obie roślinki mi padły. Od pół roku mam taką wysokości ok. 40 cm. Właśnie wypuszcza nowy liść. Codziennie rano jest zamgławiana podobnie jak Bananek. Gdzieś wyczytałam, że zakwitają dopiero w wieku 3-4 lat.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Strelicja - czerniejące liście
Witam u mnie pojawiły się takie dziwne przebarwienia i poszarpane liście. Niewinem co to może być? Pomórzcie bo szkoda mi tej rośliny
- Wanda
Re: Strelicja - czerniejące liście
Nie chcę być złym prorokiem, ale chyba ja bierze jakaś zgnilizna. Bez stosownego środka chemicznego chyba się nie obejdzie. Ona teraz przechodzi okres spoczynku i należy mniej podlewać. Wydaje mi się, że twoja ma trochę za mokro i brak jej światła. Ja swoją trzymam teraz na południowo zachodnim oknie, podlewam raz na tydzień i codziennie z rana zamgławiam. Temperaturę ma ok. 19-20 stopni. 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Jak tam wasze strelicje dziewczyny?
Pora je budzić z zimowego snu....
Może zakwitną?

Pora je budzić z zimowego snu....

Może zakwitną?

Też bardzo chciałbym się dowiedzieć, ponieważ na dzień kobiet mam zamówioną(dla mamy
) strelicje, ale nie wiem czy kwitnącą. 
Karo może wstawisz zdjęcie swojej

A i jeszcze chciałbym się dowiedzieć kiedy one w końcu kwitną
W internecie jest duża rozbieżność 

Karo może wstawisz zdjęcie swojej

A i jeszcze chciałbym się dowiedzieć kiedy one w końcu kwitną

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A nie kupisz dla mamy kwitnącej?
Oj to byłby prezent dopiero
To właśnie jest ich pora kwitnienia nadchodzi.
Ja wiem,że strelicje kwitną do końca wiosny ale ponoć w sprzyjających warunkach nawet od września do końca kwietnia.
Moja jest biedna po lecie spędzonym w ogrodzie, ma postrzępione zbyt liście
a po zimie jeszcze nie wygląda ładnie ....
Podkuruję ją troszkę i wstawię w późniejszym czasie...
Koleżanki pewnie nam pokażą tutaj piękne swoje okazy.
Poczekajmy

Oj to byłby prezent dopiero

To właśnie jest ich pora kwitnienia nadchodzi.
Ja wiem,że strelicje kwitną do końca wiosny ale ponoć w sprzyjających warunkach nawet od września do końca kwietnia.
Moja jest biedna po lecie spędzonym w ogrodzie, ma postrzępione zbyt liście
a po zimie jeszcze nie wygląda ładnie ....
Podkuruję ją troszkę i wstawię w późniejszym czasie...
Koleżanki pewnie nam pokażą tutaj piękne swoje okazy.
Poczekajmy

wydaje mi się, że będzie kwitnąca bo już widziałem kiedyś w kwiaciarni taką małą.
marzena 63 piękna ta twoja strelicja

marzena 63 piękna ta twoja strelicja

-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Ja kupiłam nasionka i zastanawiam się, jak się do tego zabrać, żeby wszystko zrobić dobrze. W instrukcji pisze o namaczaniu w ciepłej wodzie oraz oderwaniu pomarańczowego piuropusza. Chyba trzeba oderwać przed włożeniem do wody? No i gdzieś w necie czytałam o pocieraniu papierem ściernym...
Jak i dlaczego?
Poza tym standartowe pytania - jaka ziemia, jak głęboko sadzić itp.

Poza tym standartowe pytania - jaka ziemia, jak głęboko sadzić itp.

Ania
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Też jestem ciekawa jak to jest z tym kwitnieniem strelicji, czy to zależy od wieku czy wielkości rośliny.
Swoją strelicję kupiłam dokładnie 2 lata temu jako małą sadzonkę z dwoma listkami, obecnie nie ma zbyt dużej ilości liści, ale za to znacznie wyższe w porównaniu z tym co oglądam tu na zdjęciach.
Z nasionami kiedyś próbowałam, ale zakończyło się porażką, więc jak była możliwość zakupu wykiełkowanej rośliny to od razu skorzystałam.
Swoją strelicję kupiłam dokładnie 2 lata temu jako małą sadzonkę z dwoma listkami, obecnie nie ma zbyt dużej ilości liści, ale za to znacznie wyższe w porównaniu z tym co oglądam tu na zdjęciach.
Z nasionami kiedyś próbowałam, ale zakończyło się porażką, więc jak była możliwość zakupu wykiełkowanej rośliny to od razu skorzystałam.
Asia
- asiaa
- 100p
Zrobiłam zdjęcie strelicji, jak widać ma 10 liści, i od czasu gdy była małą sadzonką straciła tylko 1 liść, natomiast obecnie mierząc bez doniczki najwyższy liść ma 140 cm długości, czyli moja roślinka mocno odbiega od wyglądu pozostałych tu na forum.

Asia
- asiaa
- 100p
Dziękuję.
Ale tak szczerze mówiąc to wolałabym żeby była niższa i miała więcej liści. Dotychczas trzymałam ja na parapecie, a teraz jeżeli następny liść będzie jeszcze wyższy to zabraknie miejsca.
Ale tak szczerze mówiąc to wolałabym żeby była niższa i miała więcej liści. Dotychczas trzymałam ja na parapecie, a teraz jeżeli następny liść będzie jeszcze wyższy to zabraknie miejsca.
Asia
Nie wiem, który to gatunek, ale często sięgają one kilku metrów: 5 - 6 m
Latem możesz ją trzymać na dworze, choć słońce może spalić obecne liście.
Latem możesz ją trzymać na dworze, choć słońce może spalić obecne liście.