Jagusi ogród nie zawsze tak ogrodowo jakby się chciało cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jagusi ogród nie zawsze tak ogrodowo jakby się chciało cz.2

Post »

Agnieszko :)
Przepis jest tak prosty że mój Tomaszek w wieku 10 lat sam robił parówki w cieście od a do z. Łącznie z gnieceniem ciasta [fajna zabawa w boksowanie potworów jak pamiętam.....] poprzez wałkowanie [dziwnych kształtów też dziwnie przypominających kolejne potwory], wycinanie kółek, krojenie parówek, zawijanie i ściskanie [to z kolei o ile pamiętam było kolejne łapanie potworów i pakowanie ich do więzienia] i tortury w komorach piekielnych :;230 :;230 :;230
Jakim cudem z takiego wrednego, krwiożerczego małolata wyrósł inteligentny młody człowiek do dziś dnia się zastanawiam....

Tadzik :)
Ja już mam swojego idealnego mężczyznę z wielkim piwnym brzuszkiem :wink:
A z porzeczką wcale nie taka prosta sprawa bo dla mnie to ona wygląda jakby cała była stara. Niemniej jednak na wiosnę spróbuję coś tam powycinać... chyba że "przypadkiem" byś zawitał w moje strony i explicite poinstruował mnie jak to się "je"

przy okazji nauczyłam się nowego łacińskiego słówka:
explicite (łc.) wyraźnie, dobitnie, jasno. [szkoda że nie wiem jak to się wymawia]

w każdym razie Tadziu wyexplicytuj mnie jeśli możesz....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko , że masz swojego idealnego faceta , choć z piwnym brzuszkiem to ja wiem ;:108 ;:108 Tylko w temacie tycia mogę uważać się za ideała, obżeram się a brzuszkiem nigdy nie grzeszyłem. Mimo wieku niesamowite spalanie. Czy wyraziłem się explicite
Stare pędy 3-4 letnie są do odróżnienia, kora jest ciemno brązowa i złuszcza się . Młoda jest jaśniejsza , pędy cieńsze . Choć czerwona porzeczka owocuje dobrze także na pędach trzyletnich , najlepiej na dwulatkach. Z wielką chęcią zawitam do Ciebie, nie tylko porzeczkę obejrzeć. Może na wiosnę trafi się okazja.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pustka na ogródku :(
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Mnie się spodobały takie na allegrooo i właśnie sprawdziłam je - obie są szerkoloistne. Już wiem że ich nie kupię. Rozejrzę się u nas po szkółkach.

ja też przewertowałem allegro i bardzo czułem się zawiedziony, ze tylko dwie oferty szerokolistnych. W sobotę byłem w okolicznym sklepie ogrodniczym i tam poinformowano mnie, że z wiosną sprowadzą kalmie wąskolistne - cieszę się ...
Rysiek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Jogusiu berberysy super ..jak to dobrze ze mogłaś podjechać do Agnieszki...
...a czyta się explicite----c przed i jak ci czyli eksplicite...według mnie.... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jagusiu przepisy bardzo interesujące wstawiłaś.
Skoro Twój Syn 10-cio letni sobie dobrze radził, to może i mnie coś by wyszło.
Gdy moja córka była w domu, to także często pizzę robiła, a ja lecę na łatwiznę i zamawiam na telefon. :;230
Odwiedziłaś Agnieszkę, wyobrażam sobie jak do tej pory Jej ogród jeszcze bardziej piękniejszy, a zdjęć ostatnio nie umieszczała na Forum. :)
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Jaguś , cofam więc paskudę! :lol:
Dla mnie ze zdjątkami miało być? :wink:
To koniecznie cofam mus! ;:108
;:196
Przepisy super , i dla takiego profesjonalisty jak ja.
Z chęcią skorzystam , :wink:
i może nawet rodzince klapki ze zdziwienia opadną! :heja
Zaskoczę ich oj zaskoczę!
A potem będę sprzątać pobojowisko w kuchni pół dnia , a co tam niech stracę ,
widok ich gębów będzie bezcenny! :;230

:wit
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadzik :)
Nie wiem czy Ty sobie zdajesz sprawę jak niebezpieczne jest chwalenie się swoimi super zdolnościami utrzymywania figury - kobiecie której każdy gram idzie w d.... :twisted:
Mam nadzieję że się zjawicie u mnie...

Ulcia :)
Taka kolej rzeczy... tym bardziej że te wielkie gołe placki to miejsce po warzywach...

Rysiu :)
To pewnie zachwycaliśmy się tymi samymi. Ale ja już znalazłam i to w dodatku różne odmiany w Szkółce Krzewów Ozdobnych E.Pudełek w Pisarzowicach. Co prawda trochę daleko ale i tak będę się musiała tam wybrać bo oni mają w ofercie azalię pontyjską która w tej chwili jest na szczycie mojej listy. Jeśli nie znajdę jej gdzieś bliżej to wyruszam więc na Pogórze [a może to jeszcze Śląsk?] i tak myślę że fajnie by się było wybrać na "Święto Kwitnących Azalii". Są organizowane od kilku lat w połowie maja dni otwarte w tej szkółce. A od Ciebie Rysiu to przysłowiowy rzut beretem. Ode mnie to raptem 5,5 godziny. Możemy zorganizować jakieś małe spotkanko :wink:

Misiu :D
To znaczy że czyta się tak jak pisze? Dobrze zrozumiałam? Dla mnie ta łacina to jak chińszczyzna. Pamiętam w liceum klasy humanistyczne miały obowiązkową ale ja to ścisły umysł mat-fiz.

Tajko :)
Nie ma co się łudzić że się zrobi taką pizze jak ta zamawiana bo się nie zrobi, z tej prostej przyczyny że się nie ma sprzętu. Możesz mieć najlepszy przepis i być dobrym piekarzem ale pieca który się rozgrzewa do 500 stopni nie masz. A Tomaszek do tej pory pomaga mi w robieniu tych pizzetek. On wyrabia ciasto, ja kroję produkty [głównie chodzi o cebulę, żeby drobniutko była] a potem z reguły on wałkuje i wykrawa krążki na pizzetki a ja smaruję i nakładam farsz a potem zmiana ja wałkuję i wykrawam a on wkłada parówki i zlepia. Wtedy praca postępuje szybko, co jest ważne bo oczywiście nigdy niczego nie robimy w małych ilościach. Trzeba się przecież podzielić z rodzinką. Zawsze swoje porcje dostają moi rodzice i teściowie.

Dorotko :)
A masz kolejną porcję zdjątek. Szkoda że tak późno przychodzę z pracy, bo naprawdę już prawie ciemno się robi. A przepis prościzna i zawsze się udaje.

Obrazek

Obrazek

Różyczki już zabezpieczone przed mrozem, okopczykowane i przysypane liśćmi.

Obrazek

podobnie hortensje:

Obrazek

A rh dostały swoje sukieneczki:
Obrazek

A niektóre roślinki jakby zatrzymały się w wegetacji, wyglądają dokładnie tak samo jak miesiąc wcześniej:

Schindlera chinensis (Cytryniec chiński) nie żółknie, nie przebarwia się, jeszcze widać gdzieniegdzie zaschnięte kwiatuszki ale nie owocował :(
Obrazek

Artemisia vulgaris 'Janlim' ORIENTAL LIMELIGHT (Bylica pospolita) wcale tak bardzo się nie panoszy jak mnie straszyli:
Obrazek

Clematis (Grupa Tangutica) 'Bill Mackenzie' (Powojnik tangucki) odwdzięcza się wyratowaniem z biedronki:
Obrazek

oraz trawy :D
Obrazek
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to jednak nie pustki jak myślałam :;230 a pokaż hihi swoje hostowisko :;230
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jagusia podziwiam Cię, że jesteś pracowita i zdolna, oraz to, że Dzieci wciągasz do prac domowych. ;:138
Wczoraj byłam na działce, ale nie było co focić, wszędzie pełno gałęzi i pozwiewanej kory z rabat.
Powiedz proszę, co to za trawa tak ładnie jeszcze się zieleni na ostatniej fotce? :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ulcia :)
Hostowiska z nie sfociłam bo przedstawia obraz nędzy i rozpaczy. Dobrze że jest kora i szyszki [aczkolwiek szyszki są rozwłóczone po ogrodzie chyba przez wiewiórki]. Przyjdę dzisiaj do domu to polecę zrobić zdjęcie do archiwum ogrodowego :D

Tajko :)
Jesteś w straszliwym błędzie. Nie wiem czy jest osoba bardziej leniwa ode mnie. Stąd nawet te przepisy - zrobić jak najmniejszym kosztem pracy. A dzieci to tak z przyzwyczajenia: od urodzenia praktycznie wciągałam je do takich zajęć... przy których śpiewaliśmy razem, opowiadaliśmy sobie bajki i historie [takie jak z tymi potworami przy pizzetkach]. I tak już zostało. Teraz jak coś chcą to moja odpowiedź jest jedna: jak pomogą to możemy robić. Dzięki temu czegoś się nauczą. Ja jestem z tych co uważają że dzieci są po to żeby się brudzić, więc wyobraź sobie takie brzdąca półtorarocznego, który sam je zupę - w kuchni, na golasa, upaćkany od czubka głowy po koniuszki paluszków [bo większość z łyżki lądowała bynajmniej nie w buzi] - potem do wanny. Zdjęcia mam na dowód ale robione jeszcze zwykłym aparatem - trzeba by zeskanować, bo widok niesamowity :;230

Obrazek

tu na środku widać taką dziurkę - wejście do norki
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Gryzonie najlepiej "dokarmiać' trutką w zimie jak ziemia zamarznie.
Talerzyk jednorazowy, na to odwrócone opakowanie np. po maśle z dziurką, a na wierz kamień coby ptaszków nie potruć.
Ja się pozbyłam, może trochę pomógł też jeżyk, który u mnie był, choć krótko.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Comciu :)
A co znaczy ta dziurka? znaczy taka żeby wredoty do niej wlazły i nażarły się w środku?
Ja zawsze tylko wysypywałam na taki właśnie jednorazowe talerzyki i już, a teraz się bałam bo chyba bezdomny kotek się zagnieździł w komórce i bałabym się żeby się otruł [piszę chyba, bo Boxi jakby go dorwała to byłoby po nim, więc się skubaniec kryje, ale przyuważyłam go]
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jaguś,nie dosyć,że wspaniała ogrodniczka to jeszcze zawodowa kuchara.Czy te pizzetki co masz na zdjęciach to są lepione czy takie mni pizze?
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Małgoś :)
Te na zdjęciu to są po prostu krążki wykrojone szklanką, posmarowane przecierem z oregano i położona łyżeczka farszu :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”